Što traže Leković i lijevo-liberalne udruge od Ministarstva kulture

Foto: fah

HND i lijevo-liberalne udruge traže da se 30 milijuna kuna iz natječaja za Medije zajednice iz Europskog socijalnog fonda dodijele samo neprofitnim medijima, i to onima koji su “mediji zajednice”, kako je rekao Saša Leković – “koji se bave problemima ranjivih skupina, suprotstavljaju se diskriminaciji i općenito odgovaraju na potrebe zajednice kojoj služe”. Time bi ponovno suzili broj meija koji se mogu prijaviti, uklonili bi iz konkurencije komercijalne lokalne medije, te bi ponovno način izbora medija koji dobivaju potporu bio isti – kao što je bilo prije Zlatka Hasanbegovića, samo je veći iznos koji se dodjeljuje putem natječaja još veći. Natječaj za “neprofitne medije” iznosio je 2,7 milijuna kuna, a ovdje se radi o 30 milijuna kuna.

Obuljen Koržinek odbacuje optužbe neprofitnih medija


Obuljen Koržinek se pravda neprofitnim medijima

Ministrica kulture Obuljen Koržinek kategorički je u utorak u Bruxellesu odbacila optužbe da su ona osobno i Ministarstvo kulture odgovorni za kašnjenje natječaja za raspodjelu novca iz Europskog socijalnog fonda za medije zajednice.

“Šokirana sam takvim tvrdnjama. Kada sam preuzela resor u kojem radim, niti jedan od četiri natječaja nije ni u nacrtu bio pripremljen. Ove smo godine uspjeli provesti dva natječaja – Kultura i kultura za mlade i Kultura 54+. Pitanje je dana kada će biti raspisan natječaj Kultura u centru, a četvrti je na redu natječaj Mediji zajednice. Stoga su takve interpretacije krajnje neutemeljene”, odgovorila je ministrica Obuljen Koržinek na novinarsko pitanje da komentira tvrdnje neprofitnih medija prema kojima bi ona radije da se novac vrati u Bruxelles, nego da ode nezavisnim medijima.

“Ništa od toga nije istina i uopće ne razumijem čemu takav pritisak i iznošenje neistinitih informacija u javnost”, dodala je.

Rekla je da je načelno bilo planirano da se natječaj za Medije zajednice raspiše do kraja ove godine, ali da su se natječaji morali raspisivati određenim redoslijedom prema kojem je taj bio četvrti i koji će vjerojatno biti raspisan u veljači ili ožujku sljedeće godine. Kazala je da je riječ o kašnjenju od dva do tri mjeseca što je “minorno s obzirom na to da se tri godine ranije nije radilo ništa”.

Ministrica je rekla da u razradi natječaja ne može biti nikakve razlike između komercijalnih i neprofitnih medija.
“Stvarno me čudi što Hrvatsko novinarsko društvo, koje je bilo uključeno u izradu natječaja sada sudjeluje u takvim informacijama”, rekla je ministrica.

Lupiga, jedan od neprofitnih medija koji se zalažu da samo oni mogu sudjelovati u natječaju za 30 milijuna kuna piše:
“Bez kristalne kugle nezahvalno je prognozirati budućnost, ali upućeni promatrač može pretpostaviti kako će se priča o “Medijima zajednice” dalje razvijati. Ministrica kulture ostat će pri svom naumu da natječaj skroji kako bi se što veći dio novca podijelio komercijalnim lokalnim medijima. Što će onda cijeli proces ostaviti otvorenim za žalbe, a koje će se, s obzirom na odrednice gore spomenutih europskih direktiva i deklaracija, na nekoj razini morati usvojiti. Ali žalbeni se procesi ne rješavaju preko noći, a vrijeme je resurs kojim se neprofitni mediji ne mogu razbacivati. Već sada se mnogi na životu održavaju zahvaljujući prvenstveno volonterskom novinarskom angažmanu.

Ministrica Obuljen Koržinek vremena, pak, ima na bacanje. Ako ga potroši dovoljno, doći će i kraj tekućeg europskog programskog razdoblja, koje traje do 2020. godine, a onda se sredstva namijenjena za medije zajednice više ionako neće moći trošiti. Logiku HDZ-a nije naročito komplicirano dokučiti: bolje je novac vratiti u Bruxelles, nego njime hraniti „neprijatelja“, piše Lupiga, kao jedan o “neprofitnih medija” koji se bune.

Nina Obuljen Koržinek: Model financiranja neprofitnih medija opterećen interesnim i ideološkim usmjerenjima

Ministrici su već ranije prigovarali da je na tragu Hasanbegovićeve politike prema neprofitnim medijima, te je tada izjavila:

“Treba nam sustav u kojem mogu funkcionirati i javni, privatni mediji i komercijalni mediji i mediji zajednice. I samo kad sva ta tri djela budu ravnopravno funkcionirala možemo govoriti o pluralnom tržištu”, naglasila je.

“Javnosti je poznato da sam bila dosta kritična prema modelu financiranja neprofitnih medija. Bio je opterećen interesnim i ideološkim usmjerenjima. U medijskoj strategiji stavljan je prevelik naglasak na neprofitne medije, što se može učiniti za njih, a drugi segmenti su zanemareni”, dodala je.

 Ministarstvo kulture demantiralo da oduzima sredstava neprofitnim medijima

Ove promjene najavio je Hasanbegović kao ministar kulture 2016. godine, kada je rekao kako će se natječaji u sklopu programa “Mediji zajednice”, za koje je iz EU fonda predviđeno 30,6 milijuna kuna, zbog svoje kompleksnosti, provoditi u 2017. godini.

Kada je Zlatko Hasanbegović postao ministar kulture odmah je krenuo u rješavanje važnih pitanja u svome ministarstvu. Tako je raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije kojemu je mandat trebao isteći u listopadu 2016. godine.

U ime obitelji poručila: Očekujemo jasne kriterije i transparentan rad ministarstva kulture

Podsjetimo, nakon formiranja nove Vlade udruga U ime obitelji poslala je pismo tada novom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću. Evo što su tada zatražili:

“1. Odredite objektivne kriterije za dodjelu financijskih sredstava udrugama civilnog društva te neprofitnim medijima kako bi ubuduće bilo jasno zašto su pojedine udruge zadovoljile uvjete natječaja i dobile financijska sredstva, te na koji način udruge financirane novcem poreznih obveznika doprinose hrvatskom društvu. Do sada to često nije bio slučaj i smatramo da su sredstava često dodjeljivana samo po političkom i ideološkom ključu.

2. Osigurate da stručna i neovisna povjerenstva koja nisu u sukobu interesa ili interesno povezane s prijaviteljima projekata ocjenjuju projekte kojima se dodjeljuju sredstva poreznih obveznika.

Činjenica je da su članovi povjerenstava često bile politički i svjetonazorski pristrane osobe koje su sredstva dodjeljivale uvijek istim medijima i udrugama.”

Osim toga, podsjećaju kako “je Ministarstvo kulture, koje je za vrijeme bivše Vlade vodio HNS, u 4 godine dodijelilo desetke milijuna kuna 20-ak medija lijevo-liberalnih udruga, i to prema vrlo proizvoljnim i neprofesionalnim kriterijima natječaja i na temelju procjene Stručnog povjerenstva koje je bilo interesno i profesionalno povezano s portalima koje je preporučivalo”.

Bivša SDP-ova i HNS-ova vlast dodjeljivala je novac poreznih obveznika uglavnom samo portalima i udrugama s kojima je povezana i koje percipira kao „svoje“, što je potvrdio član stručnog povjerenstva i bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Zdenko Duka, kada je na novinarski upit komentirao: „Uskoro će vaši doći na vlast, pa ćete onda dobiti novce!“, navode iz  U ime obitelji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr