Nakon objava o zapošljavanju HNS-ovaca ministarstvo tvrdi da nema nepravilnosti u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Foto: fah

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izvijestilo je da upravnim nadzorom u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nisu utvrđene nepravilnosti u zapošljavanju.

Upravni nadzor naložilo je Ministarstvo nakon medijskih napisa o navodnom zapošljavanju članova HNS-a u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojem je na čelu HNS-ovac Dubravko Ponoš.

>Navala HNS-ovaca na natječaj za zaposlenje u državnom fondu kojim predsjeda HNS-ovac: Pročitajte tko se sve prijavio i ušao u uži izbor!

>Prof. dr. sc. Slaven Dobrović: ‘Manipulacije direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost’

>Plenkovićeva imenovanja: U 51 državnoj tvrtki trećina imenovanih su članovi vladajućih stranaka

“Nadzorom je utvrđeno da su natječajni uvjeti u skladu s odredbama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nadalje, uvidom u dokumentaciju odabranih kandidata koja je dostavljena u trenutku otvaranja natječaja, nisu utvrđene nepravilnosti”, izvijestilo je Ministarstvo čiji su ovlašteni službenici nadzor u Fondu obavili od 18. do 24. siječnja.

Nadzorom je obuhvaćena kontrola natječajne dokumentacije vezane za zapošljavanje u Fondu u prosincu 2017. godine i tijekom 2018. godine, te kontrola u natječaju dostavljenih dokumenata odabranih kandidata.

“Jutarnji list” je početkom siječnja u dva navrata objavio podatke o zapošljavanju u Fondu tvrdeći da je od dolaska Ponoša na mjesto direktora zaposlen velik broj članova HNS-a, koalicijskih partnera u Vladi Andreja Plenkovića.

Naveo je da je na nedavnom natječaju za zapošljavanje 27 djelatnika u Fondu u drugi krug ušlo petero HNS-ovaca, a da su na natječaju iz prosinca 2017. od ukupno petero zaposlenih novih djelatnika, četvero imali stranačku iskaznicu HNS-a. Dubravko Ponoš (HNS) je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od rujna 2017. godine.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odmah je, istog dana, 11. siječnja, negirao sumnje o stranačkom zapošljavanju, napomenuvši kako pripadnost bilo kojoj političkoj stranci nije uvjet za zapošljavanje u Fondu.

Istaknuli su da je natječaj za zapošljavanje bio obavljen transparentno, da su svi koji su imali uvjete bili pozvani na razgovor s povjerenstvom, te da je povjerenstvo isključivo ocjenjivalo kvalifikacije i profesionalno iskustvo kandidata, a da direktor Fonda nije bio uključen u proceduru.

Također su napomenuli da su prošle godine dobili preporuku od Državne revizije i Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije da ojačaju administrativne kapacitete za europske projekte, zbog čega je raspisan natječaj.

Naveli su tada da u toj službi radi 89 djelatnika, a da ih treba 131, te da se plaće tih djelatnika u 85-postotnom iznosu refundiraju iz EU fondova.

Podsjetimo, Jutarnji je objavio i popis kandidata koji otkriva da su na razgovor za radno mjesto višeg samostalnog ekonomista pozvani predsjednik Mladeži HNS-a Ivan Bednjanić Bunić te član karlovačkog ogranka HNS-a i njegov nekadašnji potpredsjednik Zoran Zatezalo, dok nekadašnja predavačica s Akademije sisačko-moslavačke županijske organizacije HNS-a Nermina Terzić konkurira i za radno mjesto višeg samostalnog stručnjaka, ali i višeg samostalnog ekonomista.

>(VIDEO) Pogledajte Plenkovićev odgovor na pitanje kako to da u reprezentaciji igraju najbolji, a u javnim tvrtkama dolaze po političkom ključu

Ona je, međutim, prije tri godine istupila iz HNS-a, ali je, sudeći prema podacima iz životopisa koji su javno dostupni, od lipnja 2014. bila zaposlena u Ministarstvu gospodarstva, na radnom mjestu starije savjetnice, dok je prije toga radila u Uredu gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, također bivšeg člana HNS-a.

Potom je na razgovor za posao, i to radno mjesto suradnika, pozvana i Petra Horvat koja se na stranicama Hrvatske narodne stranke navodi kao potpredsjednica podružnice HNS-a Ludbreg, a 4. siječnja razgovoru za radno mjesto inženjera pristupio je i Ivan Majcen.

>S polovicom hrvatskog gospodarstva upravljaju političari?

On je pak, prema podacima sa stranica HNS-a, krajem listopada prošle godine izabran za predsjednika mladih HNS-a Varaždinske županije, a tom je prilikom bio najavio da će se posvetiti pronalasku rješenja problema nezaposlenosti mladih i rješavanja njihovih stambenih pitanja.

>Petrov: Državne tvrtke su već 25 godina pune stranačkih trutova

Koliko je HNS-ovaca zaposlenih u državnim tvrtkama?

Na rukovodećim položajima u državnim tvrtkama oko trećina imenovanih su članovi vladajućih stranaka, pri čemu je vkelik broj HNS-ovaca.

O tome koga je sve u pojedinim tvrtkama imenovala Plenkovićeva vlada i kojim strankama pripadaju, više možete pročitati ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina