Kuščevićeva državna tajnica Josipa Rimac izjavila da potpisnici GI Narod odlučuje ‘apsolutno vjeruju Ministarstvu uprave’

Foto: Fah

Razlog slabog odaziva za provjeru potpisa prije se nalazi u činjenici da je vrijeme za uvid u svoj ‘nevažeći potpis’ za referendumske inicijative u Ministarstvu uprave stavljeno od 9 do 15 sati, vrijeme kada su zaposleni na svojim radnim mjestima ili predaleko od Zagreba, a ne zato jer ljudi “apsolutno vjeruju državnim institucijama”, kako tvrdi državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac uvjerena u povjerenje hrvatskih državljana u naše institucije.

> Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Josipu Rimac s 4000 kuna zbog nesrazmjerno prikazane imovine

> Uskok mora doraditi optužnicu protiv bivše državne dužnosnice zbog pribavljanja nekretnina Josipi Rimac

Povjerenje građana u institucije je konstantno nisko i u Hrvatskoj samo 14 posto vjeruje Vladi, pokazalo je europsko istraživanje o povjerenju građana u nacionalne institucije ERCAS, predstavljeno početkom 2018. Ključni generatori nepovjerenja su nesigurnost i dokazi korupcije, a bez transparentnosti nema povjerenja.

Od svih zemalja EU-a u Hrvatskoj je najveća percepcija javnosti da su neke skupine u društvu povlaštene u dostupnosti javnih usluga poput zdravstva, obrazovanja i policije.

> Dr. sc. Budimir za Narod.hr o referendumu, odnosu vlasti i udruga civilnog društva: ‘U Hrvatskoj funkcionira samo korupcija’

Za uvid i provjeru ukupno više od 80.000 navodno nevažećih potpisa volonteri GI Narod odlučuje imat će na raspolaganju samo 12 sati!

“Od 18 potpisnika dviju referendumskih inicijativa “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”, koji su se prijavili za uvid u svoje nevažeće potpise, tek je dvoje prvog dana došlo u prostorije tvrtke APIS”, izjavila je novinarima državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.

Podsjetila je da se uvid u neispravne, odnosno nevažeće potpise u APIS-u može obaviti od ponedjeljka 19. do srijede, 21. studenoga, od 9 do 15 sati.

> Vlada misli da su konferencije za medije GI Narod odlučuje “predstava za javnost”

Na pitanje da prokomentira slab odziv prvog dana Rimac je ustvrdila je kako to pokazuje da “potpisnici apsolutno vjeruju Ministarstvu uprave i tijelima Republike Hrvatske da su svoj posao obavili prije svega transparentno i korektno”.

> Ministar Kuščević iznio neistinu: GI Narod odlučuje u petak je prijavila 45 volontera Ministarstvu uprave

Podsjetila je da je Ministarstvo uprave 13. studenoga objavilo termine uvida u potpise prikupljene u sklopu dviju referendumskih inicijativa koji su nakon provjere i prebrojavanja proglašeni nevažećima. Zainteresiranoj javnosti “omogućen je uvid u neispravne, odnosno nevažeće potpise u prostorijama tvrtke APIS kojoj je bila povjerena provjera potpisa”.

Rimac je također podsjetila da će se od 26. do 28. studenoga omogućiti uvid predstavnicima građanskih inicijativa “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”, čiji će predstavnici moći pregledati svih 44.974, odnosno 40.875 nevažećih potpisa. Građanske inicijative za to su mogle odrediti do deset predstavnika po svakom od tri referendumska pitanja.

> (FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje: Premijer Plenković čini lakrdiju od uvida u potpise

Predstavnici inicijative “Istina o Istanbulskoj” dobili su termin za pregledavanje potpisa 26. studenoga od 9 do 15 sati. U istom razdoblju, 27. studenoga, predstavnici inicijative “Narod odlučuje” moći će pregledati nevažeće potpise iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o izmjeni članka 72. Ustava, a dan kasnije, 28. studenoga, iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o dopuni Ustava Republike Hrvatske člankom 72. a.

Za predstavnike građanskih inicijativa “ostavlja se mogućnost za određivanjem dodatnih termina ako se pokaže objektivna potreba i ako se o tome dogovore sve zainteresirane strane”.

> Krešimir Miletić: ‘Pupovac u Vukovaru nakon što je Narod odlučuje prikupila dovoljan broj potpisa za njegovu demontažu, ali ga je major Lovro spasio’

Prijavljeni predstavnici organizacija civilnog društva (GONG, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, Centar za civilne inicijative, B.a.B.e. i Kuća ljudskih prava) imaju mogućnost promatrati uvide potpisnika i predstavnika građanskih inicijativa u sve navedene dane vršenja uvida, o čemu su i pojedinačno obaviješteni.

Pojasnila je da potpisnika koji želi obaviti uvid pri ulasku u zgradu APIS-a dočekuje djelatnik koji mu u aplikaciji objašnjava razloge zašto je njegov potpis bio nevažeći, a ako želi vidjeti svoj potpis tada ga prati do “Sigurnosne sobe” gdje ne može imati mobitele, fotoaparate ili kemijske olovke.

> Novi dokazi: Izvješće Kuščevićevog Povjerenstva o provjeri potpisa manipulativno i manjkavo

Kazala je i da danas niti jedna prijavljena organizacija civilnog društva nije bila na uvidu u nevažeće potpise građana te da ih očekuju možda sutra, ali sigurno sljedeći tjedan. Najavila je da će po završetku uvida izvješće poslati u Hrvatski sabor.

Na pitanje mogu li se nezadovoljnici žaliti nekoj instanciji, Rimac je kazala da treba sačekati da se obavi uvid. “O zadovoljstvu ili nezadovoljstvu ćemo nakon toga. Ne bih prejudicirala unaprijed”, rekla je Rimac.

Za svaki potpis volonter će imati na raspolaganju svega 5 sekundi

Tvrtko Krpina, koordinator GI Narod odlučuje objasnio je na konferenciji za medije prošlog tjedna što znači u 2 radna dana izvršiti uvid u provjeru 81.541 navodno nevažećih potpisa: “To znači da svaki volonter treba pregledati otprilike 11 potpisa po minuti, što znači da će za svaki potpis volonter imati na raspolaganju svega 5 sekundi – a to je vrijeme bez upita, komentara, vođenja zapisnika i slično! Za provjeru svakog potpisa bit će potrebno puno više od 5 sekundi. Na primjer, kako bi se provjerilo je li neki potpis uistinu dupli, bit će potrebno ostvariti uvid u svaku od knjiga u kojima se taj potpis navodno nalazi, a to je nemoguće obaviti u 5 sekundi.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/gs