Marijana Petir za Narod.hr: ‘U samo dva dana sakupili smo 11.361 potpis. To je čudo!’

Foto: Fah

“Presretna sam na velikoj podršci koju su mi građani iskazali i svima im od srca zahvaljujem. U samo 2 dana sakupili smo 11 361 potpis. To je čudo!”, istaknula je za Narod.hr hrvatska europarlamentarka Marijana Petir.

> EU izbori: Plenković otkrio što je tražio od Marijane Petir

Bivša HSS-ovka Marijana Petir prikupila je 11.361 potpis za europske izbore u samo dva dana. Ovaj put na izbore za EU parlament izlazi kao neovisna kandidatkinja.

Kako se doznaje u Državnom izbornom povjerenstvu Marijana Petir najavila je predavanje svoje kandidacijske liste za 23 sata, jedan sat prije isteka roka za predaju kandidatura.

Podsjetimo, Marijana Petir ušla je u Europski parlament na listi HDZ-a, ali kao članica HSS-a.

Iz te je stranke isključena, nakon odluke Predsjedništva jer se nije slagala s odlukom Glavnog odbora stranke da na prošle parlamentarne izbore HSS izađe s Narodnom koalicijom (SDP, HNS, HSS i HSU).

Nagađalo se da će Petir i ovoga puta biti na listi HDZ-a, no to se nije dogodilo. Kazala je da joj je HDZ nudio mjesto na listi, ali je to bilo uvjetovano njezinim učlanjenjem u tu stranku. To joj nije odgovaralo pa na izbore izlazi samostalno.

“Smatrala sam da sve što sam radila ima svoju vrijednost. Trudila sam se i služila hrvatskom narodu, za što sam dobila europska i međunarodna priznanja. To bi trebalo biti prepoznato, a ne da mi se uvjetuje da ako želim biti na nekoj listi moram pristupiti toj stranci. Mislim da bi vremena kad je članska iskaznica vrijedila više od same osobe bi trebala biti iza nas. Nisam se učlanila ni u jednu stranku i to ne namjeravam napraviti”, naglasila je u nedjelju Marijana Petir za Narod.hr.

Predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak kako je njegova poruka bivšoj HSS-ovki i europarlamentarki Marijani Petir bila da se, želi li ponovno ići s HDZ-om na izbore, učlani u tu stranku čime bi se kvalificirala za raspravu o mogućem mjestu na listi za izbore za Europski parlament.

Ukupno 28 kandidacijskih lista za izbor hrvatskih zastupnika u Europski parlament, prispjelo je do utorka poslijepodne u Državno izborno povjerenstvo (DIP), rok za predaju lista istječe u ponoć.

Prema dostupnim informacijama, DIP neće čekati krajnji rok i zbirnu će listu, moguće, objaviti već u srijedu.

Izvor: narod.hr