Ministrica Divjak danas napada odluku Suda o Fakultetu hrvatskih studija: Evo što je njezino ministarstvo tvrdilo prije presude

Foto: fah

Nakon što je Visoki trgovački sud Republike Hrvatske donio Rješenje kojim je kao neosnovanu odbio žalbu Ministarstva znanosti i obrazovanja protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak se oglasila ministrica Blaženka Divjak te ustvrdila da država neće moći provjeravati kakvi se fakulteti osnivaju odnosno da će svatko moći osnovati fakultet uz nezakoniti akt o osnivanju.

 

> Dekan Barišić: ‘Sud je odbio žalbu ministrice Divjak i potvrdio zakonitost upisa Fakulteta hrvatskih studija’

“Mi nismo još dobili tu odluku, međutim, ako je ona takva, mi poštujemo odluke Suda. Iako ona zapravo znači da ne treba provjeravati zakonitost odluka o osnivanju fakulteta. Konkretno, to znači da svatko može osnivati fakultet te da akt o osnivanju može biti nezakonit. Posljedično, to znači fakultet jednom kada se osnuje, on se stavlja na račun poreznih obveznika, bez provjere i bez da država ima mehanizam provjere putem nadležnog Ministarstva. Naša je namjera cijelo vrijeme zaštiti kako studente tako i zaposlenike, zato postupamo konzistentno u takvim slučajevima”, izjavila je Divak ja konferenciji za medije.

Međutim, u obrazloženju presude o Hrvatskim studijima, između ostaloga stoji da je u sudskom postupku Ministarstvo znanosti i obrazovanja izričito reklo da Sveučilište u Zagrebu nije trebalo posebnu dopusnicu za HS jer samo Sveučilište već ima dopusnicu za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja koju je valjano prenijelo na HS.

Podsjetimo, na presudu je priopćenjem reagirao i dekan Fakulteta hrvatski studija prof. dr. sc. Pavo Barišić koji je istaknuo da je Rješenje Visokoga trgovačkoga suda radosna vijest kako za studente i nastavnike tako i za brojne podupiratelje i zagovornike ove jedinstvene visokoškolske ustanove koja je posvećena nastavi i proučavanju hrvatske kulture, društva i identiteta.

“U pokušaju brisanja Fakulteta iz sudskoga registra Ministarstvo je angažiralo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, implicirajući time nezakonitost postupanja osnivača i novoga Fakulteta. No, sudski je pravorijek iznio na vidjelo nezakonitost rada ministrice znanosti i obrazovanja koja, između ostaloga, već više od dvadeset mjeseci odbija izdati potvrdu o pozitivnoj akreditacijskoj preporuci. Njezino postupanje prema najmlađemu fakultetu u zemlji, u momentu kada mu je bila dužna pružiti resornu potporu, začudan je primjer opstrukcije i progona”, navedeno je u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr