Nakon medijske hajke dr. sc. Pavelić više nije dekan: Donosimo njegov bogat životopis

Foto: Snimka zaslona/DepositPhotos (Fotomontaža: Narod.hr)

Dr. Krešimir Pavelić više nije dekan Medicinskog fakulteta u Puli, jer je podnio sotavku. Potvrdio je to za Slobodnu Dalmaciju rektor sveučilišta “Juraj Dobrila” dr. Alfio Barbieri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da, možemo reći da smo tu odluku donijeli zbog njegovih istupa, mada ja nisam stručnjak u tom znanstvenom području.”, rekao je dr. Barbieri.

Barbieri je na temu Medicinskog fakulteta, odnosno činjenice da Sveučilište u Puli još nema dopusnicu za rad, rekao da je to zapravo rezultat kršenja Zakona o znanosti i visokom školstvu.

“Nacionalno vijeće se neprijateljski ponaša prema nama, jer ja ne vidim nijednu prepreku da nam se ta dopusnica dodijeli. Iza svega vidim djelovanje neformalne mreže medicinskih lobija jer smo pozitivno mišljenje dobili i od samog premijera Andreja Plekovića, ministra znanosti Radovana Fuchsa i ministra zdravstva Vilija Beroša. Zašto svi dobivaju dopusnicu osim nas?”, pita se Barbieri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Bez argumenata i s uvredama na dr. sc. Pavelića: Prozvan teoretičarem zavjera i bioteroristom

> Prof. Markotić o istupu dekana Pavelića: U znanosti je uvijek dopušteno propitivanje

> Dekan Medicinskog fakulteta u Puli: ‘Uklonite cjepivo, a protagoniste propagande privedite pravdi!’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je sporno izjavio dr. Pavelić?

Krešimir Pavelić (69), doktor medicine i doktor medicinskih znanosti i bivši dekan fakulteta medicine u Puli iznio je svoje stajalište o pandemiji i cijepljenju koji odudara od glavne struje i onoga što promovira Stožer. Za iznesene je teorije citirao studije i članke, a video više nije dostupan.

Pavelić je istaknuo kako je “vrlo teško utvrditi koja je eventualna korist od cijepljenja s obzirom na komplikacije te nevjerodostojnost informacija i upisnih dijagnoza smrti od Covida.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je i kako su američki istraživači dokazali da koronavirus izaziva jak imuni odgovor i stoga ograničavanje kretanja oboljelih na određen broj mjeseci nije znanstveno niti racionalno utemeljeno.

“Pozivam Stožer da hitno izmjeni tu odluku jer znanstveni podaci pokazuju sasvim drugačije. Najnovija studija klinike Cleveland pokazuje da osobe koje su preboljele Covid ne obolijevaju ponovno i ne trebaju biti cijepljene. Među zaposlenicima, niti jedna osoba, od njih 2579 nije oboljela od Covida, iako nije cijepljena. Koliko znam, danas se propagira cijepljenje i u osoba koje su preboljele bolest”, rekao je dr. Pavelić.

Najavljuje se treći val i povezuje se upravo s procijepljenosti. Osobe koje su se cijepile ne smiju davati krv jer se opasan spike protein može prenijeti na primaoca. Iz svega navedenog, zaključak je da je katastrofalna tendencija zanemarivanja prirodnog imuniteta i naglašavanje onog dobivenog cijepljenjem radi izdavanja „zelene putovnice“. To je apsurd, istaknuo je Pavelić, a njegove su izjave dočekane s neodobravanjem.

Dopisni član HAZU-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. sc. Pavelić je znanstveni savjetnik i redovni profesor u trajnom zvanju. Osnivač je i dugogodišnji pročelnik Odjela za molekularnu medicinu Instituta “Ruđer Bošković” te osnivač i pročelnik Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

Obnašao je funkciju generalnog tajnika međuvladine organizacije European Molecular Biology Conference (2008-2013) čiji je bio i potpredsjednik (2004-2008). Redoviti je član European Academy for Sciences and Arts, Redoviti član European Molecular Biology Organization (EMBO akademije). Dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1992. te redovni član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Član je upravnog vijeća European Molecular Biology Laboratory (EMBL) a obnašao je i funkciju člana stalnog odbora European Medical Research Council, Europske znanstvene zaklade.

Obnašao je dužnost predsjednika Nacionalnog vijeća za znanost Republike Hrvatske i člana Saborskog odbora za državne nagrade za znanost te predsjednika Odbora za državne nagrade iz prirodnih znanosti RH. Obnašao je i funkciju eksperta za molekularnu medicinu pri parlamentarnim raspravama Europskog parlamenta na inicijativu Transradikalne stranke.

Završio je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1975. godine, magistrirao 1977. a doktorirao 1979. Znanstveni savjetnik postao je 1985. a redovni profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu 1990. godine. U nekoliko navrata boravio je na specijalizaciji ili kao profesor u SAD i Njemačkoj (Roswell Park Memorial Institute, Buffalo, New York, Institut für Physiologische Chemie, Krankenhaus Eppendorf, Hamburg, College of Medicine, Cincinnati, Ohio Mayo Clinic, Rochester, Minnesota). Do sada je objavio 300 znanstvenih radova u uglednim međunarodnim časopisima.

Sudjelovao je na preko 200 međunarodnih znanstvenih skupova kao pozvani ili plenarni predavač. Vodio je brojne domaće i međunarodne znanstvene projekte. Odgojio je stručnjake od kojih su neki sada direktori medicinskih iI/ili znanstvenih ustanova. Vodio je preko 50 doktorata i magisterija.

Nagrađivan je dvjema nagradama Rektora Sveučilišta u Zagrebu (1973. i 1974.), nagradom Drage Perovića (1973), federalnom nagradom za mlade znanstvenike ispod 30 godina starosti (1978) te nagradom “Vuk Vrhovac”(1980). Godine 1993. dobio je nagradu Yamagiwa-Yoshida koju dodjeljuje International Union Against Cancer, 1997. Nagradu Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, a 1998. godine nagrađen je Godišnjom državnom nagradom za znanost.

Dobitnik je Fulbrightove stipendije vlade SAD-a. Najveće međunarodno priznanje za svoj znanstveni rad dobio je postavši redovni član EMBO godine 2002. najjače svjetske akademije znanosti o životu koja broji oko 60 nobelovaca.

Dao je značajan doprinos problematici prirode transformiranih stanica te razvoja novih prolijekova i medicinskih sredstava.

Pogledajte više detalja iz bogatog životopisa dr. sc. Pavelića:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.