Na HKS-u u četvrtak online predstavljanje nove studije dr. sc. Tade Jurića

Foto: HKS

Hrvatsko katoličko sveučilište i Zaklada Konrad Adenauer u Zagrebu organiziraju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u četvrtak, 15. listopada 2020. u 10 sati online predstavljanje nove studije dr. sc. Tade Jurića, docenta na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Naziv studije:

PRAĆENJE MIGRACIJA PRISTUPIMA DIGITALNE DEMOGRAFIJE – ŠTO NAM MOGU REĆI FACEBOOK I GOOGLE TRENDS O HRVATSKIM MIGRACIJAMA?

Doc. dr. sc. Tado Jurić o studiji:

U studiji koju predstavljamo razvijamo model predviđanja migracija i stupnja integracije putem praćenja digitalnih tragova. U tu svrhu koristimo analitičke alate Google Trends (GT) i Facebook (FB).

Glavni cilj rada:
1.) predstaviti novi model za praćenje i predviđanje migracija,
2.) generalnu procjenu stupnja integracije novih hrvatskih iseljenika. Ovom studijom odnosno modelom koji razvijamo nastojimo dati doprinos novo-nastajućoj znanstvenoj disciplini tzv. „digitalnoj demografiji“.

Rezultati:
1.) Pokazalo se da podaci koje generira FB po saveznim pokrajinama Njemačke koreliraju sa službenim podacima te da odstupanja gotovo ni nema, dok podaci za pojedinačne gradove odstupaju.
2.) Analiza digitalnih tragova pokazala je da prilikom planiranja migracije, iseljenici najčešće pretražuju pojam „posao“ i „zamolba za posao“, za njim slijedi pojam životopis. Ovdje je za napomenuti da i sama činjenica da se ovi pojmovi pretražuju na hrvatskom jeziku ukazuje na indiciju da se radi o novim hrvatskim iseljenicima.
3.) Indikativno je da se u Hrvatskoj pojam zamolba za posao na njemačkom jeziku „Bewerbung“ pretražuje sve intenzivnije pa taj pojam nadilazi i samo pretraživanje na materinskom jeziku. To je snažna indicija da se hrvatski građani pripremaju za daljnje iseljavanje u Austriju i Njemačku. Ono što se također može iščitati iz ovih podataka je da se svaki peti tražitelj posla u Hrvatskoj raspituje za zaposlenje u inozemstvu.
4.) Navedenim alatima se može dosta pouzdano pratiti i stupanj integracije hrvatskih iseljenika u njemačko društvo, naročito putem analize FB interesa. Pokazalo se da hrvatski iseljenici u Njemačkoj pokazuju najveći interes za učenje njemačkog jezika, što je snažan pokazatelj želje i volje za integracijom u njemačko društvo. U pretragama interesa prva dva mjesta zauzimaju upravo stranice na kojima se može učiti njemački jezik.
5.) U slučajevima u kojima podaci FB nisu korelirali sa službenim podacima, provjeru smo izvršili dodatnim analitičkim alatima koje nude LinkedIn, Instagram, Twitter i YouTube.

Alate LinkedIna smo koristili kako bismo utvrdili iz kojih profesionalnih oblasti dolaze visokoobrazovani Hrvati u Njemačku te smo uvidjeli da je riječ prvenstveno o STEM području, ekonomiji i liječnicima.

Video prijenos će biti organiziran i na službenom YouTube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta:

https://www.youtube.com/user/HkatolickoS

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr