Dr. Goluža: Možemo u Zagrebu drugima režu prihode, a sebi daju nove dotacije!

Goluža

Gost emisije 55 minuta kod Željke Markić bio je dr. Trpimir Goluža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trpimir Goluža je liječnik, specijalist ginekologije, uža specijalnosti mu je perinatologija. Dr. Goluža je doktor znanosti u zvanju docenta. Zaposlen je na zagrebačkom Medicinskom fakultetu i u najvećem zagrebačkom rodilištu Petrovoj bolnici. Društveno je aktivan od studentskih dana. Bio je predstavnik studenata u fakultetskom vijeću. Član Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata, sindikalni povjerenik u KBC Zagreb. Goluža je jedan od osnivača HUBOL-a te je obnašao funkciju predsjednika Hrvatske liječničke komore. Dr. Goluža je trenutno  nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba u Klubu MOST-a. I gradski vijećnik u Vijeću Gradske četvrti Gornji Grad – Medveščak.

Goluža o financijama Zagreba i SDP-ovom predsjedniku gradske skupštine Klisoviću…

U emisiji je progovorio o lošem raspolaganju financijama Grada Zagreba, osnivanju HUBOLA, odlasku liječnika iz Hrvatske i Jošku Klisoviću, predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba koji je, kako je rekao, sebi kao dio vladajuće koalicije SDP-MOŽEMO, plaću smanjio za 9%, a svim pročelnicima u Gradu – za 30%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O osnivanju HUBOLA i odlasku liječnika iz Hrvatske

Ideja je bila izgradnja neovisne institucije koja će skrbiti o interesima liječnika I neće biti vođena nikakvim političkim interesima. U Hrvatskoj je najteže biti neovisan. Kad se želi napraviti nešto što nije u skladu s aktualnom politikom koja je na vlasti uvijek se postavlja pitanje “tko iza vas stoji i zašto vi hoćete napraviti to nešto”.

O odlasku liječnika iz Hrvatske

Pitanje odlaska liječnika iz Hrvatske nije vezano uz neko trenutno stanje. Odlaze uglavnom mladi ljudi koji su samouvjereni. Oni imaju pouzdanja u svoje znanje, puno se daju i imaju velika očekivanja od života. Ne vide dugoročnu perspektivu u društvu u kojem žive. To im  onda služi kao poticaj da traže neko drugo društvo koje će ih poticati u ostvarivanju njihovih snova. Liječnici ne odlaze zbog neadekvatnih plaća nego zbog nemogućnosti ostvarivanja osobnih i profesionalnih ambicija. Kad živite u društvu u kojem sustav zakazuje u svakom segmentu onda to kod vas budi nezadovoljstvo. I potiče vas da napravite promjenu.

Goluža o Klisoviću i obećanju da će si smanjiti plaću

Prilikom osnivanja gradske skupštine, gospodin Klisović prvi je izišao u javnost i hvalio se time da će sebi smanjiti određene prihode jer je neprimjereno da on ima prihode koji su veći od prihoda gradonačelnika. Od strane nas, ta ideja je bila podržana. Na drugoj sjednici gradske skupštine vidjeli smo prijedlog kojim se predlagalo da se svim gradskim zastupnicima primanja smanje za 80%. Kada su se krenula oduzimat određena prava zaposlenicima na rukovodećim pozicijama u gradu Zagrebu onda su smanjili plaće za 30%, a gospodinu Klisoviću, uz dogovor s gradonačelnikom, primanja nisu smanjena za 30% nego za 9%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goluža o odnosima Klisovića i Možemo

Kada sam na skupštini predložio da se i predsjedniku gradske skupštine, čovjeku koji je prvi među jednakima, isto plaća smanji za 30% onda su iz Možemo pokazali razinu demokratičnosti koju posjeduju te nisu dozvolili da taj prijedlog dođe u razinu glasovanja iako imaju većinu u skupštini. Na prošloj sjednici gradske skupštine gradonačelnik je dao izjavu u kojoj je rekao da je osobno on sastavio dnevni red V. sjednice skupštine grada Zagreba što je u ingerenciji predsjednika skupštine. Time su potvrđene sumnje da predsjednik skupštine nema osobni integritet te da ne radi stvari onako kako bi trebao već da sluša gradonačelnika.

