Nakon Bajića i Cvitana: Prisegnuo novi glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić

Foto: fah

Dražen Jelenić prisegnuo je u petak ispred predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i time preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika na četiri godine.

“To što danas prisežem na dužnost glavnog državnog odvjetnika smatram iznimnom privilegijom jer rad u Državnom odvjetništvu doista je prilika za stvaranje boljeg društva, a to svima nama treba u konačnici biti cilj”, poručio je u svom obraćanju Jelenić zahvalivši na ukazanom povjerenju.

> Podolnjak: ‘Procedura izbora glavnog državnog odvjetnika izuzetno je netransparentna’

Osobno će, kazao je, na toj čelnoj dužnosti upotrijebiti sve svoje profesionalne i osobne kapacitete i usmjeriti ih na to da cijela državnoodvjetnička organizacija ostvari svoje nelake zadaće na najučinkovitiji način te na dobrobit svih hrvatskih građana.

“Za to su nam važne i sljedeće pretpostavke, uz odgovarajući zakonodavni okvir, kvalitetne i dostatne ljude, povjerenje u naš rad i podrška našem radu”, poručio je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, nakon pročitanog teksta prisege, čestitao je Jeliniću i zaželio mu puno uspjeha u obavljanju te odgovorne dužnosti, a na svemu učinjenom zahvalio je i dosadašnjem glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu.

Jelenić je novinarima nakon prisege kazao kako su prijetnje koje je primao njegov prethodnik Cvitan sastavni dio dužnosti koju je preuzeo.

> (FOTO, VIDEO) Bunjac: ‘Radi li glavni državni odvjetnik na održavanju tanke parlamentarne većine?’

“Jedno je o tome znati nešto načelno i promišljati da bi se to moglo i meni desiti, a drugo je ako vam se tako nešto i desi. Prisežući danas i preuzimajući dužnost u četvrtak naravno da pristajete i na stvari koje nisu ugodne”, rekao je.

Svjestan je, kaže, kako će mu se život promijeniti, no dodaje kako se “odriče nekih privilegija za jednu drugu privilegiju, a to je da zajedno sa svojim kolegama čini dobro za građane ove zemlje”.

> Dr. Davorka Budimir za Narod.hr o klijentelizmu i dužnosti čelnika DORH-a: ‘Ne postoje ocjene za rad dosadašnjeg glavnog državnog odvjetnika’

Bajićev i Cvitanov zamjenik i bliski suradnik

Dražen Jelenić diplomirani je pravnik i trenutno prvi zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Cvitana.

Također je bio zamjenik prethodnog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Mladen Bajić i Dinko Cvitan – zamijenili uloge prije dvije godine, što se promijenilo?

Državnoodvjetničko vijeće imenovalo je Dražena Jelenića zamjenikom državnog odvjetnika na svojoj 9. sjednici održanoj 17. lipnja 2011., a na dužnost zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske prisegnuo je u srpnju 2011, navodi N1.

Mladen Bajić obnašao je dužnost glavnog državnog odvjetnika od travnja 2002. do travnja 2014. Tada tu dužnost preuzima Dinko Cvitan, dotadašnja „desna ruka“ Mladena Bajića- koji je osam godina vodio USKOK, dok je sam Bajić postao zamjenik glavnog državnog odvjetnika te i danas obnaša tu dužnost.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ij