Ministarstvo vanjskih poslova i HNS o skandalu koji je otkrio Narod.hr

Foto: fah, snimka zaslona, montaža narod.hr

Nedavno je generalnim konzulom u New Yorku imenovan HNS-ovac Boris Blažeković, o čemu je Narod.hr prvi pisao otkrivši taj skandal. Krenuo je odmah zatim niz reakcija nezadovoljstva na ovo imenovanje. Mnogi kao sporno navode što je na funkciju generalnog konzula u SAD-u imenovan čovjek koji ima samo srednju školu, nema nikakvog diplomatskog iskustva, a kao glasnogovornik HNS-a bio je jedan od glavnih promotora politike Vesne Pusić.

> Imenovanje HNS-ovog Borisa Blažekovića: Do kada će hrvatska diplomacija trpjeti zbog političke trgovine?

Ovo imenovanje za Direktno.hr komentirali su iz HNS-a:

“Borisa Blažekovića na prijedlog Vlade RH za generalnog konzula RH u New Yorku potvrdio je saborski Odbor za vanjsku politiku, a njegove su kompetencije za tu funkciju potvrdili svi članovi jednoglasno – i pozicija i opozicija. Izraziti neslaganje s nekim politikama, domaćim ili svjetskim, demokratsko je pravo svakog građanina. Izreći stav o nekoj aktualnoj temi, čak i ako je u datom trenutku zaoštren, ne znači ne poštivati institut predsjednika države ili Vlade, koje su u demokratskim postupcima odabrali građani. U cijeloj ovoj priči važno je reći da je g. Blažeković profesionalac i da će u New Yorku na ovoj časnoj funkciji provoditi politiku Vlade RH i raditi u najboljem interesu Hrvatske”.

>Knezović o HNS-ovom Blažekoviću: ‘Hrvatska je jedina država koja šalje najgore moguće kadrove u najvažniju svjetsku supersilu’

> Plenkovićev novi konzul u New Yorku izvrijeđao Trumpa i Amerikance

Iz Ministarstva vanjskih poslova na pitanja je li uobičajena praksa u hrvatskoj diplomaciji da se osobe bez stručnih kvalifikacija i iskustva imenuju na takve pozicije u važnim zemljama poput SAD-a i na koji će način Blažeković unaprijediti odnose između dvije zemlje, kažu kako je g. Blažeković u formalnoj proceduri postavljanja za šefa Konzularnog ureda u New Yorku i s obzirom na to da je postupak u tijeku, ne mogu davati komentare.

>Afere novog konzula s korištenjem gradskih prostora za privatne poslove

> HNS-ov Boris Blažeković – ‘maneken bez diplomatskog iskustva’ odbacio kritike

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 23. studenoga 2017. godine utvrdila je Prijedlog odluke kojom se Boris Blažeković, član Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, postavlja za generalnog konzula Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, sa sjedištem u New Yorku i konzularnim ovlastima nad konzularnim područjem koje obuhvaća sljedeće savezne države: Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Maine, Massachusetts, New Hampshire, New York, New Jersey, North Carolina, Puerto Rico, Rhode Island, South Carolina, Vermont i Virgin Islands.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvijestilo je Vladu Republike Hrvatske da za postavljanje na dužnost generalnog konzula Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, sa sjedištem u New Yorku, nije potrebna privola države primateljice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/direktno.hr