Najveći Meggleov kooperant: ‘Problem je višestruk – da ima brzog rješenja, vjerojatno ne bi donijeli ovakvu odluku’

Foto: snimka zaslona

Najveći Meggleov kooperant, Davor Adžić, progovorio je za Dnevnik Nove TV o odluci Megglea da ugasi proizvodnju u Hrvatskoj.

On za Meggle proizvodi 7000 litara mlijeka dnevno. Iznenađeno je i 340 proizvođača mlijeka.

“Odluka nas je zatekla”

“Ova odluka nas je zatekla, iako nije bila neočekivana. Prerađivačke industrije mlijeka se rade na područjima gdje postoji sirovinska osnova. Kod nas u posljednjih deset godina imamo deficit sirovine u proizvodnji svježeg mlijeka. Ne može se zamjeriti tvrtki ako ne vidi sebi poslovnu korist, da donese ovakvu odluku”, kazao je i dodao da je prijelazno razdoblje od šest mjeseci.

“Obećano nam je od strane predsjednika Uprave Megglea da će vrijediti svi aktualni ugovori i da će nam otkupljivati mlijeko. To je kratkoročno OK, no dugoročno gledano moramo vidjeti što ćemo dalje. Idući tjedan je sastanak s njima, hoćemo li u paketu sa svima ostalima prijeći u jednu od prerađivačkih industrija ili ćemo samostalno pregovarati – to ćemo još vidjeti”, kazao je Adžić.

“Nismo samodostatni”

Kaže da mljekarska industrija zbog male proizvodnje svježeg mlijeka ima poteškoće.

“Nismo samodostatni. No mi moramo imati svoje mlijeko i svoju prerađivačku industriju, bez obzira na to bila ona u vlasništvu naših državljana ili stranih. Ima budućnost, s tim da se sa sektorom kompletno treba nešto poduzeti”, smatra Adžić.

Spas ne vidi u nekom brzom rješenju.

“Čarobnog štapića nema. Da ima brzog rješenja, vjerojatno Meggle ne bi donio ovakvu odluku. U principu, govorimo – kupujmo Hrvatsko, brendirajmo… Problem je višestruk, u tome što dozvolimo još uvijek kupovinu na slobodnom tržištu gotovih proizvoda koji se onda nalaze u trgovačkim lancima gdje rade damping. Problem nije samo naš, nego je to problem prerađivačkih industrija koje su radile izuzetno kvalitetne osobe”, kazao je Adžić.

“Očekujemo pomoć od resornog ministarstva i vlade i mislim da ćemo ići u rješavanje zajedno tog problema. S tim da mi kao proizvođači – nadam se da nećemo ostati na vjetrometini, no problem je radnika, a to nije u mojoj domeni”, zaključio je Adžić za Dnevnik Nove TV.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr