Ministar Pavo Barišić: Ne osjećam se krivim zbog plagiranja znanstvenog članka i ne planiram dati ostavku

Foto: Snimka zaslona

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju odlučio je da je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić kriv za plagiranje. Zašto oni smatraju da je tomu tako, zašto on i dalje tvrdi da je nevin, kako će završiti ova afera, ali koliko je hrvatska znanstvena zajednica imuna na plagiranje? To su neka od pitanja na koja su u emisiji Otvoreno svoje odgovore dali ministar znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Pavo Barišić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras, dr.sc. Tomislav Bracanović s Hrvatskih studija, član Odbora za etiku u znanosti i obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić i profesor emeritus Igor Čatić.

Ministar Pavo Barišić sinoć je izjavio kako se ne osjeća krivim zbog plagiranja znanstvenog članka te da ne planira dati ostavku. Kazao je kako se slučaj pojavio 2011. a činjenica da ga se oštrije optužuje tek sada dokaz je da je to politički montiran proces. “Postavlja se pitanje što nakon 5 ili 6 godina kad se to isto postavlja pod jednim sasvim drugim okvirom u trenutku kada sam imenovan za ministara znanosti i obrazovanja. To daje jednu sasvim drugu dimenziju stvari.” Član odbora za etiku u znanosti i obrazovanju Vlatko Silobrčić na to je kazao kako on nije znao da taj predmet 2 godine stoji u ladici te da je on postupak pokrenuo tek kad je za njega čuo u medijima.

“Slučaj je došao u arhivu odbora tek kada je odbor prestao funkcionirati i od 2011. do ljeta 2014. odbor nije postojao. Ja ne znam gdje su bili ti predmeti. Jedna novinarka je to pronašla i onda sam ja tražio da se pronađe taj predmet.” Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je kako je njegovo Sveučilište provelo prijavu te da je zaključilo da u njemu nema plagijata. “Sveučilište u Zagrebu u prethodnoj upravi provelo je postupak na temelju ove prijave u kojoj su bili vrhunski i ugledni znanstvenici, poznati po striktnosti i zaključili su da o dostavljenim predmetima nema plagijata ni pojavnih oblika plagijata.” Tomislav Bracanović sumnja u zaključak Povjerenstva koje je iznio rektor Boras. “Doktor Barišić često ističe da su oni donijeli neku vrstu oslobađajućeg mišljenja, međutim ja nisam baš siguran da je tome tako. Konkretno jedan od članova povjerenstva koji je rješavao ovaj slučaj, prof. docent dr.Tihomir Vukelja uz profesora Lackovića koji je bio u tom povjerenstvu je u listopadu izavio da slučaj Barišić uopće nisu ni rješavali.” Profesor emeritus Igor Čatić kazao je kako se sve češće pojavljuju primjeri da se za plagijate proziva one koje su na nekoj funkciji te dodao kako nitko, pa ni on, ne može biti siguran da niti jedan od njegovih radova nije krivo citiran. “Nema nikoga tko može reći: Ja sam sto posto siguran kao čovjek da nije nešto od nekud prepisano. Ja to nisam u stanju reći za svoje radove. Više ne znam gdje sam što i kada citirao.” Prema istraživanju koje je proveo računalo je naveo kako Barišićev članak nije plagijat ali da ima spornu rečenicu.

Foto: Snimka zaslona

Član odbora za etiku u znanosti i obrazovanju Vlatko Silobrčić kazao je kako legitimnost njegova odbora potvrđuje Hrvatski Sabor. “On valjda u toj hijerarhiji ima svoje mjesto jer inače taj odbor ne treba. Kad bi svi odbori na svim razinama bili samostalni da odlučuju kako god hoće, onda ovaj naš odbor ne bi trebao.” Na to ga je ministar Barišić napao da je zloporabio taj odbor. Mogu li politički čelnici biti na čelu tog odbora. “Je li vi možete kao član predsjedništva jedne političke stranke voditi taj odbor? Ja mislim da je to politička zloporaba.” Te su riječi uzrujale Silobrčića koji je od ministra zatražio javnu ispriku, no nije dubio. Rektor Boras stao je na stranu ministra. “On je sebi proširio ovlasti. Odbor mora govoriti o etičkim pitanjima i načelima, ne može se baviti konkretnim slučajem.”

Rekor Boras napomenuo je kako je Sveučilište protiv odluke Odbora podnijelo tužbu Ustavnom sudu. “Vi zaboravljate činjenicu da sam ja Saboru iznio izvješće u kojem je stajala dopuna Kodeksa koji je Sabor prihvatio. To nije protuzakonito,” odgovorio je rektoru Silobrčić.

Ministar Barišić kazao je kako zbog konkretnom slučaja on nije politički odgovoran. Smatra da političku odgovornost mora priznati Odbor. “Politička je odgovornost ako član predsjedništva jedne političke stranke želi procesirati pod vidom Odbora za etiku ministara iz druge stranke. U demokratskim sustavima se to izbjegava. To se radi samo u montiranim procesima.” Barišić je zaključio kako nema nikakvih činjenica o njegovom plagijatu. Član Odbora za etiku u znanosti i obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić na to mu je odgovorio kako je on svoju političku odgovornost prihvatio. “Kada sam vidio da neću moći obaviti posao kako mi savjest nalaže dao sam ostavku na mjestu predsjednika Odbora.” Ministara Barišića pozvao je da učini isto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt