Je li Orsatu Miljeniću mjesto u Državnom sudbenom vijeću nakon njegove uloge u “Lex Perkoviću”?

Foto: Fah

Saborski Odbor za pravosuđe ni sredinom siječnja nije predložio kandidate za članove Državnog sudbenog vijeća (DSV) i Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) iz reda zastupnika, a ta je točka skinuta s dnevnog reda na prijedog Marije Jelkovac (HDZ), potpredsjednice Odbora, jer “nisu ispunjeni uvjeti za kompletno imenovanje”, kaže Jelkovac.

Predsjednik Odbora Arsen Bauk (SDP) ‘prevodi’ kako to znači da se vladajući još nisu dogovorili o imenima. Ni tri mjeseca nakon konstituiranja Hrvatskog sabora vladajući se ne mogu dogovoriti tko će od zastupnika biti u DSV-u i DOV-u, tvrdi Bauk.

Sabor u ta dva vijeća imenuje po dva zastupnika, iz oporbe i vlasti. Oporba u DSV predlaže Orsata Miljenića, a u DOV Peđu Grbina, doznaje se od Grbina.

> Je li u pravu Orsat Miljenić kada za sporni “Lex Perković” optužuje druge?

Pobjedom Kukuriku koalicije koncem 2011. Miljenić postaje ministar pravosuđa. U ministarskoj karijeri ostaje zapamćen po sukobu s javnim ovršiteljima. Nakon što je ukinuo institut javnih ovršitelja, stigle su optužbe za sukob interesa i pogodovanje odvjetničkom lobiju.

Bio je aktivno involviran i u tzv. “Lex Perković”, kojim se pokušalo zaštiti Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Poznato je da su SDP i HNS 2013. izglasovali poseban zakon, “Lex Perković” kojim su spriječili izručenje bivših pripadnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Njemačkoj nakon ulaska Hrvatske u EU.

>Perković i Mustač proglašeni krivima: Dobili kazne doživotnog zatvora

Iako su tadašnji ministar Miljenić, premijer Milanović i predsjednik Josipović opetovano bili upozoravani na moguće sankcije, iako je Europska komisija (EK) tražila brz i bezuvjetan ispravak hrvatskoga zakona o Europskom uhidbenom nalogu, nije ga dobila, iako se Hrvatska na to obvezala za vrijeme pristupnih pregovora, premijer Milanović nakon svega ponovio je da Hrvatska neće odustati od 15. srpnja 2014. kao roka kada bi promjena zakona trebala stupiti na snagu.

>Prava istina o Ovršnom zakonu, blokadama i deložacijama

Jedan od skandala vezan uz Orsata Miljenića bila je snimka koja je izazvala sumnju u pogodovanje pri zapošljavanju. Naime, na snimci trener jednog džudo kluba od Miljenića traži pomoć pri zapošljavanju svoje kćerke SDP-ovke.

“Točno je da me čovjek pitao za zapošljavanje svoje kćeri. Ali to je pitanje koje mi u takvim i sličnim prilikama postavi barem desetak ljudi. Svima odgovaram isto: vidjet ćemo, javite se ako bude natječaj”, objašnjavao je tada Miljenić, koji zbog incidenta nije snosio posljedice.

(VIDEO) Orsat Miljenić pogoduje kod zapošljavanja: Prati natječaje, pogurat ćemo malo!

Miljenić je rođen u Dubrovniku 1968., a diplomirao 1993. na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje su mu predavači bili, među ostalima, bivši predsjednik Ivo Josipović i bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Na tom je fakultetu nakon što je diplomirao neko vrijeme bio asistent na Katedri za radno i socijalno pravo, nakon čega je prešao u MVP, gdje je bio savjetnik.

> Orsat Miljenić najavio kandidaturu za čelno mjesto SDP-a

Bio je i u službi u hrvatskom veleposlanstvu u Nizozemskoj da bi 2000. preuzeo dužnost predstojnika Vladina ureda za suradnju s haaškim sudovima do kraja 2002. te je sudjelovao i u radu na tužbi protiv Srbije za povredu Konvencije o genocidu.

Zatim je bio pomoćnik pa zamjenik ministra europskih integracija, do 2004. godine kad ga je HDZ-ova vlast razriješila dužnosti. Tada je otvorio odvjetnički ured baveći se trgovačkim i kaznenim predmetima, te je zastupao medije u sporovima.

Milanović ga je 2011. pozvao da u njegovoj Vladi kao nestranački ministar preuzme resor pravosuđa.

Na unutarstranačkim izborima koncem 2016. za čelnika SDP-a natjecalo se uz Miljenića još šest kandidata, a Miljenić nije uspio ući u drugi krug osvojivši tek nešto više od 17 posto glasova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr