Lesar: Laburisti u desnu koaliciju nikada neće ući, a ulazak u lijevu ovisi o partnerima

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je danas u razgovoru za Mediaservis kako Laburisti nakon slijedećih parlamentarnih izbora u desnu koaliciju nikada neće ući, a ulazak u lijevu koaliciju ovisi o potencijalnim partnerima.

Utvrdit ćemo desetak svojih programskih točaka koje su za nas jako bitne i o kojima nema rasprave da ili ne, nego moraju biti. U desnu koaliciju nikad nećemo ući niti bi to bilo prirodno. Hoćemo li ući u nekakvu lijevu koaliciju, ovisi o potencijalnim partnerima, u ovim trenucima ne možemo ni nagađati tko će to biti, ali s liberalima jako teško“, rekao je Lesar odgovarajući na pitanje o mogućoj suradnji Laburista i SDP-a nakon slijedećih parlamentarnih izbora.

Lesar je također u razgovoru govorio o Zakonu o radu (ZOR) koji će u skorije vrijeme regulirati sudbine radnika ističući da se tim zakonom ne vodi računa o društvenoj odgovornosti poslodavaca.

Tvrdi da je Vlada različitim poticajima do sada većim dijelom pomagala poslodavce koji su „nepravedni i nepošteni“ te je kritizirao i novi način zapošljavanja putem agencija.

Postoji zaštitna klauzula tobože, da ako poslodavac otpusti veći broj radnika, na njihova mjesta ne može zapošljavati nove i on neće zapošljavati nove nego će ih unajmiti putem agencije, što nije zapošljavanje, riješit će se ‘starijih, nemoćnijih, boležljivih, istrošenih’ radnika i uzeti nove putem agencije koji su jeftiniji za njega“, rekao je Lesar.

Dodao je kako je novim ZOR-om podignuta dob za odlazak u mirovinu, a omogućeno je i poslodavcima da u jednom dijelu godine uvedu radno vrijeme od 16 sati na dan.

 Lesar se osvrnuo i na imovinu hrvatskih kapitalista koju je nazvao „dobivenim“ kapitalom.

Pedeset posto, ili barem pedeset posto hrvatskih kapitalista do svoje imovine došlo je u pretvorbi i privatizaciji i to u prosjeku za jednu desetinu vrijednosti, dakle ne radi se o njihovom dobro stvorenom kapitalu, nego dobivenom“, rekao je Lesar.

 Nedavnu tvrdnju prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić da je „ovo je najbolja Vlada koju je Hrvatska imala“ Lesar je kratko prokomentirao riječima: -“Ako je ovo najbolja Vlada koju je Hrvatska do sad imala, onda smo u ozbiljnim problemima..“

Lesar se osvrnuo i na kritike premijera i Vlade da su prijedlozi Laburista populistički te rekao da su premijer i Vlada nakon kritiziranja donosili slične prijedloge kao i Laburisti te ih predstavljali kao „mudre državničke odluke“. Kao primjer Lesar je naveo prijedlog Laburista da se plaće smanje za 21% koji je u Saboru najprije odbačen da bi kasnije ministri počeli davati izjave kako će se plaće ipak smanjiti, ali ne toliko.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/media servis
Photo: narod.hr