Milinović: Za krizu je odgovoran Orešković

Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa u aferi Konzultantica. Hoće li HDZ ustrajati na opozivu premijera Oreškovića? Je li sada moguć kompromis s Mostom? U emisiji Otvoreno na HRT-u gostovali su: Darko Milinović, saborski zastupnik HDZ-a, Anka Mrak-Taritaš, saborska zastupnica HNS-a.

Tatjana Vučetić, zamjenica predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i novinar Ivan Hrstić.

Darko Milinović je rekao da su i novi izbori bolja opcija od ovakve Vlade, a da je za krizu odgovoran Tihomir Orešković. Izuzetno je zadovoljan odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer u njoj nema ni crtice nikakvog eventualnog kaznenog djela. Smatra i da odluka Povjerenstva može imati dalekosežne posljedice u odnosu na političke odluke u budućnosti. Reći ću samo jedan primjer. Tihomir Orešković je radio do prije nekoliko mjeseci u jednoj farmaceutskoj tvrtci. Na Vladi RH glasovao je za zakone koji su vezani za zdravstvo. Da li to znači da je premijer bio u sukobu interesa kad je glasovao o zakonima koji se tiču farmaceutske industrije?

Tatjana Vučetić odgovorila je Milinoviću da se premijer nije morao izuzeti iz te odluke jer Vlada ne donosi zakone, već ih predlaže. Vučetić je pojasnila odluku Povjerenstva i istaknula da nije bila presudna sama činjenica to što je tvrtka Drimia poslovala s trgovačkim društvom Josipa Petrovića, već kompletna povijest privatnog i poslovnog odnosa Petrovića i Karamarka. Cijela ta povezanost je rezultirala zagovaranjem Karamarka da Hrvatska izađe iz arbitraže, što ostavlja sumnju u njegove motive za to, rekla je.

On je izdao svoju dosljednost, nije se ponašao premijerski. Iznevjerio je povjerenje i više mu nema povratka. Duh se ne može vratiti u bocu, on će sutra otići. Povijest njegova je sutra završila, pamtit ćemo ga kao Panića u Srbiji i ništa više od toga neće ostati za nekoliko godina od ove epizode, rekao je Ivan Hrstić za premijera Oreškovića, usporedivši ga tako s premijerom bivše Savezne Republike Jugoslavije, koji je također došao iz farmaceutske industrije te bio smijenjen nakon pet mjeseci. Da je Orešković čekao odluku Povjerenstva, danas bi mogao pozvati bilo koga da odstupi i nitko se tome ne bi suprostavio, smatra.

Rekao je da je odluka Povjerenstva pokazala kako afera ”Konzultantica” zapravo ne postoji i da sam taj slučaj po sebi nije bio dostatan da bi se za bilo koga procijenilo da je u sukobu interesa. Oni su samo iskoristili taj slučaj kako bi uspostavili kontinuitet odnosa s Jozom Petrovićem nekoliko godina prije toga.
Čini mu se da će svaki budući potpredsjednik vlade ili ministar najprije morati angažirati odvjetnički tim da provjeri sve njegove prijatelje i poslove, kako bi istražili sve moguće zamke koje ga mogu čekati.

Politička budućnost Karamarka nije sjajna, to je očito već neko vrijeme, rekao je Goran Čular i dodao da je njegova ostavka zakašnjela. HDZ je svojim postupanjem u cijelom ovom procesu svoju poziciju samo dodatno pogoršavao, smatra. HDZ će vjerojatno ostati pri rušenju Vlade. Kad bi HDZ sutra od toga odustao, to bi bila definitivna politička kapitulacija jedne stranke kakvu još nismo vidjeli, rekao je Čular.

Smatra da Karamarko ima potpuno pravo tražiti pravnu zaštitu u daljnjim koracima, ali da to ne bi trebao učiniti. Karamarko je prilikom davanja svoje ostavke kritizirao odluku Povjerenstva, koje je pokrenulo postupak na njegov zahtjev.

Anka Mrak-Taritaš je rekla da će 9 saborskih zastupnika HNS-a glasovati za opoziv premijera Oreškovića te da novom mandataru HDZ-a neće dati povjerenje.

Postoji jedna zgodna priča kada majmun digne kamen, vidi zmiju i padne u nesvijest. I ponovno se probudi iz nesvijesti, ponovno digne kamen, ponovno vidi zmiju i padne u nesvijest, ispričala je Mrak- Taritaš i dodala kako birači neće dopustiti da nekoliko puta padnu u nesvijest. Rekla je i kako je bila uvjerena da je nogomet glavna zabava kod Hrvata, ali nije- politika je.

Emisiju pogledajte u cijelosti na HRT-u:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/hrt
Photo: snimka zaslona