Nakon odluke Povjerenstva o sukobu interesa i pokretanju postupka, oglasio se i Tomašević

tomislav tomašević
Foto: Fah

“Ukoliko Povjerenstvo ipak utvrdi da sam prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa iskoristit ću pravna sredstva koja su mi na raspolaganju”, ističe se u priopćenju zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, čelnika ekstremno lijeve platforme Možemo, povodom pokretanja postupka pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

> Tomašević prekršio predizborno obećanje, pa sad tumači da je to u interesu Zagrepčana

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, potvrdila je sinoć predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Tomaševićevo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Odluka o novoj Upravi i Nadzornom odboru Zagrebačkog holdinga je pravno valjana, sukladna je Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakonu o trgovačkim društvima te je već upisana u registar Trgovačkog suda.

U pogledu najavljenog pokretanja postupka ispred Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog navodnog kršenja procedure, ocijenili smo da je stanje u Zagrebačkom holdingu zahtijevalo neodgodivo djelovanje, te smo odluku donijeli sukladno važećim zakonima i dosadašnjoj uvriježenoj praksi. Ovdje treba istaknuti i dodatnu okolnost da u trenutku dok predstavničko tijelo nije konstituirano niti ne može dati prijedlog članova uprava i nadzornih odbora.

U prilogu uvriježenoj i pravno valjanoj praksi da se članovi uprava i nadzornih odbora ne imenuju na prijedlog predstavničkog tijela govori i stajalište Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa navedeno u očitovanju iz srpnja 2013. godine, u kojem se navodi “da u slučajevima u kojima dolazi do kolizije odredbe članka 15. stavka 2. ZSSI-a i odredbe članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi primjenjuje se, prema načelu lex posterior derogat legi priori, odredba onoga zakona koji je kasnije stupio na snagu, odnosno odredba članka 48. ZLPS-a, na temelju koje općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan imenuje i razrješava predstavnike jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave u tijelima trgovačkih društava u kojima jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva)”. Smatramo kako je to smisao tog stajališta Povjerenstva, koje kaže da u slučaju kolizije dvaju zakona prednost ima zakon koji je kasnije donesen. Isto stajalište sadržano je u izvješću Povjerenstva za 2013. godinu koje je usvojio Hrvatski sabor.

Ukoliko Povjerenstvo ipak utvrdi da sam prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa iskoristit ću pravna sredstva koja su mi na raspolaganju jer smatram da je njegov članak 15. stavak 2. protivan Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji jasno definira ovlast gradonačelnika da imenuje predstavnike trgovačkih društava u vlasništvu grada koji donose odluke o članovima uprava i nadzornih odbora tih trgovačkih društava. ZLRUS jasno dozvoljava gradonačelniku koji je ostvario izravno demokratski mandat da imenuje članove uprava i nadzornih odbora da bi osigurao građanima da usluge koje pružaju ta društva budu kvalitetnije i ekonomičnije”, zaključuje se u priopćenju.

Što je Tomašević pričao prije izbora?

Čak i prije pobjede na lokalnim izborima Tomislav Tomašević poručio je da očekuje mandate čelnika gradskih poduzeća na raspolaganje.

Na pitanje kako mu građani mogu vjerovati, rekao je: “Pozivam jednu osobu u gradu kojoj sam bilo što obećao nakon izbora. U tom smislu javni natječaj će biti javni natječaj. Želimo iskoristiti potencijale i da se jave najsposobniji i najstručniji.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.