Miro Bulj za Narod.hr nakon što ga je Plenković nazvao ‘panjem’: ‘Ratifikacija IK je nametnuta a premijer je njome podijelio hrvatsko društvo’

Foto: fah

“Ne ljutim se ja, ali mi je žao što nije dao odgovore na moja konkretna pitanja koja sam mu postavio kao premijeru”- poručio je za Narod.hr Miro Bulj, nakon događaja u sabornici, kada ga je premijer, nakon što mu je Bulj postavio pitanje, oslovio sa “zastupniče Panj“.

(VIDEO) Sabor: Izglasana Istanbulska konvencija, nije izglasano nepovjerenje ministrici Dalić

Osvrčući se na premijerovo ponašanje, Bulj kaže kako se premijer Plenković “smatra povlaštenom intelektualnom elitom i podcjenjuje ljude”, kao što i po pitanju IK stvara podjele u društvu, i nameće svoje stavove.

Za Narod.hr govorio je o tim današnjim događajima u Saboru, ratifikaciji Istanbulske konvencije, protiv koje je danas glasovao te o budućnosti Vlade Andreja Plenkovića.

“U blagajnu EU ulažemo milijarde, a vraća nam se samo 3%, kada će premijer početi voditi suverenističku politiku?”

“U blagajnu EU-a smo uplatili 3 do 4 milijarde eura, a certificirali oko 3 posto sredstava. Objasnite nam na koji način Hrvatska “izvlači” sredstva, ako hrvatski građani uplaćuju milijarde, a vraća se samo 3%?” – upozorio je Bulj, nakon što je premijer u Saboru podnio izvješće o sastancima Europskog vijeća u Bruxellesu 22. i 23. travnja, te dodao kako je ppotrebno analizirati i preispitati članstvo Hrvatske u EU tijekom ovih 5 godina.

Mi servisiramo EU na štetu hrvatskih građana. Jeste li se očitovali o demografskoj krizi, poljoprivredi, brodogradnji ili ZERP-u? Kad ćete početi voditi suverenističku politiku, a prestati biti ‘briselski ćato’?” – upitao je Bulj premijera.

Na to mu je Plenković odgovorio započevši sa “Zahvaljujem zastupniče “Panj”, ovoga oprostite, Bulj… Pala mi je na pamet serija ‘Čovik i po’. Kad god vi nastupate, neodoljivo me podsjećate na Franju.”, ocjenio kako Vlada sasvim dobro zastupa nacionalne interese i kako oni koji ih prozivaju, ili ne znaju što Vlada radi ili “nemaju dobar osjećaj što znači međunarodni položaj Hrvatske u 2018.”

Ipak, upozorenje zastupnika Bulja na zabrinjavajuću statistku te pitanja koja je postavio, ostala su neodgovorena.

U razgovoru za Narod.hr Bulj je podcrtao upravo te probleme:

“Kad ćemo preispitati naše članstvo? Narod 30 puta više daje, a to se ne vraća. Financiramo druge članice.” kaže Bulj te tvrdi kako premijer, unatoč tome što se hvali svojim poznanstvima sa ljudima na važnim funkcijama, ne koristi to za postizanje pozitivnih učinaka za hrvatski narod.

Premijer koristi poziciju da bi došao do svojih ciljeva u EU.” – ističe Bulj te dodaje: “Žao mi je što ne vodi suverenističku hrvatsku politiku već politiku dodoravanja Bruxellesu, na štetu hrvatskog naroda.”

Plenković o splitskom prosvjedu i Bulju: ‘Oni imaju neku drugu agendu, a Bulj nije jedini koji koristi uvredljive izraze’

Ističe kako su njegova pitanja bila “konstruktivna i u interesu hrvatskog naroda”.

Zastupnik Bulj je kasnije i u pojedinačnoj raspravi još detaljnije progovorio o tom problemu te o zanemarivanju gorućih pitanja poput demografske krize, zastoja u gospodarstvu…, što možete pogledati u videu, a nakon njegova izlaganja Plenković je pokušao ispraviti svoj raniji potez te došao do njegova mjesta i pokušao s njime razgovarati.

