(VIDEO) General Mirko Šundov: ‘Uvijek smo imali potporu SAD-a, zašto je dogovor propao ne znam’

Foto: snimka zaslona

O razlozima propalog posla s avionima, načelnik glavnog stožera Mirko Šundov govorio je u Dnevniku Nove TV.

Zar je moguće da nitko u Hrvatskoj nije kriv za fijasko s avionima?

Jučer smo imali sastanak s izraelskom stranom koja je u svojoj izjavi potvrdila da je izraelska strana preuzela odgovornost za provođenje ovog procesa. Mi u Hrvatskoj smo proces proveli potpuno u skladu s onim elementima koje smo tražili u ponudi za nabavku zrakoplova, tako da mogu potvrditi da od kad sam u ovom ministarstvu i u vojsci, ovo je jedan od najbolje vođenih projekata ikad u našoj kući. Siguran sam da je hrvatska strana učinila sve što je trebala učiniti, dobila sva potrebita jamstva, postavila sva pitanja.

Amerikanci ne misle tako. Oni su i danas poslali hrvatskoj politici jasnu poruku: ”Znali ste za naše uvjete”. Zar je moguće da lažu?

Vidjeli ste da su u svojoj izjavi na početku rekli da potpuno podržavaju nabavku zrakoplova iz Izraela koji će biti NATO kompatibilni. Mogu potvrditi da sam ja donio iz Izraela jamstvo da će avioni biti NATO kompatibilni i sigurno je da u tom kontekstu mogu potvrditi da sam u nekoliko navrata razgovarao i američkim predsjednikom ili predsjedavajućim združenog stožera generalom Danfordom, zapovjednikom američkog zapovjedništva za Europu.

Zašto je propao dogovor, bio je niz sastanaka?

Uvijek je bila potpora s američke strane.

Ali zašto je propalo?

Ja o tome ne znam sigurno i ne mogu suditi zašto je propalo. Mogu vam samo reći da je proces išao onako kako smo mi zamislili i da smo sve učinili sa svoje strane i u vrlo dobroj komunikaciji i s Izraelom i ono što ja znam sa SAD-om.

Bili ste danas kod predsjednice zajedno s ministrom obrane, predsjednica je već poduzela određene korake, sazvala je sjednicu vijeća za obranu. Što Vam je još rekla, je li predsjednica ljuta zbog ovakvog epiloga?

Predsjednica provodi svoje ovlasti koje ima. Mi smo je izvijestili o tome kako je prošao sastanak s izraelskom stranom i predsjednica je organizirala sastanak vijeća za obranu i na tom sastanku će biti govora o stanju u HRZ-u. Mogu reći da smo nešto slično imali i prije dvije godine. Iz tog razloga smo i pokrenuli ovaj proces, jer stanje u borbenom dijelu HRZ-a je zabrinjavajuće. Provedeni remont MiGova nije dao očekivane rezultate i iz tog razloga morali smo pokrenuti proces nabavke novog aviona. Struka je napravila jasnu i preciznu taktičko tehničku studiju na temelju koje je cijeli proces i započeo.

Što se tiče ispravnosti MiGova, što to govori o jednoj državi, da otkrije da je stanje loše? Što to govori o nama?

Mi govorimo o stanju u našem zrakoplovstvu na način da bi se to stanje moglo popraviti. Vjerujem da nitko nije u tom kontekstu zlonamjeran.

Ali znate da susjedi imaju velike uši, što se kaže?

Danas su ti podaci dostupni manje-više, tako da to nije uopće sporno.

Kojoj opciji ste skloniji? Vlada je najavila poništenje natječaja – jeste li skloni novom natječaju, prikupljanju ponuda ili direktnu pogodbu?

Prije svega mi je drago i hvala političkom vodstvu ove zemlje što se odlučilo da i dalje hrvatska vojska zadrži svoju sposobnost u okviru zrakoplovstva. Razmotrit ćemo, ima nekoliko inačica. Najvažnije je opredjeljenje da se ide dalje u proces tako da Hrvatska tu sposobnost koju će zadržati i ima način da se nabavi borbeno zrakoplovstvo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr