Most i Živi zid tvrde da je Zakon o Državnom uredu za reviziju obična farsa i podvala: ‘Vujčić kao Bog koji hoda po zemlji’

Foto: Fah

Obična farsa, čisto ispunjavanje forme, podvala, riječi su kojima su zastupnici Mosta i Živog zida u srijedu u saborskoj raspravi opisali konačni prijedlog Zakona o Državnom uredu za reviziju, po kojem bi taj ured bio nadležan i za reviziju Hrvatske narodne banke (HNB).

Zakonom se uvodi državna revizija u HNB, što smo mi tražili i to je dobro “kako ne bi tražili masteršefove, sljubljivali vino i ribu, trošili ogroman novac, zapošljavali kao faraoni”, ocijenio je Miro Bulj (Most).

Most: Zakon je čisto ispunjavanje forme

Međutim, odredba da HNB nije dužan dostaviti Državnom uredu za reviziju plan provedbe naloga ili preporuka pobija sve što je predloženo. “Nemojte nas varati! Na ovaj način ovo je neprihvatljivo, ovo je podvala”, uskliknuo je Bulj.

Prijedlog zakona je čisto ispunjavanje forme, dodao je Nikola Grmoja (Most) , a njegov stranački kolega Tomislav Panenić upitao zašto je zakonom guverner HNB-a postavljen “iznad svih”.

Guverner jedini ne može biti sankcioniran zbog neprovođenja preporuka revizije dok, s druge strane, OPG koji nema ploču s natpisom može biti kažnjen do 15.000 kuna.

Marić: Zakon je usklađen s preporukama Europske središnje banke

Ministar financija Zdravko Marić odbacio je optužbe da “netko nekoga vara” naglasivši da je zakon usklađen s preporukama Europske središnje banke, te da će o izvješću revizije i izvješću HNB-a zastupnici imati priliku raspraviti u Saboru i tako ukazati na sve potencijalne manjkavosti.

“Cijela problematika vođena je na jasan, otvoren, transparentan način, da se otvori mogućnost da Državni ured za reviziju revidira poslovanje HNB-a, pri tome ne zadirući u neovisnost HNB-a u provedbi monetarne politike, sve na tragu preporuka koje smo dobili u komunikaciji s Europskom središnjom bankom”, kazao je Marić.

Naglasio je da osim revizije Državnog ureda za reviziju postoji i komercijalna reviziju koja također revidira određeni dio u HNB-u. Osim toga, Hrvatska je kao dio EU-a i dio sustava europskih središnjih banaka, a vođenje monetarne politike ne podliježe reviziji.

Sinčić: Vujčić će postati Bog koji hoda po zemlji

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) ustvrdio je kako je takav zakon “ostvarenje sna Borisa Vujčića da u Hrvatskoj bude Bog koji hoda po zemlji”.

Sabor: Za guvernera HNB-a ponovno imenovan Vujčić, Most i Živi zid protiv

Sporno mu je izdvajanje HNB-a od ostalih subjekata revizije i nepostojanje sankcija za HNB- u slučaju neprovođenja preporuka. Drži da je obuhvaćanje revizijom samo administrativnog poslovanja, nekretnina, pokretnina i opreme obična farsa.

“Dakle, revizijom će se gledati koliko ima automobila, koliko ima olovaka i stolica”, ironičan je Sinčić.

Branimir Bunjac (Živi zid) pitao je kako je moguće da guverner Vujčić, koji ima godišnja neto primanja od otprilike 100.000 eura, u imovinskoj kartici nema nikakvu imovinu.

“Čini se da je on najsiromašniji čovjek u Hrvatskoj. Čini se i da primjenom ovog zakona odgovore i dalje nećemo dobiti”, kaže Bunjac.

Varda: Nije pravedno da se radi iznimka u sankcijama

Kažimir Varda (Stranka rada i solidarnosti) i Božica Makar (HNS) podržavaju zakon iako traže pojašnjenje zašto HNB također ne podliježe obvezi dostave Državnom uredu za reviziju plana provedbe naloga i preporuka, te sankcijama u slučaju neprovođenja preporuka.

“Nije pravedno da se radi iznimka u sankcijama. Ako već državna revizija ulazi u suženom djelokrugu u HNB trebala bi imati isti položaj kao svi drugi subjekti. Čemu iznimka”, upitao je Varda.

Zakon podržava i SDP koji drži da ima određenih pozitivnih iskoraka u jačanju neovisnosti Državnog ureda za reviziju, ali poput ostalih ukazuje na neujednačen tretman HNB-a.

Branka Juričev-Martinčev (HDZ) uvjerena je da će se donošenjem Zakona o Državnom uredu za reviziju dobiti na zakonitosti rada kontroliranih subjekata, a brojka od 342 neprovedene preporuke u 2018. znatno se smanjiti.

Poslovanje HNB-a će, drži Juričev-Martinčev, postati transparentnije, te će se pojačati odgovornost središnje banke ne dovodeći u pitanje načelo njezine institucionalne neovisnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina