(VIDEO) Ministar Božinović o smjenama: ‘Posljedice su jasne, ovakvi se prekršaji ne toleriraju’

Zagreb, 28.10.2019. - Izvanredna konferencija za medije MUP-a. Na fotografiji glavni ravnatelj policije Nikola Milina, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Josip Ćelić podnio je ostavku na mjesto zamjenika ravnatelja policije nakon što je otkriveno da je u ožujku uhvaćen u prebrzoj vožnji, a dosad nije bio kažnjen. Osim Ćelića zahtjev za razrješenjem s dužnosti podnio je i načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Darko Car.

Izvanrednim nadzorom utvrđene nepravilnosti u radu u Policijskoj upravi zadarskoj. Nadzor je uputio glavni ravnatelj policije Nikola Milina zbog provjere informacija objavljenih u medijima o navodnom neprocesuiranju počinjenog prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozilom u naseljenom mjestu i pokušaju zataškavanja navedenog od strane Josipa Ćelića.

O ovome su izvanrednu konferenciju za novinare održali glavni ravnatelj policije Nikola Milina i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Odmah po saznanju da postoji indicija o neprocesuiranju prometnog prekršaja zamjenika glavnog ravnatelja policije oformio sam tim koji su izvršio analizu događaja u PU zadarskoj”, rekao je Milina, javlja HRT:

”Potvrđeno je da je zaista 12. ožujka u privatnom vozilu zaustavljen (Josip Ćelić, op.a.) i da je počinio prekršaj. Vlastoručno je odmah potpisao zapisnik, a postoji i videosnimka. Međutim, poslije toga PU Zadar nije procesuirala taj prometni prekršaj. Obavljen je razgovor sa svim sudionicima i nije potvrđen navod da je zamjenik glavnog ravnatelja utjecao da se događaj ne procesucira”, rekao je na početku Nikola Milina.

Milina je kazao da je razgovarao i s Ćelićem i s Carem. ”Oni su, iako nema prekršaja za to, iz osobne odgovornosti dali ostavke i preraspoređeni su na niža radna mjesta. Zamjenik ravnatelja policije je raspoređen na nerukovodno mjesto na granici. Moram naglasiti da je, otkad je stupio na dužnost 2018. godine, izuzetno posvećen na svim poslovima”, kazao je Milina.

I šef zadarske policije premješten

Dodao je da je i načelnik PU zadarske tražio je i da se šefa zadarske prometne policije premjesti na drugo radno mjesto zbog neprocesuiranja prekršaja. Dodao je da, bez obzira na premještaj na drugo radno mjesto, i dalje postoji mogućnost napredovanja za policijske službenike koji su preraspoređeni na druga radna mjesta unutar policije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da sustav ne može tolerirati ovakve slučajeve. ”Poslali smo jasnu poruku da ćemo uvijek stati iza policijskih službenika, ali isto tako da ćemo, kad se napravi greška, reagirati onako kako nalažu propisi. Ovdje su utvrđeni prekršaji koji se ne mogu tolerirati. Zbog toga su posljedice jasne i nastupile su bez odlaganja. To je način na koji vodimo sustav koji brzo reagira. Znajući za takvu politiku, Ćelić i Car podnijeli su zahtjeve za razrješenjem dužnosti”, rekao je Božinović.

Milina je istaknuo da je premještaj na drugo radno mjesto teška sankcija. ”Jedna od najtežih sankcija je premještaj na niže pozicije. Premještaj s pozicije drugog čovjeka policije na drugo radno mjesto jedna je od težih mjera u disciplinskom postupku”, kazao je.

O komunikaciji šefa zadarske policije i sad već bivšeg zamjenika ravnatelja policije, Nikola Milina je kazao da je utvrđena komunikacija između njih dvojice neposredno nakon evidentiranja prekršaja, no istaknuo je da nitko ni od koga nije tražio da se Ćelićev prekršaj ne procesucira.

Milina je rekao i da će se zbog nepokretanja postupka zbog prekršaja i nesavjesnog obavljanja zadaća pokretati i disciplinski postupci u policiji jer postoje sumnje u težu povredu dužnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt