Ministrica Gabrijela Žalac se hvali projektima za Slavoniju, Baranju i Srijem: ‘Vide se konkretni rezultati!’

Foto: Snimka zaslona

Na 6. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Vlada je najavila provedbu novih projekata na istoku zemlje vrijednih 640 milijuna kuna povodom čega je na HRT-u gostovala ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelu Žalac.

Ministrica je izrazila iznimno zadovoljstvo rezultatima Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Mislim da smo i na današnjoj sjednici prikazali što se napravilo od zadnji put i od samog početka Vladinog savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koji se sastaje jednom u tri mjeseca. Svaki put u drugoj županiji”, rekla je ministrica te podsjetila da su obišli već sve županije, a danas su krenuli u novi krug.

Istaknula je kako je od ciljanog iznosa od gotovo 19 milijardi kuna ugovoreno osam milijardi kuna vrijednih projekata za Slavoniju.

Ti su projekti zaista su značajni. Današnjim ugovorima od 640 milijuna kuna povećali smo ulaganja u krajnji istok Hrvatske, izjavila je.

Vjeruje da dosadašnji projekti već imaju konkretne i rezultate i vidljivost. Međutim, dodaje, ugovaranje projekata znači tek njihovo pokretanje.

Najavila je kako će se na sjednici u Pakracu u prosincu ove godine biti prikazani svi projekti i operativni programi s lokacijama i konkretnim pokazateljima, vrijednostima. Spot ili bilo što što bi značilo konkretnu vidljivost planira se kad se izgrade objekti o kojima se govori.

Rezultati svega danas potpisanog vidjet će se u dogledno vrijeme, za godinu i pol dana. Okosnica svih projekata za sljedeće razdoblje bit će povezivanje znanosti i gospodarstva, izjavila je.

Nije lako preko noći promijeniti trendove u Slavoniji, ali mislim da je ovo dobar put, istaknula je. Iznijela je podatak da je ova Vlada zatekla devet posto ugovorenih iznosa a sad su na razini od 53 posto. Europski fondovi su prilično konkurentna priča, treba biti brz i pripremljen. Pojačali smo i administrativne kapacitete na terenu i u ministarstvima i svi zajednički hodamo po toj uzlaznoj putanji prema onome što treba donijeti gospodarski rast i razvoj, rekla je ministrica.

Među projekte koji nisu vidljivi ali su itekako bitni i skupi uvrstila je projekte  aglomeracije i vodnokomunalne infrastrukture, a u one vidljive Pelješki most, obnove bolnica, energetske obnove višestambenih zgrada javnih ustanova, škola…

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT