Mate Mijić: UN-ov Marakeški sporazum o migracijama besmislen je bez SAD-a i cijele EU

Foto: snimka zaslona

Migranti iz kolone koja je iz Hondurasa krenula prema SAD-u podnijeli su grupnu tužbu protiv Trumpa i njegove administracije. Ljudi koji nisu građani SAD-a i trenutačno su stotinama kilometara udaljeni od američkog tla tuže predsjednika zemlje u koju su se zaputili zbog kršenja njihovih ustavnih prava. Prava koja jamči ustav države čiji građani nisu i na čijem se teritoriju još uvijek ne nalaze. Njihovi liberalni politički saveznici i oportuni odvjetnici smatraju da oni ta prava svejedno trebaju moći konzumirati, a Trump ih navodno krši samim time što ilegalne migrante svojom retorikom i politikama odvraća od dolaska u SAD gdje žele zatražiti azil, piše Mate Mijić u kolumni za Večernji list koju djelomice prenosimo.

Kad bi ovakav pristup migracijama bio općeprihvaćen, vlast bi bila potpuno onemogućena u zaustavljanju ilegalnih migranata. Pojedinci ili skupine s bilo kojeg kraja svijeta koji izraze želju za ilegalnim prelaskom nečije granice trebali bi u tome biti ohrabrivani. Srećom, zahvaljujući Trumpu konzervativci sad drže Vrhovni sud pa će ovakva bedastoća, ako i prođe na sudu u Washingtonu, vrlo izvjesno biti odbačena na najvišoj instanci.

Što se zaista krije iza sukoba predsjednice i MVEP-a oko Marakeškog sporazuma?

Kad tvorci problema iznalaze rješenje, u pravilu dobijete još veći problem. Američki demokrati, kao svi ljevičari, rješenje vide u redistribuciji i visokim porezima “koje će plaćati bogati”, a najviše ih plati upravo srednji sloj i tako postaje sve siromašniji. Više siromašnih, više ovisnika o državi, više birača Demokratima. Republikanci su dugo pristajali na nametnuti im okvir, tolerirali ilegalnu imigraciju i usput, kao “stranka za biznis”, pazili da najbogatiji plate što nižu cijenu bujanja socijalnih programa i rastrošnosti birokratskog aparata.

A onda se pojavio Trump koji je shvatio da establishment – i crveni, i plavi – zastupa one na vrhu i samom dnu društvene ljestvice, dok onu većinu u sredini nitko ne doživljava. Ubacio se u prazan politički prostor, razbucao republikansku oligarhiju, osvojio nominaciju i pobijedio na izborima. Amerika je pokazala da je spremna za promjene.

UN-ov Globalni kompakt o migracijama, koji treba biti usvojen u prosincu u Marakešu, teško može biti adekvatno rješenje jer se iz njega već povukao SAD, najveća svjetska sila i najprimamljivije odredište većini svjetskih migranata. Isto najavljuje i dio članica EU pa će Marakeš ostati tek mrtvo slovo na papiru, zaključuje Mate Mijić za Večernji list.

Cijelu kolumnu možete pročitati na portalu Večernjeg lista.

* Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list