Leaković za “skretanje SDP-a ulijevo”

Foto: fah

Karolina Leaković posljednja je, od osam kandidata za novog predsjednika SDP-a, u ponedjeljak predala potpise potpore svojoj predsjedničkoj kandidaturi te poručila da će se zauzimati za “skretanje SDP-a ulijevo”.

SDP treba postati “prava lijeva socijaldemokratska stranka”, što danas nije slučaj, rekla je Leaković novinarima ispred središta stranke na Iblerovu trgu gdje je predala 3400 potpisa potpore.

Slično kao i ostali kandidati, i ona smatra da ne treba mijenjati naziv partije, već njezinu politiku, cilj i načina na koji se ona vodi.

“Želim mnogo demokratičniji SDP u kojemu postoje snažna politička tijela, poput predsjedništva i glavnoga odbora i u kojemu se vodi politička rasprava”, poručila je Leaković i istaknula da se socijalna demokracija ubuduće treba baviti lijevom politikom, te uključiti i ekonomsku politiku, a ne samo identitetska pitanja i ljudska prava.

No odbila je komentirati sumnje u vjerodostojnost 10.500 potpisa protukandidata Davora Bernardića, zbog čega je SDP-ov saborski zastupnik Ivan Klarin danas najavio prijavu Središnjoj izbornoj komisiji SDP-a.

“Ako postoje neki prijepori, to treba riješiti izborna komisija SDP-a”, odgovorila je Leaković novinarima.

Prethodno su potpise potpore predali svi najavljeni kandidati, osim Dušana Polovine koji je potvrdio novinarima da nije uspio prikupiti dovoljan broj potpisa.

Danas su ih, uz Leaković, predali još Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Vesna Škulić i Tonino Picula. Prošlih dana to su učinili Davor Bernardić, Gordana Sobol i Domagoj Hajduković.

Za predsjedničku kandidaturu trebali su prikupiti najmanje 1000 potpisa od ukupno 37.000 članova stranke, s tim da su članovi mogli dati potporu većem broju kandidata.

Središnja izborna komisija SDP-a idućih će dana utvrditi pravovaljanost kandidatura i predložiti ih Glavnom odboru, a to tijelo 5. studenoga donosi konačnu odluku tko su kandidati za nasljednika Zorana Milanovića na čelu SDP-a.

S potvrdom liste kandidata počinje službena kampanja, koja će trajati do prvog kruga izbora za predsjednika stranke, 19. studenoga.

Novog predsjednika stranke birat će se po načelu “jedan član – jedan glas”. Ako u prvom krugu nitko ne dobije natpolovičnu većinu, drugi krug održat će se 26. studenoga, kada će se birati između dva najbolje plasirana kandidata u prvom krugu.

Do ponoći potpise potpore moraju predati i kandidati za ostale stranačke funkcije, a najavljeno je 98 kandidata za članove Predsjedništva stranke te 431 kandidat za člana Glavnog odbora. Kako bi te kandidature bile valjane, oni koji žele u Predsjedništvo stranke morat će skupiti 400 potpisa potpore, dok je za Glavni odbor potrebno 50 potpisa, s tim da svaki SDP-ovac može svojim potpisom podržati više kandidata.

Članove Glavnog odbora i Predsjedništva stranke birat će stranačka konvencija 3. prosinca.

Picula i Škulić uvjereni da je prikupljanje potpisa u SDP-u bilo fer

Kandidati za predsjednika SDP-a Tonino Picula i Vesna Škulić u ponedjeljak su izrazili uvjerenost u “fer i pošteno” prikupljanje potpisa potpore za predsjedničku kandidaturu, te su kao i ostali kandidati najavili reorganizaciju stranke budu li izabrani na čelo SDP-a.

Nakon što je saborski zastupnik i predsjednik Šibensko-kninskog SDP-a Ivan Klarin najavio da će zatražiti istragu o stvarnom broju potpisa Davora Bernardića, Picula i Škulić rekli su kako nemaju osnove sumnjati u tvrdnje njihova protukandidata Davora Bernardića da je skupio 10.500 potpisa od ukupno 37.000 članova stranke.

“Bernardić ima jako dobru ekipu uza se i sumnjam da bi oni sebi takvo što dozvolili”, rekla je Škulić novinarima nakon što je predala, kako je rekla, oko 3000 potpisa potpore za svoju kandidaturu.

I Picula je kazao kako vjeruje da je procedura bila fer i poštena te da nema nijedan dokaz protiv Bernardićeva prikupljanja potpisa.

Oboje su najavili zaokret u stranci i povratak SDP-a socijaldemokraciji.

Odgovarajući na pitanje novinara Picula, koji je prikupio 3165 glasova potpore, izjavio je da ne vidi nikakav problem u tome da vodi SDP i paralelno bude europarlamentarac.

“SDP se proteklih devet godina vodio s Iblerovog trga, i izgubio tri od četiri parlamentarnih izbora. SDP je danas gotovo na koljenima i potreban mu je predsjednik koji želi raditi više”, poručio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h