Mali križ – Velika žrtva: Obilježavanje sjećanja na djecu poginulu u Domovinskom ratu

Slavonski Brod, 19.6.2021.- Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata 19. godinu zaredom pod sloganom "Mali križ – Velika žrtva“ prisjeæa se poginule djece Domovinskog rata. Polaganje vijenaca, cvijeæa i paljenje svijeæa održano je kod spomenika "Prekinuto djetinjstvo“ na Šetalištu braæe Radiæ. Na slici hrvatski predsjednik Zoran Milanoviæ. foto HiNA/ ua

Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata 19. godinu zaredom pod sloganom “Mali križ – Velika žrtva“ prisjeća se poginule djece Domovinskog rata. Polaganje vijenaca, cvijeća i paljenje svijeća održano je kod spomenika “Prekinuto djetinjstvo“ na Šetalištu braće Radić.

Počast najnevinijim žrtvama odali su i predsjednik države Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

‘Najmanje žrtve, ali najveće po simbolici i stradanju, žrtvi koji je hrvatski narod podnio u Domovinskom ratu’

U spomen na djecu poginulu u Domovinskom ratu služena je misa u crkvi Svetog Trojstva, a potom su kod spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Uz članove obitelji, odavanju počasti nazočili su predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Pero Ćosić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, gradonačelnik Slavonskog Broda Marko Duspara, predstavnici Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata te drugih braniteljsko-stradalničkih udruga i drugi.

„Svih ovih godina smo s obiteljima okupljenim u udruge civilnih stradalnika radili na normativnom aktu, Zakonu koji će na određen način pomoći obiteljima. Nažalost, mnoge su obitelji izgubile svoje najmilije i mnogo je civila stradalo u Domovinskom ratu, a ovdje u Slavonskom Brodu se posebno prisjećamo poginule djece,“ kazao je ministar Medved, dodavši: „I zato smo radili na osmišljavanju tog zakonodavnog okvira, jedinstvenog akta kojim se 26 godina nakon oslobađanja Hrvatske regulira status civilnih stradalnika iz Domovinskog rata.“

> Mlinarić za Narod.hr: Srpska sela glasaju za HDZ zbog Zakona kojim će RH financirati agresore’

Pojasnio je kako je na snazi još uvijek zakon iz 1992. godine koji je mijenjan 12 puta, a zapravo nikada nije ušao u srž problema te istaknuo kako je novi zakon pripreman u partnerstvu s udrugama civilnih stradalnika.

„Taj zakon će u materijalnom aspektu zasigurno imati učinka, no puno je važnija moralna satisfakcija koju civilni stradalnici zaslužuju, izraz zahvalnosti i priznanje njihove žrtve u Domovinskom ratu,“ zaključio je ministar Medved, izrazivši nadu da će ovaj zakon u Hrvatskom saboru dobiti potporu većine saborskih zastupnika.

„Vjerujem da su svjesni važnosti tog normativnog akta jer moramo ovdje s punom odgovornošću kazati da će Republika Hrvatska biti snažna onoliko koliko ima empatije i koliko poštuje ove uzrastom najmanje žrtve, ali najveće po simbolici i stradanju, žrtvi koji je hrvatski narod podnio u Domovinskom ratu,“ poručio je Medved i pozvao saborske zastupnike da podrže ovaj zakon kako bi i tu nepravdu ispravili, kao što je ova Vlada to učinila sa Zakonom o hrvatskim braniteljima i Zakonom o osobama nestalim u Domovinskom ratu: „S ovim zakonom naša Vlada na čelu s predsjednikom Plenkovićem zaokružuje taj normativni aspekt koji se odnosi na reguliranje statusnih i materijalnih te svih drugih pitanja vezanih uz hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata.“

Konačni prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata usvojen je na jučerašnjoj sjednici Vlade te upućen u saborsku proceduru, a oni na koje se odnosi nadaju se da će uskoro biti usvojen i u Hrvatskom saboru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr