Mate Šimundić (DP): Protivim se svakom nametanju cjepiva i slažem se s Laucom da je na djelu ‘pandemijski marketing’

šimundić
Split, 16.08.2021 - Održana je 3. konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije gdje je za predsjednika Skupštine izglasan Mate Šimundić iz Domovinskog pokreta. Na fotografiji predsjednik splitsko-dalmatinske Županijske skupštine Mate Šimundić. foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm

“Protivim se svakom nametanju cjepiva i slažem se s uglednim znanstvenikom Gordanom Laucom da je na djelu „pandemijski marketing“ umjesto uravnoteženog pristupa koji poštuje sve vidove ljudskog života: i znanost, i ljudska prava, i psihološko zdravlje, i pravo na rad i obrazovanje”, ističe u razgovoru za Narod.hr Mato Šimundić iz Domovinskog pokreta, predsjednik Županijske skupštine splitsko-dalmatinske.

S njim smo razgovarali o Ivanu Penavi, novom predsjedniku Domovinskog pokreta, koronakrizi, novom predsjedniku Vrhovnog suda, mrzilačkoj kolumni Borisa Dežulovića i drugim aktualnim temama.

Impresivan životopis

Mate Šimundić angažirani je vjernik laik, teolog i profesor hrvatskoga jezika, suprug i otac petero djece. S obitelj živi u Kaštel Lukšiću.

Nakon završene srednje škole otišao je u Zagreb, gdje je upisao studij kroatistike i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu. Nakon što je završio taj studij, 1996. je upisao filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

U rujnu 1999. godine odlazi u Rim, gdje se priključio družbi Otaca misionara ljubavi. Kao kandidat te družbe poslan je u Tijuanu u Meksiko, gdje je nastavio studij teologije u tamošnjem dijecezanskom sjemeništu.

Početkom 2002. prijavio se u vojnu službu, a nakon šestomjesečnoga vojnoga roka ušao je u brak s Marinelom te su danas njih dvoje u sretnom braku u kojem su dobili petero djece: Mariju Guadalupe, Anu, Terezu, Petra i Josipa.

U međuvremenu je Mate Šimundić diplomirao i kroatistiku i komparativnu književnost te počeo raditi kao profesor hrvatskoga jezika i književnosti u I. gimnaziji u Splitu.

Diplomirao je i teologiju na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu 2015. kao izvanredni student.

Na nedavnim lokalnim izborima bio je kandidat Domovinskog pokreta za župana. Od sredine kolovoza predsjednik je splitsko-dalmatinske Županijske skupštine.

“Predsjednik i premijer dogovorenim napadima skreću pozornost s ključnih problema”

Narod.hr: Kako komentirate posljednja događanja u hrvatskom javnom prostoru, s jedne strane imamo sve jaču inflaciju, cijene energenata divljaju, obnova Zagreba i Banovine nikako da počne, a vlast, i vlada i predsjednik, bave se umirovljenjem brigadira počasno zaštitne bojne?

Mate Šimundić: Očito je da se skreće pozornost s ključnih problema u državi sinkroniziranim PR akcijama između Banskih dvora i Pantovčaka. Ova predstava za narod trebala bi otupiti bijes zbog sve većeg pada standarda i divljanja cijena.

Pokazalo se već u nekoliko navrata kako predsjednik i premijer ovakvim dogovorenim napadima skreću pozornost javnosti s ključnih problema. Od toga hrvatski narod nema ništa, osim što svakog dana svjedočimo urušavanju digniteta državnih institucija. Niti će ovaj prozirni PR sniziti trošarine na gorivo, niti će njihovi „sukobi“ započeti obnovu porušene Banovine.

Narod.hr: Jesu li svi njihovi sukobi zaista proizvod PR-a ili ipak tu i tamo ima suprotstavljenih mišljenja? Čini se kako su se oko predsjednika Vrhovnog suda zaista ozbiljno sukobili?   

Mate Šimundić: Vidjeli smo ono što su njihove službe za odnose s javnošću željele da vidimo. U čemu je bitna razlika u pogledima na rad sudca Radovana Dobronića između predsjednika i premijera?

Nisam vidio kako su sukobili mišljenja oko nekog njegovog vrijednosnog suda. Štoviše, i jedan i drugi su bili vrlo zadovoljni njegovim, javno iznesenim, stajalištima o HOS-u i pozdravu „Za Dom spremni“. Pritom se nitko od medija nije osjetio pozvanim saznati stav predsjednika Vrhovnog suda o simbolima komunističke diktature.

U državi koja ima izuzetno tešku i mučnu povijest nužno je da pravosudne institucije imaju izbalansiran stav prema svim velikim i složenim društvenim pitanjima. Bojim se kako je Temidina vaga, izborom Radovana Dobronića, ozbiljno nagnuta na lijevu stranu društvenog i političkog spektra.

“ZDS je zlatnim slovima isklesan na Oltaru Domovine u vihoru Domovinskog rata”

Narod.hr: Spomenuli ste problematiku pozdrava „Za dom spremni“, izgleda kako je otvorena sezona lova na HOS-ovce i ovaj pozdrav u javnoj uporabi. Ima li današnja Republika Hrvatska snage izdignuti se iznad nametnutog diskursa o ovom pozdravu i vrednovati ga kao pozdrav obrambenih snaga u Domovinskom ratu?

Mate Šimundić: Svakome tko imalo prati društvena događanja potpuno je jasno kako problematika pozdrava „Za dom spremni“ ima najmanje veze s Drugim svjetskim ratom. Ovaj pozdrav uzet je kao alat svih onih društvenih snaga, u državi i u inozemstvu, koje žele „obuzdati“ hrvatski nacionalizam i prilagoditi ga potrebama geopolitičkih slagalica na jugoistoku Europe.

Preko zabrane ovog pozdrava, koji je zlatnim slovima isklesan na Oltaru Domovine u vihoru Domovinskog rata, želi se obeshrabriti sve one snage koje promišljaju nacionalno u vremenu liberalne demokracije. Vidimo kako ovih dana nije bilo dovoljno udarati po HOS-u pa je na red došao i Vukovar.

Dežulović u svojoj gnjusnoj kolumni poručuje Hrvatima najprostačkije uvrede, a Mate Kapović, još jedan ljevičarski aktivist, svojevremeno je poručio Hrvatima: Serem Vam se na Bleiburg. Dakle, pod napadom su svi integrirajući i mobilizirajući elementi hrvatskog nacionalnog korpusa.

Pogledajte samo kroza što, već godinama, prolazi Marko Perković Thompson. Slučajno? Nikako! Interesantno je kako glavnina medijskih napada na HOS i pozdrav „Za dom spremni“ dolazi od nekadašnjih JNA oficira: Miljavca, Kajtazija, Džanka… Oni su u vojnim školama JNA „genetski“ programirani protiv hrvatskog nacionalnog pokreta, a danas ih koriste one snage koje nasrću na hrvatsko nacionalno tkivo.

“Vlasništvo nad medijima ulazi u područje nacionalne sigurnosti”

Narod.hr: Ništa od tih napada ne bi bilo moguće bez medija koji su usklađeni gotovo do u tančine s ovim javnim diskursom koji sve što je nacionalno proglašava desničarskim i homofobnim?

Mate Šimundić: Odgovor na ovo pitanje krije vam se u vlasničkoj strukturi hrvatskih medija. Na hrvatsko medijsko tržište ulazi svatko kako mu se prohtije i kad mu se prohtije. Toga nema nigdje u svijetu. Vlasništvo nad medijima ulazi u područje nacionalne sigurnosti. Međutim, vlast u RH očito tome ne pridaje veliku važnost. Zašto?

Pa nameće mi se logičan odgovor da je to zato što se slažu s medijskom politikom koja je trenutno dominantna u javnom prostoru. Hrvatska ima ministarstvo koje u svom nazivu nosi naziv „medija“, ima i Agenciju i Vijeće za elektroničke medije.

Je li se itko iz ovih institucija oglasio nakon sramotne kolumne Dežulovića na N1? Jeste li vidjeli da je toj televiziji na jedan dan zabranjeno emitiranje programa ili da je platila neku kaznu? Nije i nećete, ali su Marko Jurić i Z1 televizija uredno kažnjeni nakon jednog priloga u autorskoj emisiji. Nažalost, Hrvati još uvijek nisu shvatili moć i važnost medija, a nemamo ni političare da kroz državne institucije kontroliraju ovaj prevažan segment.

“Penava ispravno detektira ključne nacionalne probleme”

Narod.hr: Domovinski pokret i novi predsjednik stranke Ivan Penava jedini su reagirali protiv sramotnog ispada Borisa Dežulovića. Imaju li DP i Penava snage braniti i artikulirati nacionalne interese u vremenu kada je gotovo kompletna politička i medijska scena protiv njih?

Mate Šimundić: Ivan Penava je svjetionik razuma na nacionalnoj političkoj sceni. Jedan je od rijetkih političara koji ispravno detektiraju ključne nacionalne probleme. No, mnogo je važnije što su njegove izjave i javni nastupi odlično prihvaćeni u javnosti.

Treba mnogo osobne hrabrosti suprotstaviti se udruženom medijskom i političkom kartelu, preuzeti stranku u trenutku kada se ona doslovno urušavala i krenuti, praktički iz pokreta, u bitku za ključne nacionalne interese. Treba nam više ovako hrabrih ljudi, tada nema straha ni za DP ni za Hrvatsku.

Narod.hr: Kad smo kod ključnih nacionalnih interesa, ovih dana Hrvatski suverenisti pokreću referendum za obranu kune. Međutim, i ova tema je iskorištena za napad na DP i novog predsjednika Penavu?

Mate Šimundić: Da, DP je napadnut kao stranka kojoj nije stalo do obrane monetarnog suvereniteta, a stranka praktički nije ni pozvana da sudjeluje u prikupljanju potpisa za referendum. Ponuda je upućena medijski, toliko o ozbiljnosti ekipe koja organizira ovu akciju.

Izgleda kako im primarni cilj i nije bio obrana kune već napad na DP i Penavu. Usprkos tome, mi ostavljamo svojim članovima da po svojoj savjesti donesu odluku o referendumu i potpisima.

No, kada smo kod monetarnog suvereniteta, nas više zanima upravljanje HNB-om. Odnosno, kome guverner HNB-a odgovara, ako se već o njegovu izvješću o radu ne glasuje u Saboru. Idemo najprije vratiti HNB pod nacionalni suverenitet, a onda ćemo lako obraniti kunu.

“Bit će tragedija ako ideologija Možemo postane dominantna u hrvatskom političkom životu”

Narod.hr: Uskoro će nam biti poznati rezultati popisa stanovništva. Što očekujete od popisa?

Mate Šimundić: Očekujem sumiranje svih pogrešnih politika, svih vlada, u proteklih dvadeset godina. Popis koji ćemo dobiti biti će upravo to – rezultat promašenih politika. Ozbiljno nam je ugroženo tržište rada, mirovinski sustav, ali i biološka opstojnost. Dobno-spolna piramida hrvatskog društva je ozbiljno narušena i to je prvorazredno pitanje za sve instance vlasti.

Mi, nažalost, nemamo konzistentnu državnu politiku kao odgovor na bijelu kugu. Niti jedan zakon ubuduće ne bi smio biti donesen, a da pritom nije uključena demografska i natalitetna komponenta. Uzaludni su svi infrastrukturni projekti ako nam narod odlazi iz domovine.

Ja sam, osobno, kao predsjednik skupštine Splitsko-dalmatinske županije, potaknuo niz mjera koje za cilj imaju opstanak mladih i poticanje nataliteta, i očekujem da to bude u proračunu za iduću godinu. Isto očekujem i od državne vlasti, ali i od drugih jedinica lokalne samouprave.

Vidimo kako su neke države u našem susjedstvu donijele vrlo dobre natalitetne mjere, vidimo da su zaustavile negativne trendove prirodnog kretanja stanovništva. Dakle, ne treba ići daleko niti izmišljati toplu vodu. Hrvatska bez djece nema smisla. Ustvari, Hrvatska se voli djecom kao što je to govorila jedna kampanja još iz 90-tih godina prošlog stoljeća.

Narod.hr: I onda dobijemo vlast u Zagrebu koja kao jednu od prvih mjera uvede ukidanje porodiljnih naknada majkama rodiljama…  

Mate Šimundić: To je moglo iznenaditi samo one koji o kulturi i političkoj agendi iz koje dolaze glavni protagonisti političke platforme Možemo ne znaju ništa. Riječ je o kulturi koja je jako senzibilna za prava bjeloglavog supa, ali im nerođeni život djeteta ne znači ništa.

Bit će tragedija ako ova ideologija postane dominantna u hrvatskom političkom životu, a dio medija to objeručke gura. Imali bismo situaciju da jednu katastrofalnu vlast zamijeni još gora vlast, kojoj su prioriteti sasvim suprotni od trenutnih potreba hrvatskog naroda.

“Protivim se svakom nametanju cjepiva”

Narod.hr: I na sve to dolazi pitanje korona-krize, epidemioloških mjera, promjena koje se najavljuju u  društvenom životu uslijed nametanja covid-potvrde…

Mate Šimundić: To je goruće pitanje koje traži smireni i pametni odgovor, a ne srljanje iz jedne ludosti u drugu. Mi smo jedva preživjeli komunističku i socijalističku diktaturu i ne treba nam još jedna masovna histerija koja u drugačijem mišljenju vidi neprijatelja i metu za odstrjel, kao što vidimo da se događa u Australiji i Kanadi.

Protivim se svakom nametanju cjepiva i slažem se s uglednim znanstvenikom Gordanom Laucom da je na djelu „pandemijski marketing“ umjesto uravnoteženog pristupa koji poštuje sve vidove ljudskog života: i znanost, i ljudska prava, i psihološko zdravlje, i pravo na rad i obrazovanje.

Tražim od vlade RH da uloži najveći mogući napor u osiguravanje kvalitetne zdravstvene zaštite, u programe prevencije, da nam ne budu besplatna samo cjepiva, nego i sve ono što podiže prirodni imunitet.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.