Nacionalni sindikat policije Plenkoviću: ‘Umjesto da nagrađujete, vi kažnjavate policijske službenike’

Foto: Fah

Nacionalni sindikat policije je u otvorenom pismu Vladi RH i predsjedniku iste Andreju Plenkoviću, uputio niz kritika na prijedlog smanjenja prava policajcima. Osim toga uputili su i upozorenje na pripremu i poduzimanje niza mjera u cilju zaštite prava, među kojima je i najava štrajka.

Prenosimo upozorenje, koje potpisuje predsjednik NSP-a Nikola Kajkić, u cijelosti:

“Nacionalni sindikat policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske izvješćen je da su policijski službenici Republike Slovenije za mjesec travanj primili plaću uvećanu dodacima za rad u rizičnim situacijama pa je tako plaća s oko 1.400 eura neto, uvećana na ime dodatka, policajcima u R. Sloveniji isplaćena uvećana plaća u iznosu od oko 2.200 eura neto, (nagrađeni su)!

Naime, Vlada Republike Slovenije je kroz zakon o izvanrednim situacijama za vrijeme epidemije COVID-19 (Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 inomilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, članak 71.), propisala navedeni dodatak te osigurala sredstva u državnom proračunu, a što je propisano i tumačenjem Komisije za tumačenje Kolektivnog ugovora za javni sektor od dana 08. travnja 2020. godine, prema kojemu pravo na dodatak imaju svi koji tijekom epidemije COVID-19 obavljaju poslove u opasnim radnim uvjetima, uključujući i policijske službenike koji obavljaju policijske ovlasti na terenu u izravnom kontaktu s drugim osobama.

Gospodine Plenkoviću kakvu Vi to poruku šaljete policijskim službenicima u RH?, Vašim prijedlogom za smanjenjem prava, Vi želite reći da Hrvatski policajac manje vrijedi nego li policajac u R.Sloveniji, ili da smo lošije odrađivali svoj posao nego li policajci u Sloveniji?….uistinu nam je neprihvatljiv Vaš prijedlog da Vaša Vlada umjesto da nagrađuje policijske službenike, želi ih kazniti pa je stoga dana 06. svibnja 2020. godine započela pregovore s reprezentativnim sindikatima koji djeluju u MUP-u RH o sklapanju dodatka II. Sporazumu o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike, (ukidanje dogovorenog povećanja osnovice, ukidanje prava na božićnicu, regres, jubilarnu nagradu i dr.), (kažnjavate nas).

Nacionalni sindikat policije MUP-a RH nije reprezentativan sindikat, ali smatramo da trebate čuti i naš stav s obzirom da u ovom trenutku zastupamo interese blizu 4.000 članova i zaposlenika MUP-a te smo Vam u ime naših članova dužni ukazati na nezahvalnost i nekorektnost koju pokazujete prema policajcima u RH.

Gospodine Plenkoviću, zaposlenici MUP-a (policijski službenici, civilna zaštita i dr.), NE SMIJU biti uskraćeni za materijalna prava koja im pripadaju, kao niti na bilo koji drugi način ne smiju biti stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na prava koja su im do sada pripadala, a koja su im zajamčena i potpisanim Kolektivnim ugovorom.

Smatramo nužnim podsjetiti Vas da su policijski službenici, odnosno zaposlenici MUP-a zadnjih nekoliko godina uslijed raznih kriza podnijeli najveći dio tereta, te su zbog toga prava zaposlenika u MUP-u umanjivana protivno njihovoj volji! …..(smanjena osnovica za 6% od 01.04.2009.g, uveden krizni porez 2% i 4%, od 01.10.2009.g, umanjen koeficijent za 3% od 01.03.2013.g., ukinut dodatak na vjernost službi 4%, 8%, 10% od 01.01.2014.g, te ukidanje božićnice, regresa, jubilarne nagrade za 2012. i 2013. g).

Stoga, od Vas tražimo da sagledate sve činjenice na koje Vam ukazujemo te ozbiljno shvatite našu poruku koju Vam šaljemo, a koja je ujedno i poruka koju Vam šalje veliki broj zaposlenika u MUP-u, a koji su Vam se stavili na raspolaganje, na kako ste to često isticali.. „ na prvu crtu obrane u borbi protiv zarazne bolesti COVID-19“, te ujedno podsjetnik da je od tog virusa obolio i velik broj kolegica i kolega, što nikako ne smijete zaboraviti.
Ovo je poruka svih onih policijskih službenika koje ste hvalili pred hrvatskom javnošću i ponosili se njima i na teret njih ubirali simpatije i političke bodove kod građana, ovo je poruka policijskih službenika kojima je dosta izigravanja potpisanih kolektivnih ugovora, lažnih obećanja, demagogije i odricanja u korist „višeg dobra“, stoga je vrijeme da kažemo „dosta“!

Kada govorite o smanjenu materijalnih prava, predlažemo Vas da prvo krenete od raznih „stranačkih vojnika“ koje ste Vi i vama prethodni, godinama postavljali na plaću u: razna Ministarstva, državne agencije, razne nevladine udruge koje se financiraju iz državnog proračuna, općinama, županijama, raznim javnim poduzećima koje godinama stvaraju gubitke na teret poreznih obveznika, uz poruku svaka ozbiljna država se rješava gubitnika, a poštuje i vrjednuje svoju policiju.

Za kraj Predsjedniče Vlade smatramo još jednom bitnim za naglasiti prije nego li za Vaše nepromišljene prijedloge, a kasnije i odluke bude kasno, shvatite Vi, a i Vaši članovi Vlade ozbiljno našu poruku i dajte si truda da ponovno razmotrite naše primjedbe i prijedloge, u protivnome, ukoliko ustrajete na smanjenju prava zaposlenima u MUP-u, Nacionalni sindikat policije neće birati dopuštena sredstva u cilju zaštite interesa i materijalnih prava zaposlenika MUP-a kao i poruka da ovaj put to zasigurno neće ostati samo slovo na papiru.
Ujedno znajte, da smo već razradili moguće mjere i radnje koje ćemo u skladu sa Zakonskim pravima i u dogovoru sa zaposlenicima u MUP-u poduzimati u cilju zaštite materijalnih prava, a iste svakako neće biti popularne, a samim mjerama i radnjama vjerujte nam nastat će ozbiljne posljedice u dijelu posla kojeg svakodnevno obavljamo.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.