(FOTO, VIDEO) Za brojne afere optuženi Sanader nahvalio Plenkovića i uz jaku medijsku podršku promiče koaliciju HDZ-a i SDP-a

Foto: Fah

Nova knjiga bivšega predsjednika HDZ-a i premijera dr. Ive Sanadera “Doba politike – Velika koalicija”, predstavljena u četvrtak navečer u Zagrebu, druga je knjiga Sanaderove trilogije, a u njezinu je središtu tema velike političke koalicije – HDZ-a i SDP-a koja bi, smatra autor, “bila ‘kvantni skok’ za Hrvatsku”.

Plenković dobro vodi HDZ, a ja ostajem navijač. Ova Vlada mora odraditi do kraja mandat. Isto tako, dobro je da je HNS ušao u vladajuću koaliciju“, kazao je Sanader za RTL.

Predstavljanje knjige, koju je objavio Večernji list i njegov je ovogodišnji bestseler, okupilo je u hotelu The Westin brojne zainteresirane kojima su knjigu približili bivši predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, glavni urednik Večernjega lista Dražen Klarić, novinar Goran Gerovac i autor.

> Urednik Večernjakovog Obzora ‘ukazuje na ono s čime se ne slaže’: Za njega je Hrvatska ‘Udbin projekt’, ‘stvorena na zločinu’…

Velika koalicija trebala bi politički završiti Drugi svjetski rat, i rasprave oko disreditirane ‘petrokrake’ i pozdrava ‘Za dom spremni’, tvrdi.

Ivo Sanader ne misli da bi se velika koalicija najvećih hrvatskih političkih stranaka trebala dogoditi odmah i da ju trebaju, kako je rekao, “ostvariti Andrej Plenković i Davor Bernarić”, ali vjeruje kako se upravo takva velika koalicija jednom mora dogoditi.

Zadaća takve velike koalicije bila bi, kako ju vidi Sander, “da politički završi Drugi svjetski rat, a ako treba i Domovinski rat, kako bismo se konačno okrenuli budućnosti i počeli rješavati goruće probleme kao što je ‘demokalipsa’, odnosno demografska apokalipsa”.

> Ustavni sud kao plod političke trgovine SDP-a i HDZ-a

Sanader smatra kako bi u Hrvatskom saboru trebala biti donesena Deklaracija HDZ-a i SDP-a kojom bi se politički završila naša nedavna prošlost. Ali, objasnio je, to ne znači da treba ‘pod tepih’ staviti velike zločine koji su se dogodili u Drugom svjetskom ratu i poraću, nego istinu o njima prepustiti istraživanju povjesničara, a sankcioniranje pravosuđu jer, dodao je, zločini ne zastarjevaju.

Istaknuo je kako konačno treba prestati s raspravama – je li ili nije dopušten pozdrav “Za dom spremni!” kao stari hrvatski pozdrav. Jer, ustvrdio je, “jednom kada je taj pozdrav disreditiran ne može se više upotrebljavati, a isto se odnosi i na (zvijezdu) petokraku”.

Klarić: Sanader je razmišljao o koaliciji s Račanom

Glavni urednik Večernjega lista Dražen Klarić podsjetio je kako je u objavljivanje trilogije “Doba politike” krenuo zbog specifične pozicije njezina autora, da je tema prve knjige te trilogije bila “detuđmanizacija”, te da je idejni začetnik bio Goran Gerovac. Uz napomenu kako Sanader u knjizi obrazlaže zašto 2003. nije bilo vrijeme za veliku koaliciju, Klarić je dodao kako Sanader u knjizi piše i da je 2007. razmišljao o koaliciji s Ivicom Račanom koga je Sanader poštovao i s kojim je surađivao u Savezu za Europu, odnosno na ulasku Hrvatske u NATO i Europsku uniju (EU).

