Nakon premijerove izjave da ‘imaju veću plaću od njegove’ mediji se usmjerili na plaće sindikalnih čelnika

Zagreb, 28.10.2019 - Sindikati javnih službi dolaze na sastanak u ministarstvo rada. Na fotografiji sinikalisti školskih sindikata, Branimir Mihalinec, Sanja Šprem, Vilim Ribić, Igor Radeka. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Štrajk u školama se nastavlja. Zahtjev sindikalaca je povećanje koeficijenata složenosti poslova za 1,406 postotna boda, čime bi se izjednačili s ostalim javnim i državnim službenicima, a naglašavaju kako uslijed povećanja osnovice za 6,12 posto kako je najavio premijer Andrej Plenković, njihove plaće i dalje zaostaju za drugima u sustavu.

Nakon što je premijer Andrej Plenković rekao da sindikalni čelnici imaju veću plaću od njegove, mediji su promijenili smjer i krenuli u ispitivanje, ali sindikalni čelnici na to pitanje nisu htjeli odgovoriti.

Plaće im se isplaćuju iz članarina, ne i iz proračuna, ali o iznosima ne žele govoriti medijima.

Što kažu sindikalni čelnici?

“Plaća čelnika sindikata Preporod poznata je svim članovima tog sindikata. Barem duplo je manja od premijerove”, rekao je Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je kako je iznos njegove plaće poznat članovima sindikata te da je ona određena još 2000. godine, odnosno da je manja od plaće pomoćnika ministra.

Odgovor Sanje Šprem, predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja, je li njezina plaća manja od premijerove, ona kaže da joj je plaća puno manja: ”Puno, puno manja. Manja je i od plaće njegova pomoćnika.”

Vilim Ribić na ovo se pitanje uzrujao.

“Dajte da vam odgovorim na to pitanje tako da vam neću odgovoriti na to pitanje. Pozdravite urednika. Cijela Hrvatska zna kolika je moja plaća. Nemojte nas to više pitati jer nije pošteno”, rekao je te dodao da su razgovori o plaćama sada pokazatelj da se žele postići razmirice među sindikalistima u štrajku.

”Moja je plaća mnogo manja od premijerove. Ja sam volonter u sindikatu jer redovito radim kao sveučilišni profesor. Moja plaća je značajno niža od plaće premijera”, ističe predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr