Međunarodna konferencija na HKS-u: Između straha i istine – Suočavanje s komunističkom prošlošću u jugoistočnoj Europi

Foto: snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

U utorak 24. travnja 2018. s početkom u 9:30 sati u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Ilica 242 u Zagrebu, održat će se međunarodna konferencija s okruglim stolom “Između straha i istine – Suočavanje s komunističkom prošlošću u Jugoistočnoj Europi“. Konferenciju organiziraju Zaklada Konrad Adenauer iz Bukurešta i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Konferenciju će pozdravnim govorima otvoriti domaćin konferencije prof. dr. sc. Željko Tanjić ispred Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Hartmut Rank, voditelj programa Vladavina prava u Jugoistočnoj Europi Zaklade Konrad Adenauer iz Bukurešta u Rumunjskoj. Prisutnima će se također pozdravnom riječi obratiti Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Nj. E. Thomas E. Schultze.

U prvom dijelu konferencije o suočavanju s prošlošću govorit će:

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik hrvatskog Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, predstavit će rezultate rada hrvatskog Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Dr. sc. Jonila Godole, ravnateljica Instituta za demokraciju, medije i kulturu iz Tirane u Albaniji, govorit će o suočavanju s prošlošću u Albaniji.

Dr. sc. Andreja Valič Zver, ravnateljica Studijskog centra za nacionalnu pomirbu iz Ljubljane u Sloveniji, održat će predavanje na temu suočavanja s prošlošću u Sloveniji.
– O suočavanju s prošlošću u Rumunjskoj izlaganje će održati Cătălin Constantinescu, savjetnik s Instituta za istrage komunističkih zločina i sjećanje na progon Rumunja.

Dr. sc. Karsten Dümmel, direktor Zaklade Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, govorit će o svom iskustvu suočavanja sa socijalističkom prošlošću u Njemačkoj.

Uslijedit će okrugli stol na temu suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj na kojem sudjeluju novinarka i publicistkinja Višnja Starešina, dr. sc Aleksandar Jakir, stručnjak za hrvatsko društvo 20. stoljeća sa Sveučilišta u Splitu, dr. sc. Jonila Godole, dr. sc. Andra Valič Zver, Cătălin Constantinescu i dr. sc. Karsten Dümmel.

Konferenciju će moderirati docent dr. sc. Tado Jurić s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr