Mišetić: Hrvatska dobila spor u arbitražnom postupku u kojemu je navodni strani investitor tražio dvjesto milijuna eura

arbitražnom
Foto: montaža narod.hr / telegram, hina, Dario Grzelj

Republici Hrvatskoj priznato je pravo u arbitražnom postupku pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova protiv privatnog investitora zbog zemljišta u Zagrebu, objavio je odvjetnik Luka Mišetić, član tima koji je zastupao Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) Svjetske banke odbacio je odštetni zahtjev investitora Marka Mihaljevića protiv Republike Hrvatske i odlučio da Hrvatska ima pravo na nadoknadu troškova postupka, objavio je na Twitteru Mišetić.

On je bio jedan od voditelja tima odvjetničkog ureda Squire Patton Boggs, koji je zajedno s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske zastupao Hrvatsku pred ICSID-om.

Posljedice privatizacijskog doba u arbitražnom postupku

Privatni investitor Marko Mihaljević pokrenuo je odštetni zahtjev tvrdeći da mu Republika Hrvatska osporava vlasnička prava nad zemljištem kod mirogojskih arkada u Zagrebu. Tvrdio je kako je njegov otac 1993. za milijun eura kupio nekretninu tadašnjeg društvenog poduzeća Gortan i potom ju darovao njemu. Međutim, Hrvatski fond za privatizaciju i nadležni sudovi utvrdili su kako on nema vlasnička prava, na što je Mihaljević pokrenuo postupak pred međunarodnim tijelima.

Mihaljević se pozivao na Konvenciju o rješavanju ulagačkih sporova između država i državljana drugih država, tvrdeći kako je Hrvatska time prekršila obveze iz bilateralnog sporazuma s Njemačkom o zaštiti ulaganja. DORH je to osporavao pozivajući se na činjenicu da Mihaljević ima hrvatsko i njemačko državljanstvo, a budući hrvatski državljanin nema pravo voditi postupak protiv svoje države kao stranac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Odvjetnik Mišetić: Uz narativ na kojem Beograd inzistira nećemo doći do saznavanja istine o ratu

Hrvatski državljanin kao stranac protiv vlastite države

Kako piše u priopćenju Squire Patton Bogsa, koje prenosi Mišetić na Twitteru, Mihaljević je u listopadu 2019. podnio ICSID-u zahtjev za arbitražu, ali je ubrzo, shvativši da kao hrvatski državljanin nema pravo sporiti se kao stranac s vlastitom državom, povukao zahtjev i istodobno se pokušao odreći hrvatskog državljanstva. Nakon toga, u prosincu 2019., podnio je novi zahtjev. Sukladno hrvatskim zakonima, u tom je trenutku još uvijek bio hrvatski državljanin, sve do svibnja 2020. godine.

Hrvatski predstavnici pozivali su se na činjenicu da je hrvatski državljanin i kao takav nema pravo podnijeti zahtjev pred ICSID-om. Naposlijetku, ICSID je 19. svibnja donio pravorijek kojim se proglašava nenadležnim i odlučio da Republika Hrvatska ima pravo na nadoknadu troškova postupka.

Okončanje privatizacijske zavrzlame

Time je okončana pravna zavrzlama nastala navodnim stranim ulaganjem, odnosno pokušajem preuzmanja prava vlasništva nad zemljištem što su nadležne hrvatske institucije proglasile nelegalnim. Pritom se Mihaljević predstavljao kao strani investitor, iako je bio hrvatski državljanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o zemljištu u neposrednoj blizini zagrebačkog groblja Mirogoj, na kojemu se između ostaloga nalaze brojne klesarske radionice. Neki mediji pišu kako je Mihaljević čak nudio u najam radionice u vlasništvu mjesnih klesara, tvrdeći da su njegove. Arbitražnom odlukom konačno su potvrđene odluke nadležnih hrvatskih tijela prema kojima Mihaljević nije vlasnik navedenih nekretnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.