Plenkovićeva imenovanja: U 51 državnoj tvrtki trećina imenovanih su članovi vladajućih stranaka

Foto: fah

Jutarnji list proveo istraživanje kako bi utvrdio koliko članova uprave državnih tvrtki koje je imenovala Plenkovićeva vlada, imaju stranačku iskaznicu.

Pune dvije godine trebalo je Andreju Plenkoviću da dovrši proces kadroviranja u javnim poduzećima i institucijama, koje se ovaj put provodilo preko javnih natječaja, navodi Jutarnji list, podsjećajući da je Zakon o tome donesen pred kraj Vlade Zorana Milanovića, prije čega su se imenovanja vršila bez natječaja, postranačkom ključu.

Zaključuje da ni ta odredba nije dovelo do kvalitetnijeg izbora ljudi.

Nova Vlada HDZ-a, na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, počela je provoditi Uredbu prema kojoj se uprave biraju na javnom natječaju. Sve to trajalo je dosta dugo, natječaji su kasnili, a nakon gotovo dvije godine mandata sada je napokon i završeno kadroviranje u državnim tvrtkama, te u agencijama, zavodima i drugim pravnim osobama u vlasništvu države, piše Jutarnji list.

Javni natječaji zapravo su bili jedna velika farsa, jer su na njima opet pobijedili većinom oni koji su imali stranačke iskaznice. U većini slučajeva iskaznice HDZ-a, a dio kolača dobili su i koalicijski partneri, najviše HNS koji je u preslagivanju u Saboru omogućio Plenkoviću da nastavi vladati. Uz pokoju iznimku.

Nekad se registar imenovanja redovito objavljivao na stranicama bivšeg DUUDI-ja, a sada Ministarstva državne imovine, no zadnji takav objavljen je u 2016. Transparentnost ovoj Vladi nije jača strana pa se više ne objavljuju ni izvješća o poslovanju državnih tvrtki, zbog čega je naš posao bio poprilično zahtjevan i trajao je neko vrijeme.

Tako smo došli i do zaključka da je u 51 tvrtki od strateškog ili posebnog interesa za državu čak trećina imenovanih sa stranačkom iskaznicom. Riječ je o 346 osoba koje skupštinama društava ili nadzornih odbora predlaže Vlada, a od tog broja u upravama i nadzornim odborima čak je 87 onih za koje smo utvrdili da su baš članovi HDZ-a (nemoguće je točno utvrditi tko je od onih koji nisu službeno članovi blizak vladajućoj stranci), u tim tvrtkama 15 je imenovanih HNS-ovaca, a 14 iz ostalih stranaka, navode iz Jutanjeg lista.

U nastavku smo izdvojili samo neke tvrtke.

Hrvatske šume

Za predsjednika Uprave izabran Krunoslav Jakupčić, za članove Uprave Ante Sabljić te Igor Fazekaš. Svi su članovi HDZ-a, kao i trojica članova Nadzornog odbora, a samo su dva člana kao predstavnici radnika i stručnjaka bez iskaznice HDZ-a.

ACI (Adriatic Croatia International Club)

Na čelu Uprave je Kristijan Pavić (HDZ), društvo mu pravi jedan HNS-ovac, Juraj Bukša, a u Nadzornom odboru još je troje HDZ-ovaca.

APIS IT

Tvrtku APIS IT, koja je u zajedničkom vlasništvu države i Grada Zagreba, preuzeo je HDZ-ov Saša Bilić.

Agencija za komercijalnu djelatnost

Vodi ju Jure Sertić (HDZ).

Ceste i autoceste

Autocestu Rijeka – Zagreb vodi direktor Miro Škrgatić (HDZ), a pomaže mu bivši zaposlenik Čačićeva Coninga, Tomislav Tkalčić.

Na čelu Hrvatskih autocesta je Boris Huzjan (HDZ), diplomirani inženjer građevine s plaćom od gotovo 22.000 kuna, a u Nadzornom odboru većina je HDZ-ovaca.

I Hrvatske ceste povjerene su HDZ-ovcu, Josipu Škoriću a u Upravu se uz HDZ-ovca Nikšu Konjevoda, ugurao i jedan HNS-ovac – Alen Leverić, bliski suradnik Ivana Vrdoljaka dok je bio ministar gospodarstva u Milanovićevoj Vladi.

Hrvatska pošta

Predsjednik Uprave je Ivan Čulo, a član Hrvoje Parlov. Obojica imaju stranačku iskaznicu HDZ-a, dok je s njima u društvu i Mate Mišetić koji nije član vladajuće stranke. Dvojica HDZ-ovaca sjede i u Nadzornom odboru.

HEP

Nekadašnja utvrda HNS-ovaca, HEP, sada je pod kontrolom ministra energetike Tomislava Ćorića pa shodno tome prevlast ima HDZ. Predsjednik Uprave Frane Barbarić i dvojica članova Uprave Nikola Rukavina i Marko Ćosić HDZ-ovci su, a tu je i jedan HNS-ovac Saša Dujmić kao član Uprave. Petar Sprčić nije član stranke, ali je kum ministra Ćorića, dok je nestranački Tomislav Šambić navodno blizak Ivanu Vrdoljaku, predsjedniku HNS-a. HNS ima svoju predstavnicu i u Nadzornom odboru u liku i djelu Jelene Zrinski Berger, koja je bila pomoćnica Vrdoljaku dok je bio ministar, a sada je i glavna tajnica u Štromarovu Ministarstvu graditeljstva, navodi Jutarnji.

Hrvatska lutrija

Na čelu je Mario Musa, koji nije službeno HDZ-ovac, ali mu zato u Upravi sjedi Eugen Sunara, član vladajuće stranke.

HROTE (Hrvatski operator tržišta energije)

vodi Boris Abramović, koji je došao u vrijeme bivše vlasti i ostao, a u Nadzornom odboru kontroliraju ga sve redom HNS-ovci – Žarko Stilin, Valentin Dujmović i Milan Devčić.

HŽ Cargo vodi Gordan Žurga, nestranački direktor kojeg je dovela još SDP-ova vlast, a kontrolira ga u Nadzornom odboru HDZ-ovac Damir Sesvečan. HŽ Infrastrukturu vodi Ivan Kršić, koji je tamo došao iz Hidroelektre, a navodno je blizak HDZ-u. U Upravi su još Nikola Ljuban iz Čačićevih Reformista i dvojica HDZ-ovaca – Zdravko Marko Žubrinić i Darko Barišić. HŽ Putničkim prijevozom upravlja Željko Ukić, koji nije član stranke, ali zato jest član Uprave Mladen Lugarić.

JANAF (Jadranski naftovod), Plinacro

JANAF-om već dulje vrijeme uspješno upravlja HNS-ov Dragan Kovačević, koji je preživio smjenu vlasti dok još HNS nije bio u koaliciji s HDZ-om, a kao član Uprave tu je još i Jakša Marasović (HNS), dok je Žarko Stilin (HNS) zamjenik predsjednice Nadzornog odbora.

Plinacro vodi Ivica Arar, odabir ministra Gorana Marića, a društvo mu u Upravi čine Daria Krstičević, bivša predstojnica Ureda za Hrvate izvan RH u vrijeme Milanovićeve Vlade, te Marin Zovko, bivši predsjednik Uprave u vrijeme Ivana Vrdoljaka. Drago Jakovčević, profesor ekonomije blizak G. Mariću, predsjednik je Nadzornog odbora, a tu su još dvoje HDZ-ovaca, Dražen Arnold i Ilijana Krešić Rajič, te HNS-ovac Tomislav Barada, koji je nekad bio na čelu Upravnog vijeća Hande.

Tako Podzemno skladište plina vodi HNS-ov Krešimir Malec, a kao savjetnik pomaže mu SDSS-ovac Dragan Crnogorac, inače profesor tehničkog crtanja.

Jadrolinija

Drago Sopta iz HDZ-a predsjednik je Uprave Jadrolinije, gdje su još dvojica HDZ-ovaca i članovi Nadzornog odbora.

Narodne novine

Narodne novine vodi nestranački Zlatko Hodak, koji u Upravi ima jednog Reformista i jednog HDZ-ovca, Roberta Hirca, koji je član Predsjedništva Čačićeve stranke i Matu Regvara, koji je za vrijeme Sanadera bio predsjednik Uprave Fine.

Pomorski centar za elektroniku Split, Središnje klirinško depozitarno društvu

A da HDZ-ovci doista imaju širok raspon interesa govori i činjenica da Pomorski centar za elektroniku Split vodi HDZ-ov Branko Lubina, a HDZ-ovka je i u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu, koje ima novu Upravu na čelu s Dorom Matošić, koja je bila dio tima u kampanji Drage Prgometa u Zagrebu.