Plenković uvrijedio Bulja – nazvao ga “zastupnikom Panjem”

O Plenkovićevom nametanju ratifikacije IK: “Hrvatska država treba suvereno urediti pitanja nasilja”

Miro Bulj jedan je od 30 zastupnika koji su danas glasovali protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, a također je bio prisutan i na jučerašnjem prosvjedu u Splitu.

„Ja ću opet ponoviti da se svim muškarcima koji čine nasilje nad ženama, država treba pozabaviti i puno oštrije obračunati. Dosada smo imali jasan zakonodavni okvir: zakone, pravosuđe… koji, nažalost, nisu radili svoj posao.“ poručio je Bulj.

Kazao kako je i nedavno u Saboru istaknuo da je jedan od glavnih uzorka nasilja u obitelji alkoholizam te podsjetio da postoji regulativa prema kojoj se alkoholičara koji provede nasilje u obitelji, nekoliko mjeseci nakon toga treba kontrolirati, što mogu provoditi klubovi liječenih alkoholičara ili slične organizacije, upozoravajući da se za njih ne osigurava novac.

“Nama ne trebaju nikakva nadtijela, poput GREVIO-a. Hrvatska država može suvereno urediti pitanja nasilja.” – kaže Bulj.

Dodaje kako je ratifikacija IK nametnuta u ovom trenutku i kako je premijer njime podijelio hrvatsko društvo, a to namjerava činiti i dalje.

“Njima nije cilj riješavanje nasilja nad ženama, Zakonom Lex Šerif omogućili su da obiteljski nasilnici i dalje budu na vlasti”

“Zakonom Lex šerif, oni „njihovi“ koji i tuku žene, ostaju dalje na vlasti. Mi smo na to ukazivali” – podsjetio je Bulj, aludirajući na slučaj župana Tomaševića.

Župan Tomašević prijavljen zbog nasilja u obitelji, ali i posjedovanja oružja

Njima nije cilj riješavanje nasilja nad ženama, oni pokušavaju nametnuti svoje stavove istovremeno se prikazujući kao zaštitnici žena”, kaže Bulj, upozorivši da se neki spremni “zgaziti sve” samo da se dokopaju svojih ciljeva, funkcija unutar Vijeća Europe.

Hasanbegović: Nema koalicije s lijevima, a ‘lex šerif’ je udar na demokraciju

“Ja sam svoj stav oko IK rekao i prije te sam glasovao sam u skladu s time.” ističe Bulj podjsećajući da je svoje stavove o braku, obitelji i abortusu jasno izrekao još kada je postao saborski zastupnik.

Na pitanje o posljedicama ratifikacije Konvencije na obrazovni sustav, Bulj je kazao:

“Nadam se da se neće ići s rodnom ideologijom i onime što ljudi ne prihvaćaju”,  te dodao:

Najgore kada ljudima koji imaju drukčija stajališta i kojima želite nametnuti svoj stav, govorite da ništa ne znaju. Bez obzira radi li se o stručnjacima ili samo o osobama koje imaju neke svoje tradicionalne vrijednosti.” rekao je i dodao:

“Vidjet ćemo što će biti, ali narod je rekao svoje.”

“Ovo je trgovačka Vlada, a izbori su trebali biti još prije godinu dana”

Na pitanje o budućnosti Plenkovićeve Vlade, Bulj kaže:
“To je trgovačka Vlada koja, evo sada, zajedno s ministricom Martinom Dalić, ipak opstaje.” kaže Bulj podsjećajući na turbulentna “preslagivanja” u Saboru nakon što su iz Vlade smijenjeni Mostovi ministri.

“Ovo je neprirodna trgovačka koalicija i ona na takav način i funkcionira.” kaže Bulj ističući kako su novi “izbori trebali biti još prije godinu dana”.

“Vladajući neprestano se potiču podjele u društvu, a treba ići na zajedništvo. Ne možete ne uvažavati nekog i ponižavati ga.” kaže Bulj i poručuje:

Svaka sila za vremena, neće nitko vladati dovijeka. Očekujem promjene u budućnosti. Ovo je suverena država, trebamo se boriti za svoja suverena prava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt