Ministarstvo vanjskih poslova povlači Ivana Del Vechija s mjesta veleposlanika u BiH

Foto: snimka zaslona

Ministarstvo vanjskih poslova donijelo je odluku o povlačenju hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija, doznaje Dnevnik Nove TV.

Naime, hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio našao se pod kritikama zbog zbog susreta s Miloradom Dodikom u Banjoj Luci na neustavni Dan Republike Srpske.

>Što znamo o koncentracijskim logorima za vrijeme rata na području tzv. „Republike Srpske“ – na čijoj je proslavi prisustvovao i hrvatski veleposlanik?

>Hasanbegović za Narod.hr o proslavi Dana tzv. RS: ‘Del Vechiju treba uručiti izvanredni otkaz, a Čović je favorit za nagradu Pupovčeva SNV-a’

Na toj proslavi posmrtno je odlikovan Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Del Vechio je izjavio kako nije bio na samoj proslavi, već se isti dan susreo s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

“Nisam bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odličja. Ne pada mi na pamet da idem na to. Bio sam na sastanku s predsjedavajućim Dodikom. Nespretno je izabran datum za sastanak koji smo ranije dogovarali”, rekao je Del Vechio.

Podsjetimo,Del Vechio od početka 1991. godine sudjeluje u Domovinskom ratu u 123. Požeškoj brigadi u činu brigadira, a potom je radio kao pomoćnik zapovjednika Središta za odgoj i obuku vojnika u Požegi, nakon čega je obnašao dužnost zapovjednika Zbornog mjesta Požega.

U travnju 2000. imenovan je na dužnost vojnog izaslanika RH u Austriji i Švicarskoj te vojnog savjetnika u Stalnoj misiji RH pri OESS-a u Beču.

U kolovozu iste godine imenovan je predsjednikom Povjerenstva Informacijsko-komunikacijskog sustava MVP-a, a već 2001. biva promaknut u diplomatsko zvanje veleposlanika.

Od 2013. godine obnaša dužnost veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Također, treba istaknuti još jednu zanimljivu crticu iz službene biografije Ivana Del Vechia – prvi je predsjednik SDP-a Požeško-slavonske županije te član Glavnog odbora SDP-a od njegova osnutka.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr