Lovrić najavio tužbe zbog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, Šterc ističe da oko demografije ne smije biti politizacije

Foto: fah, montaža narod.hr

Povodom prijedloga gradonačelnika Tomaševića da se suspendiraju stečena prava dosadašnjih korisnika mjere Roditelj odgojitelj u Gradu Zagrebu, Stranka rada i solidarnosti organizirala je pred Gradskom skupštinom Grada Zagreba press konferenciju na kojoj su sudjelovali demograf dr. sc. Stjepan Šterc, Ivica Lovrić, član Predsjedništva Stranke rada i solidarnosti, Nenad Predovan i Marijan Tomurad, zastupnici u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i članica Stranke prof. dr. sc. Gordana Rusak.

“De facto ukidanje mjere roditelj odgojitelj, kao i smanjivanje pomoći za opremu novorođenčadi je zaista šokantno”, komentirao je Lovrić.

Pozvao je gradonačelnika Tomislava Tomaševića da povuče prijedlog o promjenama mjere roditelj odgojitelj, kao i prijedlog o smanjenju novčane pomoći za novorođenu djecu, ocijenivši da se radi o “brutalnom napad na najranjivije skupine”.

“Ako se to ne dogodi, pravni tim stranke rada i solidarnosti već je pripremio odgovarajuće pravne poteze, sasvim sigurno je da su te dvije odluke protuzakonite, i mi ćemo ih osporiti ukoliko ih Skupština izglasa”, istaknuo je Lovrić.

Šterc: ‘Mjera nije bila inicijativa politike, već struke’

Dmograf Stjepan Šterc istaknuo je da oko takvih demografskih mjera ne bi trebalo biti politiziranja.

“Mjera nije bila inicijativa politike, već struke”, rekao je Šterc.

Rekao je kako je koncept mjere utemeljen vodeći se podacima o tome koje žene u Hrvatskoj rade najviše pobačaja. Prema podacima, to su žene koje već imaju dvoje djece, dodao je.

“To je temelj na osnovi kojega je rađen ovaj koncept. Išli smo prema tome da se ženama koje su trudne, pomogne donijeti odluku o rađanju trećeg djeteta”, istaknuo je demograf Šterc.

Naglasio je i kako je mjera ‘roditelj odgojitelj’ nesumnjivo polučila rezultate, jer je od njenog uvođenja zabilježen porast od 30-ak posto trećerođene djece u obitelji, uz napomenu da takav porast nije zabilježen u protekle dvije godine zbog krize koronavirusa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr