Ministar Kuščević pod sumnjom u krivolov optužio ribare s koće: Evo što su mu oni odgovorili

Foto: Čitatelj portala morski.hr

Ministar uprave, koji bi trebao poznavati propise, zakone i odredbe našao se pod sumnjom da je ulovljen u krivolovu.

Portal morski.hr objavio je fotografije ministra s dvije sabljarke – koje su prema njihovoj procjeni premaleni za izlov, za što je predviđena kazna do 150.000 kuna.

“Ti igluni su ulovljeni izvan svih propisa i regula i za to bi nekom od nas oderalo kožu na sudu”, kaže uredništvo Facebook grupe “Zaustavimo devastaciju Jadrana” o ulovu ministra Kuščevića.

Naime, riječ je o vrsti za koju vrijede jako stroga pravila ribolova – igluni moraju biti dozvoljene duljine, te ulovljeni za vrijeme natjecanja, za što je dodatno potrebna i još jedna posebna dozvola, piše morski.hr. Prema Naredbi o zaštiti riba i drugih morskih organizama, ulovljeni iglun smije biti dulji od 120 cm, ali kraći nikako. Duljina svake od obje ulovljene ribe ribolovca Kuščevića zajedno s kljunom je upola manja!

Kazne za krivolovce su ogromne, a najveću štetu čine ulovi nedoraslih primjeraka.

Prema važećem pravilniku piše kako je zabranjen ne samo ulov, već i zadržavanje ne plovilu igluna manjeg od 100 centimetara duljine, mjereno od vrha donje čeljusti, dakle bez kljuna, do kraja repne peraje.

Na upit RTL-a ministar Kušević je u SMS poruci objasnio kako se nije hvalio svojim, već – tuđim ulovom.

“Nikad nisam lovio niti ulovio igluna. Radi se o fotografiji staroj više od četiri godine, kad sam se fotografirao s ulovom jedne od ribarskih koća u Hvarskom kanalu, od koje sam kupovao ribu. Imaju li ili nemaju ribe potrebnu dužinu, uistinu ne znam. Žao mi je ako fotografija bilo koga vrijeđa. To nije bila moja namjera, pogotovo jer nikad nisam sudjelovao u ovom ribolovu niti posjedujem opremu za takav ribolov”, napisao je Kuščević.

Vjerovati ribarima ili ministru?

Međutim, sami ribari za morski.hr otkrivaju kako ministrove riječi nisu logične – iglun je riba koja u mreže ne skače i takva riba se lovi potpuno drugačije.

Iako štapovi za ulov stoje iza ministrovih leđa, Kuščević tvrdi da je ribu kupio na koći.

“Mreža za koću ne može imati dozvolu za lov igluna već plovilo. Za lov igluna moraš imati posebnu dozvolu, a listu možete naći na Upravi za ribarstvo, ona je javna. Hrvatska ima jako malu kvotu za lov igluna. Ministar ne govori istinu jer se igluna koćom može eventualno uloviti (jako teško) ali dva igluna to je već teže. Ribar kad ulovi igluna, a princip je isti kao kod tuna on taj ulov mora obavezno prijaviti radi kvote. Uostalom, ministar bi trebao prvi ukazati na ribara ako je to istina a ne slikati se”, kazao je dugogodišnji ribar za morski.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/morski.hr/RTL