Milanović podupire sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Premijer Zoran Milanović podupro je danas inicijativu predsjednika Ive Josipovića da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi se raspravljalo o zapošljavanju u obavještajnim službama u vezi s tvrdnjama objavljenim u “Novome listu” da je 2007. u SOA-i, kad je šef službe bio Tomislav Karamarko, zaposlena osoba koja nije prošla sigurnosnu provjeru.

“Ako je ono što je objavio jedan dnevni list (‘Novi list’) autentično, radi se o nečem što je puno gore od kriminala jer kriminal je dječja priča za to”, rekao je za današnjeg posjeta Kuparima premijer Milanović.

“Manje je zlo ako netko nešto ukrade nego kad radi ovakve stvari, ruši hrvatsku državu. Time se ne mislim baviti osobno, niti se treba baviti aktualna ekipa u SOA-i. Postoje saborska tijela koja će to raditi, a i Vijeće za nacionalnu sigurnost, i podržavam tu inicijativu”, rekao je Milanović.

Predsjednik Josipović izjavio je, među ostalim, za “Novi list” kako je, pošto je taj list objavio da je Tomislav Karamarko dok je bio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) primio u službu čovjeka koji nije prošao sigurnosnu provjeru, “možda došlo do ugroze sigurnosnog sustava”. U intervjuu je rekao i kako je predložio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi se raspravljalo o zapošljavanju u sigurnosnim službama.

Premijer Milanović odgovorio je na novinarsko pitanje o utjecaju SAD-a u vezi s mogućom prodajom Ine i stanjem u Ukrajini da smo članica NATO-saveza, da slušamo, razgovaramo, pripadamo zapadnoj civilizaciji.

“Imamo nacionalnu kompaniju koja ostvaruje dobit i želimo da se ta dobit reinvestira. Ina je važna i strateška kompanija za Hrvatsku. Naš primarni cilj je da ta kompanija radi, ostvaruje dobit, da reinvestira, a da u ovako teškoj situaciji dio te dobiti uzmemo u državni proračun za one koji nemaju, za zdravstvo, školstvo itd.”, rekao je među ostalim. Osvrnuši se na ovaj rebalans, rekao je da će se vidjeti iz kojih će se javnih poduzeća uzeti dio dobiti te da će se iz HEP-a dio uzeti za proračun.

Na pitanje kome će se rezati, a kome povećati stavka u proračunu, Milanović je odgovorio kako se povećati neće nikome.

Izvor: hina
Photo: fah