Krizni stožer Marišćina traži zatvaranje Centra za gospodarenjem otpadom u Marišćini

Saršoni, 11.07.20129.- Ispred Opæinske vijeænice Viškova, na Saršonima u èetvrtak je Udruga Kriznog Eko Stožera Marišæina održala prosvjed prije održavanja sjednice Opæine Viškova sa porukom naèelnici i vijeænicima da ne otvaraju vrata spalionici. foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ mk

Udruga krizni eko stožer Marišćina tvrdi da Centar za gospodarenjem otpadom (ŽCGO) Marišćina i dalje proizvodi probleme pa zato traži od ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da održi obećanje i zatvori Centar.

Iako se samo prividno, ističe Udruga, po parametrima mjerenja na mjernoj stanici Pogled čini da su sve granične vrijednosti ispod razine koja se tolerira, to nije tako. “Danima se na području Marčelja i okolnim naseljima širi nesnosan smrad, što je javno potvrdio i novi direktor TD Ekoplus Miodrag Šarac,” ističe Krizni stožer.

Dr. Dobrović: “Ministre Ćoriću, smrad s Marišćine je realnost, a ne ‘subjektivna ocjena’”

Marišćina će biti proglašena područjem s onečišćenim zrakom – potreban akcijski plan i sanacija

Krizni eko stožer Marišćina podnio kaznenu prijavu protiv Ekoplusa

Napominje kako se u više navrata direktor TD Ekopluis ispričao mještanima, zbog kako je i sam potvrdio, nesnosnog smrada.

Udruga smatra kako je ŽCGO Marišćina nefunkcionalno postrojenje, obično neuređeno smetlište, koje proizvodi isključivo probleme, gdje se otpad melje na najprimitivniji način.

To je postrojenje koje proizvodi samo i isključivo goleme troškove, napominje Udruga i tvrdi kako će problemi postojati sve dok se biootpad ne počne odvajati, što je definirano i Uredbom o gospodarenju otpadom.

Do tada, smatra, treba zabraniti dovoz biootpada na ŽCGO Marišćina, kako bi mještani napokon mogli disati, a ne se hermetički zatvarati u svoje domove.

Tražimo da konačno prevlada razum, da se poštuje struka, da se mještani riješe ove agonije na koju su prisiljeni protiv svoje volje, protivno svim zakonima, protivno Ustavu, ističe Udruga.

Podsjeća također kako je još u ožujku 2019. godine ministar zaštite okoliša i energetike potvrdio da će, ukoliko se problem smrada i onečišćenja ne riješi do kraja svibnja 2019. godine, zatvoriti Županijski centar za gospodarenjem otpadom Marišćina.

Udruga zahtijeva od ministra zaštite okoliša i energetike da održi svoju riječ i zatvori ovo „moderno čudo od tehnologije“.

Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina je, tvrdi Udruga, tehnološki zastario, ekonomski neisplativ i ekološki neprihvatljiv projekt, koji posluje bez okolišne dozvole i protivno zakonskoj regulativi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina