Godina je prošla: Kako je Slobodna Dalmacija motivirala ”amatere” s Malte i pridonijela najvećoj blamaži novijoj povijesti Hajduka…

Foto: Snimka zaslona

Kako je ovo vrijeme kada turbulentna nogometna sezona u Hrvatskoj polako ide svome kraju i neke su stvari već sada jasne tako se i prisjećamo nekih obljetnica, pa čak i kad one nisu bezbolne za prisjećanje. Naime, prije godinu dana Hajduk je doživio jednu od najvećih blamaža u svojoj povijesti. Na Poljudu su ”Bili” izgubili od Gzire, iako su imali naizgled nedostižnu prednost. Ispadanjem od amatera s Malte u prvom pretkolu Europske lige nogometaši Hajduka šokirali su svoje navijače i cijelu hrvatsku nogometnu javnost. No, nažalost, umjesto da šok uzrokovan debaklom povuče za sobom i neke promjene otišlo se iz lošeg prema gorem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Hajduk je na najboljem putu da u prvenstvu ostvari najlošiji plasman u povijesti HNL-a, ispalo se rano u Kupu Hrvatske, sezona je to za zaborav, iako su u bogatoj povijesti Hajdukovci, uostalom kao i Dinamo, znali ispadati i od slabašnih klubova, poput Shelbournea, Dile Gori, Žiline… No, ipak su te momčadi daleko ozbiljnije u kvalitetnom smislu od malteške Gzire. Tim je šok uzrokovan porazom bio veći, a predsjednik Uprave, Marin Brbić, najavio je nakon poraza ostavku ukoliko Hajduk u prvenstvu ne bude najmanje drugi. Kako sada stvari stoje niti će Hajduk biti drugi, niti će Brbić otići.

No, vratimo se na Poljud od prije godinu dana, kada se o pandemiji koronavirusa nije ni raspravljalo i kada se, gledajući iz ove perspektive, živjelo bezbrižno.

”Vođen logikom kako će mu i rezerve biti dovoljne za prolaz, tadašnji trener Hajduka Siniša Oreščanin razmišljao je o idućim protivnicima Istrom i Ventspilsom, pa je u uzvrat na teren poslao šareni sastav, Duka – Bašić, Svatok, Lopez, Dolček – Jradi, Beširović, Barry – Tahiraj, Jairo, Delić, a nakon što je već u 7. minuti Jradi zabio za Hajduk, činilo se kako je samo pitanje koliko će puta golman Gzire Heber morati do kraja utakmice u svoju mrežu po loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prolaz Gzire bio je toliko iznenađenje da je uoči utakmice u Slobodnoj Dalmaciji osvanuo tekst s naslovom kako je veća vjerojatnost da ćete vidjeti NLO nego nego  pobjedu i prolaz Gzire na Poljudu. I što je najgore, to uopće nije bilo pretjerivanje, jer i kladionice su za prolaz Gzire postavile koeficijent 41.00, što je rekordno visoki koeficijent koji je jedan klub u povijesti Europske lige preskočio i prošao dalje!?”, piše portal 24 sata. Međutim, možda Slobodna Dalmacija, kao glasilo koje je vjerno aktualnoj vrhušci Hajduka, bez obzira na slabašne rezultate, nije pretjerala kad je na takav način pisala o Gziri ali je u svakom slučaju podcijenila protivnika, a to su onda učinili i nogometaši Hajduka i kad su u jednom trenutku tijekom utakmice kola krenula nizbrdo povratka nije bilo. Sve se srušilo…

Naime, spomenuti članak u Slobodnoj Dalmaciji  navodi ”trener Gzire Giovanni Tedesco pokazao je u svlačionici svojim igračima, koji su se u drugom poluvremenu poigrali s Hajdukom na užas 18.236 gledatelja, koji su na današnji dan prije godinu dana došli vidjeti prvu utakmicu svojih ljubimaca u novoj sezoni. 

Nakon što je Jefferson poravnao u 57. minuti, nije bilo pretjeranog razloga za brigu, no kad je u 69. zabio Kone, vidjelo se da je vrag odnio šalu. Oreščanin nije imao pravih rješenja na klupi jer je mnoge prvotimce ostavio na tribinama, pa je susret otišao u neizvjesnu završnicu, u kojoj je Hajduku presudio malteški junak, 168 cm visoki Hamed Kone iz Obale Bjelokosti, koji je zabio gol u šestoj minuti sudačke nadoknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj će gol zauvijek ostati upisan u povijesti Hajduka, ali i Gzire, šeste  momčadi malteškog prvenstva, u kojoj najskuplji igrač na tržištu vrijedi jedva 200.000 eura”, piše nadalje portal 24 sata.

Nakon debakla navijači Hajduka bili su ogorčeni te su poslije utakmice na sjeveru probili zaštitnu ogradu, desetak navijača se zaputilo prema pokunjenim igračima Hajduka, na sreću sve se završilo bez već većih incidenata i navijači su se povukli.

Sutradan su se Marin Brbić, Lukša Jakobušić, Saša Bjelanović i Benjamin Perasović ispričali navijačima i objavili kako je Siniša Oreščanin smijenjen, no, oni su, barem u prvi trenutak, ostali, Perasović je i danas u NO Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakobušić i Brbić tada su kazali kako njima ne treba krpa na sjeveru da znaju kad trebaju otići, odnosno da će sami otići ako ne ostvare cilj sezone, a to je najmanje drugo mjesto. Jakobušić je ubrzo odstupio, a Brbić je podnio ostavku kad je i matematički postalo jasno da Hajduk ne može biti drugi. No, NO Hajduka zatražio je od Brbića da povuče ostavku, ionako iz NO-a ponavljaju kako je ”kontinuitet najvažniji.” Kontinuitet čega? Obećanja koja već godinama dolaze s Poljuda, a koja se ne ostvaruju?

Ispadanje Hajduka od Gzire klub je koštalo desetak milijuna kuna, a to za Hajduk nije mali novac, bez obzira na ”stabilnost” o kojoj konstantno govore u Nadzornom odboru kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.