Hrvatske vode

HDZ nadzire i Hrvatske vode gdje je generalni direktor Zoran Đuroković, a u Upravnom vijeću sjede ministar Tomislav Ćorić, Radimir Čačić kao zamjenik predsjednika, te HDZ-ovci Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, Božidar Longin, župan Zadarske županije, a tu je i HNS-ovac Vlado Vlašić.

CERP, Petrokemija

Direktor CERP-a je navodno prijatelj Andreja Plenkovića, Milan Plećaš, a na čelu kutinske Petrokemije je HDZ-ovac Đuro Popijač, kojem uz Nenada Zečevića u Upravi pomaže i HSLS-ov Davor Žmegač, a predsjednik Nadzornog odbora je HDZ-ovac Mijo Šepak. Luku Vukovar također vodi HDZ-ov Marijan Kuprešak.

Državna geodetska uprava

Državnu geodetsku upravu vodi Damir Šantek, a zamjenik ravnatelja je novski HDZ-ovac Antun Vidaković.

Državna škola za javnu upravu

Bivši zamjenik zagrebačkog župana, HDZ-ovac Rudolf Vujević, na čelu je Državne škole za javnu upravu.

Upravni odbora Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško

HNS očito zna sve i o nuklearnom otpadu, pa je predsjednik Upravnog odbora Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško njihov član Ivo Milatić.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Na čelu je HNS-ov Dubravko Ponoš, a zamjenica direktora je reformistica Alenka Košiša Čičin-Šain.

HAMAG-BICRO

Zanimljiv je slučaj i s Marijem Turalijom. On je nekada bio predsjednik osječkog HSS-a, ali je prešao u HDZ i odmah dobio nagradu – član je Uprave agencije HAMAG-BICRO, koju vodi HDZ-ovac Vjeran Vrbanec.

Zdrastvo i Kujundžić

Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje šefuje riječki HDZ-ovac, Lucian Vukelić, a pomoćnica mu je HDZ-ovka Veronika Laušin, dok u Upravnom vijeću sjede svi redom HDZ-ovci, a neki su i bili članovi stranke Hrvatska zora, koju je osnovao ministar zdravstva Milan Kujundžić, da bi poslije prešao u HDZ. Tu su, dakle, Drago Prgomet, kao predsjednik, Miroslav Venus, kao zamjenik predsjednika, Stjepan Bačić i Tomislav Dulibić – svi HDZ-ovci, a Diana Delić-Brkljačić i Edita Burčul bile su u Hrvatskoj zori. Kujundžić je, inače, i u dosta upravnih vijeća bolnica imenovao svoje bliske suradnike iz bivše stranke.

Zavod za zapošljavanje i mirovinsko osiguranje

Hrvatskim zavodom za zapošljavanje upravlja HDZ-ovac Ante Lončar, a u Upravnom vijeću su ministar rada Marko Pavić (HDZ) te Miroslav Smetiško (HDZ), savjetnik ministra, Marija Knežević Kajari (HDZ), pomoćnica ministra i predstavnici HUP-a, sindikata i radnika.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, pak, pun je HDZ-ova kadra – Josip Aladrović (HDZ), ravnatelj, te pomoćnici Ivo Bulaja (HDZ), Luka Ljubičić (HDZ), Šimo Šiljeg (HDZ), Ivan Serdar (HDZ), Dražen Mršić (HDZ), a zamjenica ravnatelja je bivša ministrica za vrijeme Karamarka, Nada Šikić.

Središnji državni uredi

HDZ-ovci vode i sve središnje urede, osim Janice Kostelić, koja nije članica stranke, a na čelu je Središnjega državnog ureda za sport.

Zavod za statistiku, NSK-i dalje SDP-ovci

I dok su u većini državnih tvrtki i ustanova u ove dvije godine vlast preuzeli članovi vladajuće koalicije, postoje dvije ustanove u kojima su na čelu još uvijek SDP-ovci. Tako Državni zavod za statistiku vodi Marko Krištof, a Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu glavna ravnateljica Tatijana Petrić, jer im mandati još uvijek nisu istekli.

Cijeli članak pročitajte na portalu Jutarnjeg lista.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr