Nakon 12 godina čekanja pravde, sutra presuda za ratne zločine u Lovasu: Tjerali su ljude u minsko polje, a odvjetnici traže oslobađajuće presude

Foto: narod.hr

Pred posebnim Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u četvrtak poslijepodne će biti izrečene presude za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu 1991. u sudskom procesu koji traje već 12 godina.

U Beogradu završeno ponovljeno suđenje za ratne zločine u Lovasu: Broj žrtava smanjen sa 69 na 29, pet optuženika umrlo

Suđenje u Beogradu za stravičan zločin nad Hrvatima u Lovasu: Odvjetnici optuženih traže oslobađajuće presude

(VIDEO) 10. listopada 1991. Lovas – što čini Hrvatska i DORH da se osude monstrumi koji su natjerali ljude u minsko polje?

Suđenje započeto 2008. okončano je 4. lipnja završnim riječima optuženih Darka Perića, Radovana Vlajkovića, Radisava Josipovića, Jovana Dimitrijevića, Saše Stojanovića i Dragana Kosijera, koji su nijekali krivnju i zatražili oslobađajuće presude.

Okrivljeni Josipović izrazio je žaljenje zbog svih stradalih u Lovasu, ustvrdivši istodobno da u zločinima nije sudjelovao niti je izdavao zapovjedi.

On je rekao da nije znao niti da je polje, na kojem su poginula 22 civila, minirano.

Prvotna optužnica za ubojstva, zlostavljanja i mučenja 69 hrvatskih civila, obuhvaćala je 14 optuženih, a među njima četiri pripadnika nekadašnje JNA, četiri mještanina Lovasa, te šest pripadnika paravojne postrojbe “Dušan Silni”.

Proces je počeo 2008. a za četiri godine ispitana su 193 svjedoka.

Presudom 26. lipnja 2012. svi optuženici proglašeni su krivima i osuđeni na kazne zatvora, koje su pojedinačno bile od četiri do 20 godina.

Tu je presudu, dvije godine kasnije, ukinuo prizivni sud u Beogradu, uz obrazloženje da je “nerazumljiva i proturječna”, te da je donesena “uz bitne povrede članaka kaznenog postupka”.

Predmet je potom vraćen na ponovni postupak i odlučivanje.

U međuvremenu, tijekom procesa umrlo je pet optuženika, jedan je postao procesno nesposoban zbog bolesti, tako da se broj optuženih smanjio na osam, a posljedica je bila i promjena optužnice tako da je smanjen i broj žrtava u Lovasu sa 69 na 29 ubijenih.

Presuda neće biti pravomoćna, obzirom da i na nju postoji pravo žalbe, ali novog suđenja za zlodjela u Lovasu neće biti jer prizivni sud, po zakonu, može presudu Višeg suda potvrditi ili preinačiti, ali ne i vratiti proces na početak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina