Luka Mišetić pojasnio korisnicima Twittera: ‘Haški suci su složni – zločini tijekom i nakon Oluje nisu bili cilj, niti je postojala namjera’

Foto: snimka zaslona

Posljednjih se dana spominju Srbi poginuli tijekom i neposredno nakon vojno-redarstvene akcije Oluja.

“Svatko tko misli da država može biti opravdanje za takve zločine i da se može graditi ostavljajući ovakvu vrstu tragova iza sebe, teško griješi. Još više griješe oni koji misle da se mir u zemlji može graditi na tome da se zanemaruju ovakva stradanja i da se ne pokazuje empatija za patnje koje su ljudi prošli”, jedna je od poruka koje je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac uputio posljednjih dana.

Sve to doprinijelo je i raspravi na Twitteru gdje je u odgovoru drugim korisnicima Luka Mišetić, hrvatsko-američki odvjetnik najpoznatiji po obrani hrvatskog generala Ante Gotovine, jasno objasnio: “Prvostupanjsko vijeće koje je osudilo Gotovinu zaključilo je da zločini tijekom i nakon Oluje nisu bili cilj niti je postojala takva namjera da se čine ili dopuštaju zločine nad Srbima, te da Brijunski transkript ne dokazuje takvu namjeru. Haški suci su tu slozni, 8-0”.

Odgovorio je na komentare idućeg sadržaja:

“Zato su bombardovali izbegličke kolone, ubijali zaostale i spalili 20.000 kuca? Sigurno, potpuno logično. “Tobože garantirati ljudska prava”…”

“Kako neće delovati, kad ih se napada. A bombardovanje izbeglickih kolona je bilo u BiH. Moj deda je zapaljen tokom Oluje, ne nakon. I to sto se dešavalo nakon je dokaz cilja Oluje. “Tobože jamciti ljudska prava”.”

“Krajina je bila u Hrvatskoj. To je zatečeno stanje da se ne vraćamo dalje u nazad. Sada govorimo o početku 1995. Naravno da je Z-4 imao mnogo mana ali je imao međunarodnu podršku i položaj Srba bi sigurno bio puno bolji nego posle neprihvatanja. Hrvati su tako dobili odrešene ruke”

“Nema nikakvih dokaza da bi hrvati poštovali sporazum. Nema nikakvih garancija da bi Srbi i van zona Knin i glina bili bezbedni. Z4 je prihvacen 2.8. 1995. Zašto Tudjman nije zaustavio vojsku i privlhvatio Z4?”

“Odgovor se nameće sam. 2.8.1995. Hrvatska više nije imala obavezu prema međumarodnoj zajednici. Mi smo zbog pogrešnih instrukcija iz Beograda izgubili momentum. Hrvati NIKADA ništa krupno nisu uradili bez strane logistike.”

“Nije prihvatio pregovore, nego Z4, ali tudjman je hteo etnicko ciscenje kad je već imao stratešku priliku.”

“RH sigurno ima ogromnu odgovornost što veliki broj Srba ne živi više na tom prostoru. Ali prvenstveno zbog sve što se dogodilo iza Oluje (masakara i paleži) i što nije dopustilo ljudima da se vrate. Ali Oluja je bila vojna akcija. Sve ostalo je mit.”
“Vojna akcija čiji je cilj bilo etnicko ciscenje. Sve se uklapa.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr