Nakon što je ukrao referendum Narod odlučuje, Plenković nudi nova pravila

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Ministarstvo pravosuđa i uprave zgotovilo je prijedlog novog Zakona o referendumu, koji bi se uskoro trebao naći u javnoj raspravi.

Dokument sadrži niz novosti kojima se precizira čitav referendumski postupak, ali i olakšava prikupljanje potpisa i raspisivanje narodnog referenduma, navodi Večernji list.

> Dujmović: ‘Hrvatska je devastirana, a Plenković je prevario 400 tisuća građana koji su htjeli referendum’

> (VIDEO) Dr. Kanački: ‘Da ne izgubi vlast Plenković je spriječio referendum’

> Grmoja: ‘Plenković je nalogodavac krađe referenduma, Most podržava ponovno brojanje potpisa’

> (FOTO) Kako je Plenkovićeva Vlada 2018. ignorirala volju građana i ukrala referendum Narod odlučuje

Rok za prikupljanje potpisa produljuje se s 15 na 30 dana. No, kako navodi Večernji list, novi zakon će propisati formalne pretpostavke za referendumskom pitanje. Naime, Državno izborno povjerenstvo prije raspisivanja referenduma utvrđivat će ispunjava li pitanje pretpostavke propisane zakonom. DIP će, po potrebi upozoriti organizacijski odbor na nezakonitosti u samom pitanju, primjerice ako procijeni da je ono nejasno, sugestivno ili obmanjujuće. Inicijativi će se sugerirati da ispravi nedostatke, a u daljnju proceduru išlo bi se tek kada se pitanje uskladi sa zakonom.

Provjeri potpisa opet neće moći prisustvovati promatrači

U novom zakonu odustalo se od ideje prikupljanja potpisa u uredima državne uprave, o čemu se govorilo za prethodnog ministra uprave Lovre Kuščevića, no utvrdit će se jedinstveni obrazac za prikupljanje potpisa, koji će biti dostupan na DIP-ovoj mrežnoj stranici. Valjanost potpisa provjeravat će DIP. Novim zakonom precizirat će se sadržaj “potpisa birača”, koji će morati sadržavati ime i prezime, OIB, datum potpisivanja inicijative i vlastoručni potpis.

Precizirat će se i to da ime i prezime moraju biti u obliku u kojem se vode u službenim evidencijama kako se ne bi događalo da se, primjerice, umjesto “Stjepan Horvat” upiše “Stipe Horvat” i sl. Što se tiče vlastoručnog potpisa, neće se inzistirati na njegovoj čitljivosti, ali on će morati biti jednak onome na osobnim dokumentima, primjerice osobnoj iskaznici.

Zakonom će se precizirati rok za predaju prikupljenih potpisa Saboru, kojega do sada nije bilo. Sada će ukupan rok za prikupljanje i predaju potpisa biti 35 dana. DIP-u se daje rok od 15 dana za provjeru valjanosti potpisa, a kad utvrdi da ih je prikupljeno dovoljno, Sabor će morati raspisati referendum u roku od 30 dana.

Ovaj se rok produljuje ako Sabor zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, o čemu odlučuje Ustavni sud. Utvrdi li DIP da inicijativa nije prikupila dovoljno potpisa, organizatori će imati 15 dana za žalbu Visokom upravnom sudu. Sabor će, nadalje, referendumskoj inicijativi koja je prikupila dovoljno potpisa moći ponuditi da se njezin prijedlog provede bez raspisivanja referenduma, primjerice ako se traži izmjena nekog zakona.

Moći će ponuditi i vlastito rješenje problema zbog kojeg se traži raspisivanje referenduma, a ako incijativa to prihvati, referendum se neće raspisivati. U protivnom, istodobno će se provesti referendum o pitanju inicijative i protuprijedlogu Sabora, zbog čega se u zakon unosi mogućnost provođenja više referenduma u istom danu.

Novi će zakon urediti i pravo na promatranje referenduma, koje će imati zagovornici i protivnici inicijative, no promatranje će se odnositi isključivo na referendumsko izjašnjavanje, ne i na prikupljanje i provjeru potpisa.

Podsjetimo, građanska inicijativa Narod odlučuje prikupila je 2018. dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakona i o ovlastima zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Plenkovićeva vlada i njegov tadašnji ministar uprave Lovro Kuščević, koji su se tijekom prikupljanja potpisa više puta usprotivili ovoj inicijativi, su, dugo vremena nakon što su potpisi predani, formirali povjerenstvo koje je više 40.000 potpisa za svako referendumsko pitanje proglasilo nevažećima. Pri tome nije dopušteno da predstavnici inicijative niti bilo tko od zainteresirane javnosti u svojstvu promatrača prisustvuje provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.