Ministar Malenica o Aniti Nosić: ‘Ona prestaje biti načelnica općine Lovreć’

Foto: snimka zaslona, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Ministar uprave Ivan Malenica osvrnuo se na slučaj načelnice općine Anite Nosić koja je, dok je bila načelnica, prijavila prebivalište u Zagrebu kako bi ostvarila pravo na subvencionirani kredit.

Ivan Malenica pojasnio je da je APN obavijestio Ministarstvo uprave da je Anita Nosić prijavila prebivalište na području grada Zagreba zbog prijave za subvencionirani kredit, navodi N1.

Temeljem tog dopisa, Ministarstvo uprave zatražilo je od MUP-a potvrdu o prebivalištu na temelju koje je utvrđeno da je Nosić prijavila prebivalište u gradu Zagrebu od prosinca 2018. do lipnja 2019. i sukladno Zakonu o lokalnim izborima mandat načelnice je izvršenjem te činjenice prestao i Ministarstvo uprave će utvrditi da će dužnost načelnika općine Lovreć obavljati njezin zamjenik.

Dopis je već upućen u općinu Lovreć, a s obzirom da je prošlo više od dvije godine mandata, općinu će do redovnih lokalnih izbora voditi zamjenik.

Na pitanje hoće li Nosić morati vratiti plaće koje je dobila kao načelnica Malenica kaže: “Postoji praksa Upravnih sudova oko plaće da neće trebati vratiti novce, ali na općini Lovreč je da pokrene pravne radnje ako smatra da treba vratiti novac. Ministarstvo uprave nema takve ovlasti”, pojasnio je Malenica.

Podsjetimo, načelnica male općine Lovreć u imotskom zaleđu došla je u fokus javnosti nakon što se otkrilo da je dobila subvencionirani kredit za kupnju stana u Zagrebu iako je uistinu živjela u Lovreću gdje je bila načelnica.

Ministarstvo graditeljstva njezin je slučaj prijavilo DORH-u, a o njoj će raspravljati i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Ministarstvo uprave o promjenama prebivališta

Ministarstvo uprave odgovorilo je za N1 na upit vezan za promjene prebivališta Anite Nosić, općinske načelnice Općine Lovreć.

“Ukazujemo da će slijedom nastalih saznanja vezano uz predmetno, Ministarstvu uprave bez odlaganja, a u svrhu točnog i nedvojbenog utvrđivanja svih relevantnih činjenica, službenim putem zatražiti od Ministarstva unutarnjih poslova dostavu uvjerenja o prebivalištu iz kojeg je vidljiv tijek eventualnih odjava i prijava prebivališta za vrijeme obnašanja mandata općinske načelnice Općine Lovreć.

Sukladno zakonu, odjava prebivališta s područja jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave razlog je za prestanak mandata općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana po sili zakona.

Koristimo priliku podsjetiti na slučajeve općinskog načelnika Općine Kistanje i općinskog načelnika Općine Biskupija koji su tijekom 2011. godine također odjavili prebivalište s područja svojih općina čime im je sukladno zakonu, mandat prestao po sili zakona.

Međutim, kako se do saznanja o istome došlo s protekom vremena, tek tijekom 2012. godine, svi zakonski rokovi za postupanje u konkretnim predmetima računali su se od dana službenog saznanja o odjavi prebivališta.

Nadalje, uvidom u registar birača utvrđeno je da je Anita Nosić upisana u registar birača u Opancima, općina Lovreć od 10. lipnja 2019. godine.

Upis je izvršen u registru birača prema mjestu prijavljenog prebivališta za općinu Lovreć, a na temelju službene obavijesti Ministarstva unutarnjih poslova pristigle elektroničkom razmjenom podataka putem uspostavljenog web servisa.

Nadalje, uvidom u registar birača utvrđeno je da je od 11. prosinca 2018. do 10. lipnja 2019. godine Anita Nosić bila upisana u registar birača na adresi u Zagrebu”, piše u odgovoru Ministarstva uprave.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1