Ministarstvo vanjskih poslova upoznato s tužbom žrtava ustaških zločina protiv Hrvatske

Foto: fah

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) potvrdilo je u ponedjeljak da je obaviješteno o skupnoj tužbi podnesenoj protiv Hrvatske u ime žrtava ustaških logora pred sudom u Chicagu u Sjedinjenim Državama te navodi, bez drugih pojedinosti, da Republika Hrvatska nije sljednica NDH.

Ministarstvo odgovorilo na tužbu žrtava ustaškog režima: “Republika Hrvatska nije sljednica NDH, što izričito stoji u Ustavu RH”

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova može potvrditi da je 27. veljače 2017. primilo notu veleposlanstva SAD-a u Zagrebu koja se tiče tužbe u predmetu Lalich et al. v. Republic of Croatia, a pokrenut je pred Okružnim sudom Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa, piše MVEP.

U priopćenju o tužbi kojom se, kako piše Večernji list, traži od Hrvatske 3,5 milijardi dolara odštete za naknadu štete koju su pretrpjeli hrvatski Srbi, Romi i Židovi tijekom Drugog svjetskog rata, MVEP piše da je tužba sudu u Chicagu predana 31. svibnja 2016.

Trenutačno se ispituje urednost dostavljenih materijala, dodaje se u pisanu odgovoru.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe da Republika Hrvatska nije sljednica NDH, što izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju.

I sugovornici koje je konzultirao Večernji list od ponedjeljka ocjenjuju da za tužbu nema osnove jer Hrvatska nije sljednica NDH-a.

“Sud koji bi priznao takvu konstrukciju ustvrdio bi da je Hrvatska nastala na zločinačkom režimu, što nije točno. Uvjerena sam da će tužba završiti neuspjehom”, rekla je Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus ocijenio je da je židovska imovina bila golema i da je upravo njezina vrijednost razlog za izbjegavanje njezina povrata.

“Zakon koji ima Hrvatska najrestriktivniji je u Europi i potpuno neprovediv”, rekao je Kraus za dnevni list.

Novine dodaju da tužba u Chicagu nije prva kojom su žrtve ustaškog režima tražile odštetu. Spominje tužbu “Alperin protiv franjevačkog reda Male braće” kojim je od Vatikanske banke tražena odšteta za tzv. “Ustaško blago”, a postupak nije uspio.

“Očekuje se da će se Hrvatska pred sudom u Chicagu pozivati na tu presudu kao presedansku”, piše Večernji list.

Republika Hrvatska kao tužena strana mora se o tužbenim navodima očitovati navedenom Okružnom sudu u Chicagu u roku od 60 dana od uredne dostave, navodi MVEP u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina