Ministar Aladrović: ‘Uskoro ćemo sindikatima uputiti službeni poziv za nastavak dijaloga’

Zagreb, 19.07.2019. - Održala se sjednica saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo. Na dnevnom redu sjednice je bio "Prijedlog za iskazivanje povjerenja Josipu Aladroviću za obavljanje dužnosti ministra rada i mirovinskog sustava". Na fotografiji Josip Aladrović. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u srijedu da će uputiti službeni poziv sindikatima da sjednu za zajednički stol i nastave socijalni dijalog vezan za zajedničke teme među kojima je i referendum “67 je previše”.

U ovom trenutku poziv je veoma inkluzivan i vrijedi za sve, a pozive ćemo uputiti službeno, u vrlo kratkom vremenskom periodu, kad utvrdimo koje su sve teme o kojima želimo razgovarati s njima, rekao je Aladrović novinarima uoči užeg kabineta Vlade.

Siguran je da će se pozivu odazvati i sindikati i poslodavci te je poručio da imaju o čemu razgovarati.

Na novinarsku opasku da sindikati baš i nisu spremni pregovarati i na pitanje hoće li im što ponuditi da ih odobrovolji, Aladrović je rekao da je to stvar socijalnog dijaloga.

“Smatram da je sve to stvar dijaloga i da ćemo u trenutku kada sjednemo za stol vidjeti o čemu sve možemo razgovarati, što je potrebno dogovoriti, koje su nam teme zajedničke i o čemu i socijalni partneri žele razgovarati”, istaknuo je.

Na pitanje hoće li sa sindikatima razgovarati o tome da odustanu od referenduma, odgovorio je da su sve teme koje se tiču socijalnog dijaloga, iz domene rada, mirovinskog sustava, “poželjne teme na stolu sa socijalnim partnerima”.

Nije se složio sa novinarskom opaskom da su mu ruke svezane zahvaljujući onome što je činio njegov prethodnik Marko Pavić.

Aladrović: Ministri će sudjelovati u radu GSV-a

“Možemo se složiti s time da su potpisi skupljeni, da kao takvi idu dalje u proceduru prema Ministarstvu uprave i onima koji će odlučiti o tome da li će se održati referendum, koliki je potreban broj potpisa, koliki je broj potpisa skupljen. Mislim da nam ruke nisu vezane te smo otvoreni za socijalni dijalog. Sindikati odbijaju dijalog, ali iskoristit ću još jednom priliku da ih pozovem i mislim da samo komunikacijom i dijalogom možemo rješavati probleme”, poručio je Aldrović.

Nije želio prejudicirati što će se dogoditi ako sindikati ne pristanu na dijalog poručivši kratko: “Pustimo da vidimo što će se dogoditi”.

Nije se složio s ocjenom predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa da neće imati političku težinu da bi ostale ministre obvezao da sudjeluju u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća.

“Ja sam s ministrima već razgovarao, svi smo vrlo blagonakloni prema funkcioniranju GSV-a i siguran sam da ću imati težinu da pozovem ostale ministre i da će se ministri odazvati”, odgovorio je Aladrović.

Ocijenio je u da je mjera zapošljavanja umirovljenika pokazala izrazito dobre rezultate te naveo da se od 1. siječnja zaposlilo više od 13.000 umirovljenika, najviše u segmentima trgovine, prerađivačke industrije, ali i stručne, znanstvene i obrazovne kategorije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina