Foto: fah

Udruga poreznih obveznika “Lipa” pozvala je u petak porezne obveznike da na predstojećim lokalnim izborima odaberu one kandidate koji jasno iskažu svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine i povećanju ukupnog poreznog opterećenja.

“Lipa” u priopćenju poziva sve stranke, nezavisne liste i kandidate na lokalnim izborima da javno iskažu svoje stajalište prema uvođenju tog poreza, te podsjeća da su hrvatski građani u tri dana s više od 38.000 potpisa na peticiju poručili da se protive uvođenju tog nepravednog nameta koji zahvaća oko 90 posto populacije, a uzrokuje brojne negativne posljedice.

Porezna presija u Hrvatskoj je previsoka, tako da “Lipa” smatra da nema prostora za uvođenje novih nameta, te poziva medije i građane da u svojim mjestima i županijama pitaju stranke i kandidate o njihovu stajalištu prema uvođenju poreza na nekretnine.

Iako je porez na nekretnine bio predstavljen kao zamjena za komunalnu naknadu, činjenica da Vlada sada predlaže uvođenje građevinske rente kao zamjenu za postojeću komunalnu naknadu jasno pokazuje da porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike.

“Lipa” naglašava da uvođenje tog poreza donosi novi izračun porezne osnovice, uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana i utječe na pad vrijednosti nekretnina, što dovodi do smanjenja ukupnog bogatstva građana.

Izvor: narod.hr/Hina