> Anton Filić, predsjednik SNH-a, branio branitelje, pa se našao na meti urednika Obzora Gorana Gerovca i nekih medija

Klarić smatra da sadašnji trenutak dopušta razmišljanje o velikoj političkoj koaliciji HDZ-a i SDP-a jer bismo, ocijenio je, “bili neozbiljni ako ne bismo skinuli ‘bauk’ velike kolacije” koju podržava u kontekstu reformi koje bi ta koalicija trebala provesti. Vjeruje kako bi koalicija otvorila prostor manjim političkim strankama i njihovu političkom profiliranju.

> Večernji list: Plenković ne želi izborni sustav u kojem birači određuju poredak zastupnika

Bivši predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić ocijenio je da bi velika koalicija HDZ-a i SDP-a bila dobrodošla u hrvatskoj javnosti. Jer, rekao je, HDZ se pozicionirao na strani desnoga centra, a SDP lijevoga centra; znači radi se o centru kojemu politički pripada 70 do 80 posto glasača u Hrvatskoj.

Bebić smatra kako bismo trebali ići u duhu vremena, anticipirati događaje i pronaći za Hrvatsku najbolja rješenja. Odnosno, kako je to slikovito rekao, “nadvladati vlastitu sjenu za budućnost Hrvatske”.

Novinar Goran Gerovac rekao je kako je Sanader ‘zglajzao’ u politici te da su mnogi zbog toga likovali, a i on osobno likuje, ali samo zato što sada Sanader piše o politici. Istaknuo je kako u drugoj knjizi svoje trilogije Sanader govori o neminovnosti velike koalicije te ocijenio kako autor u 12 poglavlja knjige i zaključku donosi argumente zbog kojih je ova knjiga nužna literatura onima koji s predrasudama gledaju na takvu koaliciju.

Ne vraća se u politiku, ali će o njoj pisati

Sanader je ponovio kako se neće vratiti u politiku, dodavši kako će o njoj nastaviti pisati jer se to, rekao je, od njega i očekuje jer je bio na političkim dužnostima koje su utjecale na promjenu statusa naše zemlje, odnosno na njezin ulazak u NATO i EU.

Uz napomenu kako zbog godina i političkog iskustva ne misli da ima pravo na apsolutnu istinu, Sanader je izrazio nadu da će druga knjiga njegove trilogije biti barem mali poticaj kako bi o toj velikoj političkoj koaliciji počela argumentirana rasprava. Ocijenio je da su argumenti koje je iznio u knjizi snažni i jaki za tu veliku koaliciju ali bi, kaže, rado čuo u raspravi i one protiv.

Dodao je kako su velike političke koalicije ‘uspjele’ u nekim europskim zemljama poput Njemačke, Luksemburga i Austrije u kojoj je s intervalima takva koalicija trajala 40 godina, a u nekima, poput Italije, nisu uspjele. Sanader je spomenuo kako je 1966., 21 godinu nakon završetka Drugoga svjetskog velika, tadašnji njemački kancelar Kurt Georg Kisinger pozvao u koaliciju Willija Bradta, koji prije nekoliko godina nije za to htio ni čuti.

Zašto mi ne bismo uspjeli, primjerice 2020. ostvariti veliku koaliciju, zapitao je Sanader koji vjeruje da nitko u toj koaliciji neće izgubiti svoj politički identitet.

Sanader je novinarima prije predstavljanja knjige izjavio kako je za njega “pozitivan i oplemenjujući iskorak ulazak HNS u vladu i suradnja s HDZ-om što je politički novuum koji svakako treba podržati. Ocijenio je kako sadašnja vlada treba do odraditi mandat do kraja.

Na predstavljanju knjige bili su, među ostalima, i nekadašnji Sanaderovi suradnici Vladimir Šeks i dr. Andrija Hebrang, Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, te povjesničar dr. Ivo Banac.

Autor je najavio kako bi na proljeće iduće godine trebala biti objavljena zadnja knjiga njegove trilogije “Doba politike” koja će, rekao je, biti još intrigantnija od dviju već objavljenih knjiga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina/rtl