Mitropolit Porfirije uzdiže Milorada Pupovca: ‘Mnogi među nama u Hrvatskoj i ne primjećuju njegovu izloženost različitim nepogodama’

Foto: Fah

Mitropolit Porfirije za srpski portal Alo objasnio kako je i zbog čega novčić na domjenju dao Miloradu Pupovcu, koji je kasnije završio kod Bandića.

Njegovo pojašnjenje prenosimo u cijelosti:

„Mada se o bilo kom osobnom daru ne govori, tako sam odgojen, pogotovo ne za medije, ipak sam vam veoma zahvalan na postavljenom pitanju, obzirom da kažete da o mom daru prijatelju ’govore svi’. I to što je osobni dar jednog srpskog vladike prijatelju na Badnji dan u Zagrebu tema interesiranja medija i naroda je ipak dobro, jer se tako nastavlja i produžuje duh praznika Božića, čija karakteristika je i darivanje bližnjima.

Kada sam dobio komad česnice u kojem se nalazio novčić, bez razmišljanja ga nisam zadržao za sebe, nego sam ga spontano poklonio svom prijatelju dr. Miloradu Pupovcu, profesoru filozofije i predsjedniku Srpskog narodnog vijeća. Dakle, tada o tome nisam razmišljao – darivao sam bliskog prijatelja. A moj prijatelj Milorad je najistaknutiji predstavnik Srba u Hrvatskoj. Dok smo u hladu sjenke koju on napravi, mnogi među nama u Hrvatskoj i ne primjećuju njegovu izloženost različitim nepogodama. Suviše sam govorio o osobnom, privatnom gestu.

Volio bih da se makar toliko u medijima govori o darovima, zapravo najnužnijoj humanitarnoj pomoći koju Eparhija zagrebačko-ljubljanska i druge eparhije pružaju Srbima koji, pogotovo u ruralnim krajevima, žive veoma teško, na ivici bijede. Ponegdje i bez električne struje i slično. Ili na primjer o nastojanju da pomognemo izbjeglicama iz Eritreje koji su se kako-tako skućili u Zagrebu, a naša su braća i sestre pravoslavne vere.“, izjavio je mitropolit za Alo.

>(Video) Pupovac, Bandić i pop: odglumili zajedno da je pred Bandićem – dobra godina

Podsjetimo, na već tradicionalnom domjenku Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića, koji već godinama okuplja državni vrh. Među okupljenima je ove godine bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao i Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.

Tradicija pravoslavne proslave Božića je lomljenje božićnog kruha. Uoči lomljenja kruha svećenik sakriva u njega “sretni novčić” koji po vjerovanju onome tko ga pronađe donosi sreću i blagostanje tijekom cijele predstojeće godine.

Igrokaz u kojem mitropolit Porfirije lomi pogaču i pronalazi novčić, potom ga skriva i krišom predaje Miloradu Pupovcu, koji ga potom predaje zagrebačkom gradonačelniku Bandiću, obišao je društvene mreže.

>Poznati vukovarski branitelj Predrag Mišić o igrokazu Pupovca i Bandića sa česnicom: ‘Pokušaj krađe Božića

Domaćin prijema, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, također je pokušao objasniti kako je novčić završio baš u Bandićevim rukama.

“Vidite da je to usrećilo gradonačelnika, tih 10 lipa. I to bi moglo biti dovoljno. Kad se dogodi da netko od nas dobije novčić, bilo svećenik, bilo netko od domaćina poput mene, mi ga nikad ne zadržimo. Otegnuo se proces traženja novčića, a drugi su otišli različitim poslovima, onda je gradonačelnik Bandić bio prvi pri ruci i tu je sva priča”, rekao je Pupovac u svoju obranu.

Pupovac rekao da “Bandić narušava kredibilitet” svih u politici

Podsjetimo, samo nekoliko dana prije ovog dodavanja novčića Milorad Pupovac je u intervjuu za Novu TV rekao, o prelascima u Bandićev klub zastupnika koji sad već broji 13 članova:

“To nije dobro za percepciju javnosti i povjerenje građana u Sabor, u političke stranke, u narodno predstavništvo. Mislim da bismo svi trebali imati izraženiju svijest da to narušava naš ukupni kredibilitet”.

“To da je cijeli Sabor i da su sve političke stranke koje su u Saboru na ovaj ili onaj način pogođene time i da se narušava njihov kredibilitet, a to znači i svakog od nas, to je istina”, pojasnio je svoj stav Pupovac.

>(VIDEO) Pupovac o Bandićevom širenju kluba zastupnika: ‘Ne bi me iznenadilo da on ima veće ambicije

O Bandiću je rekao, “ne bi me iznenadilo da on ima ambicije veće od ovih. On je jedan od ljudi u Hrvatskoj koji ima najduži staž, koji ima najizraženiji politički refleks i koji ima najsnažniji politički nagon, prema tome ne bi me to začudilo”, komentiravši mogućnost da Milan Bandić pretendira na mjesto predsjednika države.

Izvor: narod.hr/alo.rs