Ministarstvo odobrilo samo 52 od 542 zahtjeva za pomoćnike djeci kojima su najpotrebniji

Foto: Fah

Ministarstvo Blaženke Divjak ove je godine odobrilo 52 pomoćnika u nastavi za djecu s posebnim potrebama.

Iako je novi Pravilnik, nakon godina neizvjesnosti svake jeseni, trebao omogućiti djeci i roditeljima da ne ovise o sposobnosti udruga da putem europskih fondova osiguraju pomoćnike u nastavi, ni ova školska godina nije počela glatko.

U resornom ministarstvu tvrde da je ove godine odobreno više pomoćnika nego ikada do sada, ali i dalje ima djece koja zbog birokracije još čekaju na svoje pomoćnike.

Posebno osjetljiva skupina su djeca s poteškoćama u razvoju koja pohađaju specijalizirane ustanove. I baš je u njihovom slučaju “zapelo” s dodjelom pomoćnika pa su s N1 i resorno ministarstvo pitali u čemu je problem.

Kako je rekla Lidija Bonačić Krešić iz udruge Put za život, ukupno su udruge podnijele 542 zahtjeva.

Iz resornog ministarstva kažu da su za sada odobrili 52 pomoćnika. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava za 13 udruga za rad 52 pomoćnika u nastavi s 74 učenika s teškoćama u razvoju koji pohađaju osnovnoškolske ili srednjoškolske programe u školama koje provode posebne programe u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja te javnim ustanovama u nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je objavljena i dostupna.

Daljnje Odluke o dodjeli bespovratnih sredstva Ministarstvo će objavljivati sukcesivno nakon utvrđenih stručnih uvjeta od strane Stručne radne skupine za utvrđivanje stručnih uvjeta Javnog poziva za prijavu projekata udruga koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi/stručnoga komunikacijskog posrednika učenicima s teškoćama u razvoju za 2019./2020. školsku godinu.

Prošle je godine Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava udrugama objavljena 28. kolovoza 2018. godine, a Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava udrugama objavljena je 12. rujna 2018. godine.

Jedini razlog zbog kojeg ove godine do sada nije donesena odluka o financiranju pomoćnika iz tzv. lutrijskih sredstva je u činjenici da je tijekom obrade podataka utvrđeno da je dio organizacija civilnog društva zatražio financiranje pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika za učenike za koje je Ministarstvo dobilo pismenu potvrdu od osnivača odgojno-obrazovnih ustanova da je sredstva za pomoćnike u nastavi i stručno komunikacijske posrednike osnivač osigurao iz europskih fondova ili vlastitih proračuna što je zatražilo dodatnu detaljnu provjeru svih pristiglih prijava.

Prepoznajući važnost udruga civilnog društva u unaprjeđivanju odgoja i obrazovanja djece i mladih s teškoćama u razvoju Vlada Republike Hrvatske je na temelju Sektorske analize koju je pripremilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja za školsku godinu 2019./2020. povećala sredstva organizacijama civilnog društva koje osiguravaju pomoćnike u nastavi i stručno komunikacijskih posrednike sa 12,79 % koliko je bilo osigurano Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2018. godinu na 16,79 % Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2019. godinu.

Za školsku godinu 2020./2021. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u Sektorskoj analizi predložit će Vladi Republike Hrvatske da se Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2020. godinu dodatno povećaju sredstva za financiranje pomoćnika koje osiguravaju organizacije civilnog društva s obzirom da zahtjevi organizacija civilnog društva za financiranje pomoćnika premašuju sredstva koja može odobriti Ministarstvo znanosti i obrazovanja”, piše u odgovoru MZO-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1