Most oštro kritizirao Zakon o doprinosima: ‘Vlada ovim potezom dokazuje da uopće ne razumije temeljne ekonomske postulate’

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Predstavnici Mosta nezavisnih lista danas su jasno poručili – novoobjavljeni nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima predstavlja neizdrživ udar na hrvatske poduzetnike. Prijedlog Zakona bi naime nametnuo direktorima minimalne plaće od 10 000 kuna bruto.

„Od samog početka našeg političkog djelovanja naglašavamo da temelj svakog tržišnog gospodarstva nisu veliki kombinati i ogromna industrijska postrojenja, temelj je malo i srednje poduzetništvo. Ne vidim niti jedno racionalno objašnjenje iza ovog poteza i zašto Vlada želi ugroziti marljive pojedince koji godinama doprinose državnom proračunu i hrabro plivaju u moru birokracije i beskorisnih nameta. Čestitamo Andreju Plenkoviću, jedini rezultat njegove Vlade bit će povećani egzodus mladih i obrazovanih pojedinaca iz Hrvatske“, izjavio je Božo Petrov, predsjednik Mosta.

„Valjda je sada svima jasno da smo bili u pravu kada smo rekli da se ono, što su HDZ i ministar Marić nazivali poreznom reformom, nikako ne može nazvati reformom i da je to neambiciozno kompliciranje ionako složenog poreznog sustava. Upravo smo sada dobili potvrdu toga, s time što sada možemo reći da je ovo vrlo ambiciozan pokušaj pljačke, prvenstveno mikro poduzetnika, koji čine 89% od ukupnog broja registriranih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj. Samo ovaj broj bi trebao biti jasan pokazatelj koliko su poduzetnici važni za gospodarstvo u Republici Hrvatskoj.“, poručio je Vedran Jerković, voditelj Mostovog savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo.

Petra Mandić objasnila je kontradiktornost ovakvog poteza Vlade.

„Također možemo postaviti pitanje što s poduzetnicima početnicima koji su se odlučili uzeti poticaj za samozapošljavanje od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje? Pazite, nakon što ih se nagovorilo na uzimanje poticaja, ovakav potez će dovesti do likvidacije tvrtki u većini slučajeva uz velike troškove zatvaranja firme. Jednostavno neće biti moguće financijski izdržati ovakve namete na početku poslovanja dok je tvrtka u najosjetljivijoj fazi razvoja, pozicionira se na tržištu, traži klijente i izvore prihoda, a uz sve to mora imati kapitala za tekuće operativne troškove.“, izjavila je Petra Mandić, članica NO Mosta i riječka gradska vijećnica.

Na samome kraju konferencije Ante Čikotić upozorio je da Vlada, umjesto da u prvoj godini pomogne poduzetnicima, znatno otežava njihovo poslovanje.

„Umjesto da se takvim ljudima pomaže baš u prvoj godini, Vlada RH ovim potezom dokazuje da uopće ne razumije temeljne ekonomske postulate i da ne mari za mikro poduzetnike. Vodeći se upravo suprotnom logikom, Most priprema prijedlog Zakona koji bi potpuno oslobodio poduzetnike početnike od poreznih davanja. U konačnici, cilj nam je potaknuti razvoj poduzetništva, a ne otvaranje on-line tvrtki u Irskoj, Estoniji i Velikoj Britaniji i novi egzodus mladih iz Hrvatske.“, zaključio je član GO Mosta i splitski gradski vijećnik Ante Čikotić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr