Miletić: ‘Istarska putovnica’ reakcija je na negiranje antifašizma u Srbu

Foto: Fah

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u subotu se na sjednici Savjeta IDS-a, na kojoj je odlučeno da ta stranka na izbore izlazi zajedno s PGS-om i Listom za Rijeku, osvrnuo na objavu fotomontaže „istarske putovnice“ na svom facebook profilu, istaknuvši kako poruka te objave nije teritorijalno odvajanje Istre, što IDS nikad nije tražio, nego je poruka u povodu govora mržnje u Srbu bila da je po toleranciji Istra svijet za sebe.

> Istina u ‘proslavi’ ustanka naroda Like u Srbu

“Stoga koristim pažnju koju je dobila tzv. istarska putovnica kako bih pozvao političke stranke da se u ovoj kampanji odmaknu od ideoloških besmislica, da ne trguju ljudskim pravima i osude svaki govor mržnje te da se konačno okrenu onome što je bitno za građane, otvaranju novih radnih mjesta i oporavku hrvatskog gospodarstva,” rekao je predsjednik IDS-a.

“Fotografiju, odnosno montažu tzv. ‘istarske putovnice’ podijelio sam na svom Facebook profilu nakon što sam pratio kulminaciju cirkusa koji se događao u Srbu na obljetnici antifašističkog ustanka,” kazao je Miletić dodavši kako je “govor mržnje, negiranja antifašizma i veličanja mračnih razdoblja hrvatske prošlosti koji prožimaju hrvatsku nacionalnu politiku, a na koju političke stranke oportuno šute, zaista iritantan”.

Istarska putovnica Miletić_n

“Moja poruka bila je jasna, Istra je po razini toleranciji i civilizacijskim standardima svijet za sebe. Čovjek se opravdano zapita je li moguće da živimo u istoj državi. Fotografijom sam rekao točno to, a to je da je Istra u mnogim stvarima drugačija od ostatka Hrvatske,” istaknuo je Miletić dodavši kako IDS nije nikada tražio teritorijalno odvajanje od ostatka Hrvatske, već je oduvijek inzistirao na Istri kao zasebnoj županiji, odnosno regiji.

> Msgr. Bogović: Država se treba prekriti sramom što se u Srbu proslavlja okrutan zločin nad Hrvatima!

Okosnicu IDS-ove politike čini decentralizacija koja podrazumijeva veću autonomiju svih jedinica lokalne samouprave jer su tako ustrojene sve najrazvijenije europske zemlje, rekao je.

“Decentralizacija znači brži razvoj svih regija u Hrvatskoj, a ne samo Istre,” poručio je Boris Miletić dodavši kako je zanimljivo koliki je interes dobila montaža kojom je, kako je rekao, “nedvosmisleno izrazio revolt zbog razine političke kulture koja je u ostatku Hrvatske zabrinjavajuće niska”.

‘Tolerantan’ Boris Miletić zabranjuje hrvatskom branitelju Marku Perkoviću Thompsonu nastup u Puli

Gradsko poglavarstvo Grada Pule s Borisom Miletićem na čelu donijelo je 2008. odluku kojom zabranjuje održavanje koncerta Marka Perkovića Thompsona u pulskom Amfiteatru. “Kao gradonačelniku grada Pule, koja je utemeljena na vrijednostima antifašizma i multikulturalnosti koje su sastavni dio našeg identiteta, ne mogu prihvatiti veličanje ustaštva, ksenofobije, nacionalizma i netolerancije prema nacionalnim manjinama”, poručio je Miletić.

Na taj se način hrvatski glazbenik našao u apsurdnoj situaciji da mu je u domovini za koju se borio kao hrvatski branitelj zabranjen nastup, dok s druge strane srbijanski pjevači turbofolka s problematičnom prošlošću i zaleđem slobodno nastupaju.

> Pobuna protiv ‘cajki’ u Splitu

U Istri na djelu protuustavno ukidanje hrvatskih službenih imena

O ‘istarskoj toleranciji’ i živahnom iredentizmu ipak govori činjenica da se kršenjem manjinskih i ljudskih prava smatra ako se na hrvatskim autocestama Pula zove Pulom, a ne ujedno i Polom. A to unatoč činjenici da u tom gradu talijanska manjina čini manje od 5 % stanovništva prema popisu iz 2001. godine i da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina (NN 155/2002, čl. 12, st. 1) omogućuje ostvarivanje ravnopravne službene uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina “na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice”, navodi hrvatski jezikoslovac dr. Mario Grčević.

Svjedoci smo činjenice da se niz službenih hrvatskih imena naselja i njihov status proteklih godina znatno promijenio pod vrlo čudnovatim okolnostima. Primjerice, danas se gradovi Rovinj i Pula službeno više ne zovu tako, već Rovinj – Rovigno i Rovinj-Rovigno… prema Zakonu o područjima županija, gradova i općina Republike Hrvatske i prema statutu grada Rovinja. To su nova (neujednačena!) službena imena koja su nastala u pokušaju da se zaštite jezična prava nacionalnih manjina, a što je zapravo rezultiralo protuustavnim ukidanjem postojećega hrvatskoga službenoga imena i stvaranjem novoga dvočlanoga, koje je nametnuto i većinskomu narodu i nacionalnoj manjini, ističe dr. Grčević.

‘Sjekiricom po glavi’ za Miletića je – proslava antifašizma

Podsjetimo, djeca koja su došla iz osnovne škole Bogota, u Srbu su 27. srpnja 2016., recitirala pjesmice, a jedan od recitala počinje riječima: AKO TE NETKO PITA ZA PARTIJU I TITA – TI MU RECI – DA SMO MI BUDUĆI TITOVI BORCI- MOJ ĆE TATA DA PRONAĐE JOŠ BOLJI TOP SA KOJIM ĆE DA UDARA PO NEPRIJATELJU-MOJ ĆE TATA SEKIRICOM DA UDARA PO KRVNIKOVOJ GLAVI.

Više o tzv. antifašističkome ustanku u Srbu pročitajte u povijesnom prikazu dr. Begonje:

> Dr. Begonja: Dokad će Hrvatska trpjeti Pupovčeve, Mesićeve i Goldsteinove laži

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

> Dr. Begonja: U Srbu su 27. srpnja 1941. četnici, komunisti i talijanski fašisti počinili genocid nad Hrvatima

> Dr. Begonja: Kako je moguće da talijanski fašisti sudjeluju u antifašističkome ustanku?

> Dr. Begonja: Koji četnici su sudjelovali u ‘ustanku’ 1941. i kako se 1990. ponovilo već viđeno?

Izvor: narod.hr/h