Mate Mijić: Velika koalicija bijeg je od stvarnosti

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Hrvatsku samo velika koalicija može spasiti. Smatra to niz velikana – od bivšeg premijera čije bi prezime moglo postati mjerna jedinica za nepotizam i korupciju, preko pojedinih istaknutih „gospodarstvenika“ kojima status quo nosi nastavak unosnih poslova s državom, do neuspješnih političara koji bi u skoroj budućnosti Markov trg mogli gledati samo na razglednici, piše Mate Mijić za vecernji.hr, čiju kolumnu djelomice prenosimo.

> Višnja Starešina: Pribojavam se jer je naš Herr Plenković jedan od posljednjih fanova Frau Merkel

Kad establishment želi uvjeriti narod da je nešto u čemu prosječan čovjek ne vidi baš nikakvu vrijednost jedino dobro i ispravno, priča se brzo pretvori u pravu travestiju. Vidjeli smo to i u slučaju Istanbulske konvencije. Uvjeravali su nas da je podržava aktualni papa i da bi joj bili skloni čak i neki pokojni crkveni velikodostojnici. Iako je bilo jasno da će za ratifikaciju biti osigurano dovoljno ruku u Saboru, važno je bilo kontrolirati štetu, ističe Mate Mijić.

> Pupovac: ‘Naša koalicija s HDZ-om je velika koalicija u malom’

Dva kadrovski poharana kolektiva koji se zubima i noktima čupaju da bi očuvali status quo zajedničkim snagama mogu donijeti samo još više već viđenoga. A to nije dovoljno dobro. Zbog znatnog pada podrške objema strankama, koalicija HDZ-a i SDP-a bila bi spas samo za partijske vrhuške, a pokazala bi se kobnom i za državu i za te dvije stranke koje bi propustile još jednu priliku za čišćenje od kukolja, piše Mijić.

> (FOTO, VIDEO) Za brojne afere optuženi Sanader nahvalio Plenkovića i uz jaku medijsku podršku promiče koaliciju HDZ-a i SDP-a

Okretanje birača protestnim opcijama nije se dogodilo slučajno, ono je posljedica cijelog niza pogrešnih poteza pogrešnih ljudi u dvjema najvećim hrvatskim strankama. Formiranjem velike koalicije, proces bi se samo nastavio, vjerojatno i većim intenzitetom.

> Dr. Markić: Pred nama je Velika koalicija HDZ-SDP kroz koju se lijevi i desni krak hobotnice povezuju radi prikrivanja korupcije i krađe

Da bi vratili izgubljeno povjerenje, HDZ i SDP trebaju svježu krv i novi način funkcioniranja, a zbivanja poslije stranačkog sabora „plavih“ i izbori u zagrebačkoj podružnici „crvenih“ pokazuju da volje za istinskim promjenama nema.

> Željka Markić: Velika koalicija – kao spas za gubitnički SDP i HNS

Velika je koalicija bijeg od stvarnosti.

A ta stvarnost za HDZ i SDP neće biti ništa manje bolna ako legnu zajedno u krevet kako bi sačuvali stečene pozicije. Dapače, teško je zamisliti kraći medeni mjesec i mučniju brakorazvodnu parnicu, zaključuje Mate Mijić.

> (VIDEO) Zvonimir Troskot iz GI Narod odlučuje: ‘Očito smo pogodili u živac okoštale hrvatske lažne politike’

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Večernjem listu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr