‘Kulturološke’ promjene u režiji Možemo: Dr. Ratko Matijević, koji podržava pobačaje, novi je predstojnik klinike za porode u KB ‘Sveti Duh’

matijevića
Ratko Matijević, Montaža: Narod.hr, Izvor: Snimka zaslona, KB Sv. Duh

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u listopadu 2021. godine pohvalio se kako je izabrao nova upravna vijeća zdravstvenih ustanova u Zagrebu, pa tako i ona DB Srebrnjak i KB “Sveti Duh”. Upravna vijeća zdravstvenih ustanova ključna su u odabiru novih ravnatelja bolnica te su ključna u samom upravljanju ustanovama. Gradska vlast je s druge strane narednih mjeseci u najmanje devet gradskih bolnica, psihijatrijskih klinika, domove zdravlja imenovao članove Možemo ili aktiviste nevladinih organizacija bliskih Možemo. Rezultat toga je i izbor prof. dr. sc. Ratka Matijevića, dr. med., za predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo u KB Sveti Duh. Ova bolnica, koja je u vlasništvu Grada Zagreba, do sada je bila bolnica u kojoj se zbog priziva savjesti nisu vršili namjerni pobačaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova ravnateljica najavila “kulturološke promjene?!”

Među šest gradskih zastupnika stranke Možemo koji su postavljeni u zdravstvene ustanove našao se i sociolog Branko Ančić koji je imenovan u Upravno vijeće Kliničke bolnice “Sveti Duh”.

KB “Sveti Duh” 20. travnja objavio je Odluku o izboru i imenovanju predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo,  a za predstojnika navedene klinike, kao najbolji kandidat prepoznat je prof. dr. sc. Ratko Matijević, dr. med.

Natječaj je raspisalo Upravo Vijeće u kojem se nalaze Darko Kaštelan, Edvard Galić, Ana Bobinac, Davor Katavić, Tomo Pavić, Dubravka Ivanić i već spomenuti Branko Ančić, a odluku je donijela ravnateljica Ana-Maria Šimundić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je nakon objave odluke za portal tockanai.hr znakovito kazala da će tijekom njezina mandata njezin tim “sva svoja znanja i vještine usmjeriti na organizacijske i kulturološke promjene”.

>Što se zapravo krije iza bizarnog marša za ‘8. mart’ u središtu Zagreba kojem su se priključili Tomašević, Grbin, Kekin…

>Šokantna direktiva SZO-a: Dopustiti pobačaj u svim okolnostima i ograničiti prigovore savjesti liječnicima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Radikalna zagovornica pobačaja u Argentini umrla – tijekom abortusa

Inače, natječaj je raspisan još prošle godine u listopadu, a osim dr. Matijevića kandidati su bili dr. Boris Ujević, dr. Ana Tikvica Luetić, dr. Dubravko Habek, dr. Ingrid Marton i dr. Vladimir Blagajić.

Matijević o pobačaju

Izabrani dr. Ratko Matijević osnivač je Gynema ordinacije, privatne klinike, a trenutačno radi u Klinici za ženske bolesti i porode KB Merkur te mu je uža specijalizacija fetalna i maternalna medicina. Bio je predsjednik izvršnog odbora Društva perinatalne medicine u jugoistočnoj Europi od 2015. do 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redoviti je profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je u mandatu SDP-ova ministra zdravstva Rajka Ostojića sudjelovao u izradi nacrta Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012. – 2020. i to u povjerenstvu za organizaciju sustava zdravstva.

Matijević je također član kontroverznog Kraljevskog zbora ginekologa i opstetričara Ujedinjenog Kraljevstva (Fellow of Royal College of Obstetricians and Gynecologists).

Riječ je o tijelu koje je još 2011. godine ustvrdilo da “žene koje razmišljaju o prekidu trudnoće treba informirati da je pobačaj generalno sigurniji nego nastavak trudnoće te da većina žena koja je abortirala ne pati od psiholoških posljedica”. To je tada bio dio preporuka iz prijedloga tzv. “vodiča za liječnike, sestre i savjetnike žena prije prekida trudnoće”, koje je predložilo 18 stručnjaka iz Velike Britanije.

Inače, Matijević je za Jutarnji list 2014. glede pobačaja komentirao: “Metoda pobačaja lijekovima odavno je u većini svijeta nadživjela metodu kojom se pobačaji danas izvode u Hrvatskoj. Bolnica Merkur ima liječnike koji izvode pobačaje i ima kapacitet za primjenu ove metode te će tako i učiniti kad budemo imali naputak Ministarstva zdravlja, kad sve bude zakonski uređeno i definirano te kad budu izrađeni postupovnici”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matijević je tada bio predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur, a 2015. godine, upravo je u toj bolnici nagli porast pobačaja.

Dolenec (Možemo) najavila da će Zagrepčani financirati pobačaje?

Podsjetimo, Danijela Dolenec, dogradonačelnica Zagreba je tijekom kampanje za lokalne izbore prošle godine djelomično odgovorila ili odbila odgovoriti što misli raditi s bolnicom Sv. Duh, koja je u vlasništvu Grada Zagreba, ali je otkrila kako smatra da se pobačaj na zahtjev treba financirati novcem poreznih obveznika u gradu Zagrebu.

Također je iznijela stajalište koje je vrijedilo u komunističkoj Jugoslaviji, a tiče se priziva savjesti, da liječnici koji se zalažu za zaštitu života od začeća ne smiju specijalizirati ginekologiju.

Isto tako, feministički kolektiv Faktiv, koji je 2021. godine prosvjedovao protiv manifestacije Hod za život je u prosincu zatražio smjene u KB Svetom Duhu jer svi ginekolozi imaju priziv savjesti.

Od Richtera tražili da ne sudjeluje u Hodu za život

Podsjetimo, Tomaševićevo upravno vijeće u DB Srebrnjak, a tijekom procesa izbora za ravnatelja članovi vijeća tražili su od dr. Darka Richtera da ne sudjeluje u Hodu za život kao i da ne istupa javno, već da svoje istupe koordinira s glasnogovornikom Gradske uprave.

Nakon svega članovi Upravnog vijeća dali su ostavke, a sam dr. Richter povukao se iz izbornog procesa da bi na kraju svoju odluku o ostavci promijenio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.