O lošem raspolaganju financijama u tvrtkama Grada Zagreba

Dug koji je veći od 8 milijardi kuna zajednički je dug Grada Zagreba, Zagrebačkog Holdinga i ZET-a. Posljedica toga će vrlo vjerojatno biti poskupljenje komunalnih usluga građanima grada Zagreba. Grad Zagreb je u teškoj financijskoj situaciji. U ovih pet mjeseci podignuta su dva kredita. Prvi put 400 milijuna kuna za likvidnost grada, a drugi put otprilike 360 milijuna kuna.

Goluža: Realni proračun Zagreba iznosi 8 milijardi kuna

Realni proračun grada Zagreba iznosi oko 8 milijardi kuna. Sve drugo su prenapumpani proračuni koje je nemoguće izvršiti. Zadnji planirani proračun bio je više od 9 milijardi kuna gdje su bili uplanirani i prihodi od prodaje imovine grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZET je poprilično nerentabilna tvrtka. Ako karta ZET-a košta 4 kune, Grad Zagreb subvencionira 5/6 te karte. Dakle, ZET za tu kartu zaradi manje od pola kune. Trebalo bi ući u strukturu ukupnog troška za ZET, pa bi se vidjelo da postoje stvari na kojima se može uštedjeti.

Goluža: Iz Holdinga se prepumpavaju sredstva iz gradske blagajne

Odnos Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga je nakaradan. Zagrebački Holding je stvoren kao institucija iz koje se prepumpavaju sredstva iz gradske blagajne njima.

Na iznajmljivanju prostora Gradskim ljekarnama Grad gubi 10 milijuna kuna

Gradske ljekarne su ustanove u sklopu Zagrebačkog Holdinga. Grad Zagreb daje u najam gradskim ljekarnama oko 20-ak elitnih lokacija u gradu i njihov je godišnji prihod 350 milijuna kuna. Jedna od najboljih pozicija je na Trgu bana Josipa Jelačića, prostor od 430 kvadrata koji Grad Zagreb iznajmljuje gradskim ljekarnama po cijeni od 9 kuna po kvadratnom metru. To je, prema konzervativnim procjenama, 20 puta manje od tržišne cijene. Zbog toga na godišnjoj razini, zbog iznajmljivanja vlastitih prostora, po nerealnim cijenama samo gradskim ljekarnama, Grad gubi 10 milijuna kuna.

Zagrebački Velesajam iznajmljuje Gradu Zagrebu prostor na Zagrebačkom Velesajmu za cijenu od 137 kuna po kvadratnom metru. Dakle, na zagrebačkom Velesajmu najam košta 15 puta više nego na Trgu bana Josipa Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O smanjenju broja gradskih ureda

Grad Zagreb je imao 27 ureda koji su reorganizacijom smanjeni na 16 ureda. Kada je reorganizacija predložena, pitao sam gradonačelnika i suradnike prema kojim kriterijima provode reorganizaciju, ali odgovor nisam dobio. Dakle, prije je bilo 27 pročelnika ureda koji su obavljali posao za 27 ljudi. Sada ih je 16 koji rade posao za 27 pročelnika. Za tih 16 pročelnika plaća je smanjena za 30%. Postavlja se pitanje tko će doći na tu poziciju, preuzeti odgovornost za takav odgovoran posao? Izložen je javnosti, suočen je s nizom problema gdje se vi morate sukobiti sa određenim grupacijama i ustaljenim načinom rada, a da radite za plaće koje nisu niti blizu plaća koje imate na sličnim menadžerskim pozicijama. Vi tu ne možete dobiti najbolje ljude. Ako ne dobijete najbolje ljude, uspjeh posla koji treba napraviti je upitan.

Goluža: “Možemo nema kadrova. Pa Lalovac iz SDP-a im je radio gradski proračun”

Ono što vidim je da je aktualna vlast postala svjesna da nema kadrovske kapacitete za kvalitetno upravljanje grada. Prilog te moje teze je činjenica da gradski proračun ne sastavlja nitko iz Možemo nego primarno gospodin Lalovac iz SDP-a, koji je rentan da im pomogne u slaganju proračuna, zaključio je dr. Goluža.

Pogledajte i druge razgovore u 55 minuta kod Željke Markić:

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.